Většina lidí v zimě nepije dostatek vody. Patříte k nim i vy?

Ze všech věcí, které jsou nezbytné pro naše přežití, se voda pravděpodobně nachází na vrcholu tohoto seznamu. Naše tělo se skládá přibližně z 60 % právě z vody. Není se proto čemu divit, že správný a dostatečný příjem tekutin je pro funkci našeho organismu velmi důležitý. Existují mnohá doporučení, kolik vody bychom denně měli vypít. Ponechme teď stranou, zda se jedná o dva, nebo o tři litry. Existuje totiž problém, který je řadě z nás společný – v zimě pijeme málo.

Zima a dehydratace

V zimě vlivem nižších teplot a v řadě oblastí také nedostatku slunečního záření přirozeně pociťujeme žízeň méně často než v létě, a tak i méně pijeme. Na jednu stranu je to do určité míry přirozené, na stranu druhou ale řada z nás pije příliš málo. Je třeba si totiž uvědomit, že i když se možná nepotíte tak jako v létě, je dostatečná hydratace v zimě stejně důležitá, i když příznaky dehydratace může být trochu složitější odhalit. Typicky vás na to, že se vaše tělo potýká z dehydratací, může v zimě upozornit především zvýšená míra únavy, ospalost a nedostatek energie. Máte ve dvě hodiny odpoledne v práci pocit, že by nebylo nic lepšího, než si jít na chvilku zdřímnout? Možná je to tím, že jste za celé dopoledne téměř nic nevypili. Dalšími příznaky toho, že nepijete dostatečně, mohou být bolest hlavy, pocit sucha v ústech či tmavá barva moči.

zdroj: pixabay.com

Co způsobuje zimní dehydrataci?

Pokud jde o specifické zimní zdroje dehydratace, typickým viníkem může být ústřední topení. Dýchání suchého vzduchu v našich domovech či kancelářích podporuje ztrátu vody. Ale pozor, ukazuje se, že dehydrataci v zimě nezpůsobuje jen suchý teplý vzduch z topení, ale také studený vzduch venku. Především když je typicky suché mrazivé počasí, kdy naše tělo ztrácí vlhkost například vodní párou, která se vám při pobytu venku v chladném počasí line z úst a nosu, což sice nemusí být tak patrné jako klíčový letní indikátor pocení, přesto byste to neměli ignorovat.

Sledujte svou pleť

Suchý a často stagnující vzduch vytvářený ústředním topením se může nepříznivě projevit i na naší pokožce. Kromě pocitů únavy či nedostatku energie to tak může být právě vaše pokožka, která nám dá signál, že nepijeme dostatečně. Suchý vzduch a kontrast mezi pobytem v teplé místnosti a pobytem venku v chladu může způsobit, že naše pokožka bude suchá a popraská. Voda je totiž životně důležitá pro udržení plnosti a hydratace kožních buněk, což snižuje riziko popraskání a olupování.

Zdroj: heart.org, waterlogic.com, intermountainhealthcare.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu