Hlavní obsah

Proti rakovině děložního čípku existují účinné zbraně, ženy ale musí chodit na prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina děložního čípku je velmi závažné onemocnění, na které jen v České republice zemře každý den jedna žena, z velké míry tomu lze přitom předejít. Moderní medicína v tomto směru učinila v posledních letech velké pokroky, je to dáno i tím, že lékaři vědí, čím je nemoc způsobena.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je každoroční preventivní vyšetření u gynekologa.

Článek

Za rakovinu děložního čípku mohou pohlavně přenosné lidské papilomaviry – human papillomavirus neboli HPV. Jejich výskyt je velmi častý, během života se s nimi setká až 80 % populace.

Obvykle se jich dokáže tělo samo zbavit, často vymizí během dvou let, jindy ale mohou v organismu přetrvávat i desítky let a vést až k přednádorovým a nádorovým změnám.

Může docházet i k reinfekcím HPV, to znamená, že žena, která již byla negativní, se může znovu nakazit, typicky v situaci, kdy má nového nebo nestálého partnera.

Díky očkování je Česko na dobré cestě k vymýcení této nemoci

Očkování proti HPV virům probíhá ve věku 13 let, tedy ještě před zahájením pohlavního života, hrazeno je zdravotní pojišťovnou. Jak ukazují nejrůznější studie, očkování dokáže zabránit až 90 % případů onemocnění.

Je to dáno tím, že lékaři znají 14 rakovinotvorných typů HPV, přičemž vakcíny chrání obvykle proti nejčastějším 7 typům. Ve výjimečných případech tak může mít abnormální nález i očkovaná žena.

Nicméně i tak je to z pohledu budoucnosti velmi pozitivní zpráva, protože je velká naděje, že i díky tomu dojde k postupnému vymýcení této nemoci. Dobrým příkladem je Austrálie – ze studie zveřejněné v prestižním odborném časopisu The Lancet vyplynulo, že by na tomto kontinentu mohl karcinom děložního čípku vymizet v horizontu dvaceti let.

Rizika spojená s vyšším počtem sexuálních partnerů

Zdraví

Prozatím tomu tak ale není. Podle unikátní české studie LIBUŠE je v české populaci okolo 8 % HPV pozitivních žen.

Cytologie a nejnovější testy

Změny na děložním čípku je možné odhalit díky cytologickému stěru, který se provádí v rámci preventivní gynekologické prohlídky a ženy na něj mají nárok každý rok.

Citlivost cytologie se ovšem pohybuje jen mezi 60 a 75 %, jelikož buňky, s nimiž diagnostici v laboratoři pracují, nemusí mít vždy onkogenní potenciál. To znamená, že nemusí pokaždé odhalit probíhající změny na čípku.

Lékaři mají dnes ale k dispozici i HPV DNA testy, které s vysokou citlivostí zjistí, jestli má žena v těle přítomný HPV virus. V kombinaci s cytologií tak dokážou odhalit 4x více závažných přednádorových změn na děložním čípku než pouhá cytologie.

Přínos těchto testů zkoumala právě unikátní česká studie LIBUŠE. „Předběžné výsledky ukazují, že mezi vyšetřenými ženami je asi 8 % high risk HPV pozitivních, z toho u třetiny je přítomen vysoce rizikový genotyp HPV 16. Tyto ženy jsou v dané chvíli bez abnormalit v cytologickém vyšetření, jsou však ve výrazně vyšším riziku vzniku přednádorových změn, a proto jim bude doporučeno další vyšetření – expertní kolposkopie. A budou dále sledovány, aby se předešlo vzniku karcinomu,“ vysvětluje lékařka Markéta Trnková z laboratoře AeskuLab Patologie.

Ve 25 letech jí zjistili rakovinu děložního čípku, dnes nabádá dívky k prevenci

Zdraví

Od loňského roku mají přitom české ženy nárok na tento HPV DNA test ve věku 35 let (+364 dní) a 45 let (+364 dní) hrazený zdravotní pojišťovnou.

Ženy, které nespadají do uvedené věkové kategorie, si mohou test u gynekologa vyžádat a zaplatit jako nadstandardní výkon. Stojí okolo 1000 Kč.

„Negativní stěr na HPV viry dává do jisté míry predikci, že minimálně 3 roky pacientka nádor neutrpí,“ vysvětluje Aleš Skřivánek, vedoucí lékař olomoucké gynekologické kliniky G-centrum.

Naopak pozitivní výsledek neznamená, že je žena nemocná, jen je zjištěna přítomnost viru a měl by na to být brán zřetel při dalším postupu. „Dalo by se říci, že se jedná o jakýsi pomyslný vykřičník, že rakovina ženě může hrozit, a proto je třeba ji podrobněji vyšetřit nebo dále intenzivněji sledovat,” upozorňuje Aleš Skřivánek.

Vyšší riziko úmrtí u žen po 45. roce věku

Virus HPV se rozhodně netýká jen mladých žen – naopak, u těch starších hrozí mnohem vyšší riziko úmrtí na toto onemocnění.

Starší ženy si nesou „nálož“ HPV viru z doby aktivního sexuálního života, ale zároveň mnohé z nich přestávají pravidelně docházet na prohlídky ke gynekologovi, protože si myslí, že už je nepotřebují. „Tyto ženy chodí bohužel často pozdě, kdy již krvácejí a onemocnění je v pokročilém stadiu,“ potvrzuje gynekolog Skřivánek.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

Mnoho žen má mezi 30. a 40. rokem života nového partnera, a kvůli tomu jsou vystaveny nové nákaze HPV. Ve věku nad 45 let je dlouhodobě asi 4 % HPV DNA pozitivních žen a podle dat získaných z nejnovější studie se i v této skupině mohou ženy nakazit novou HPV infekcí.

Při studii byla nejvyšší frekvence zcela nové nákazy HPV zaznamenána u žen s průměrným věkem 41 let, poněkud nečekaně bylo ale identifikováno ve skupině žen s průměrným věkem 47 let nejvíce opakovaných infekcí – tzv. reinfekcí.

„Současná strategie vyšetření, která doporučuje provedení stěru na HPV DNA ve 35 a ve 45 letech, tak může část pacientek s opakovanou infekcí získanou v pozdějším věku minout. Uvedená data proto silně podporují rozšíření vyšetření HPV DNA i na skupinu žen po 50. roce života,” doporučuje profesor Jiří Sláma, hlavní odborný garant studie.

Výskyt pokročilých případů rakoviny děložního čípku má v ČR dlouhodobě vrchol kolem 60. roku života. „Testování žen v 55 letech má proto potenciál identifikovat podstatnou část rizikových žen v předrakovinovém stadiu a adekvátně se o ně postarat,“ dodává Sláma.

Reklama

Související články

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Léto bývá obdobím nových známostí, větší sexuální aktivity, ale bohužel i rizik. Tím nejčastějším není kapavka, syfilis nebo jiná ze známých sexuálně...

Výběr článků

Načítám