Hlavní obsah

Černochová si zvolila politické náměstky, hrozí střet zájmů

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Stávající strukturu ministerstva obrany rozšíří dva političtí náměstci. Novým politickým náměstkem na ministerstvu obrany je František Šulc (nestr. za ODS), dlouholetý poradce nynější šéfky resortu Jany Černochové (ODS). Jak již dříve napsaly Novinky, u nového náměstka může hrozit střet zájmů kvůli armádním nákupům. Post druhého politického náměstka obsadil ekonomický diplomat Daniel Blažkovec (nestr. STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně branného výboru Sněmovny Jana Černochová (ODS).

Článek

Předchozí šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO) měl po svém boku jednoho politického náměstka, Vladimíra Müllera. Ten byl následně ihned po předání ministerstva do rukou Černochové odvolán. Od té doby byla pozice prázdná.

O armádní tendr na LÚV má zájem firma s vazbou na poradce Jany Černochové

Domácí

Šulc již v minulosti působil na ministerstvu obrany jako vedoucí ministerských poradců či ředitel kabinetu ministra, dlouhodobě byl také poradcem Černochové, když zastávala funkci předsedkyně výboru pro obranu.

Novinky už před časem upozornily u Šulce na to, že by jeho případný příchod na obranu do pozice náměstka mohl vést ke střetu zájmů. A to v souvislosti s chystanou veřejnou zakázkou na nákup lehkých útočných vozidel (LÚV), jež by nahradila dosluhující Land Rovery. Neskrývaný zájem o dodání má britská společnost Supacat, která vyrábí vozidla HMT400 Jackal. Tuto britskou společnost v tuzemsku od loňského léta zastupuje společnost Letecké přístroje Praha (LPP) vlastněná stejnojmenným holdingem, v němž má majoritu podnikatel a zbrojní dodavatel Jiří Sauer. S ním je Šulc úzce spjatý.

Sauerův holding LPP totiž drží poloviční podíl v Šulcově společnosti Robot Scientific, s. r. o. A zde je další možný střet zájmů, protože i tato společnost v minulosti s ministerstvem obrany obchodovala. Resort od společnosti koupil dva průzkumné drony za téměř deset milionů korun, podle informací Novinek z bezpečnostní komunity pak není vyloučené, že by na tuto obchodní spolupráci mohla navázat další.

Druhý nový politický náměstek Blažkovec poslední léta strávil jako ekonomický diplomat v zahraničí, naposledy byl podle Černochové na zastupitelském úřadu ve Spojených arabských emirátech, konkrétně vedl obchodně-ekonomické úseky v Šanghaji, Hongkongu a Abú Dhabí. Oba noví náměstci mají prověrku na stupeň „Tajné”.

Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Domácí

Kritizovala počet náměstků, sama jich má stejně

Po příchodu dvou výše jmenovaných mužů do vedení resortu bude mít ministerstvo celkem osm náměstkovských postů. Na stejný počet náměstků nabobtnalo vedení obrany i vloni v únoru, kdy tehdejší ministr Metnar vytvořil novou náměstkovskou pozici. Černochová jako předsedkyně sněmovního obranného výboru to kritizovala.

„Nevidím důvod k osmi náměstkům, ještě k tomu v době, kdy se v rozpočtu hledá každá koruna,“ řekla Novinkám tehdy Černochová.

Další změnou, kterou Černochová po svém nástupu do resortu udělala, je jakési sloučení dvou náměstkovských sekcí, pravděpodobně v rámci připravované reorganizace. Náměstek pro řízení sekce právní a majetkové Filip Říha, který tuto nově vzniklou náměstkovskou pozici obsadil vloni v únoru, nově jako pověřený řízením vede i sekci pro správu a řízení organizací ministerstva obrany.

Z Říhy nebyla nadšená, teď mu dala více pravomocí

Když se Říha vloni vrátil do vedení ministerstva, Černochová jako tehdejší předsedkyně sněmovního výboru pro obranu příliš nepatřila k jeho příznivcům. Novinky požádaly ministryni o komentář k tomuto kroku, odpověď ovšem do vydání textu nedorazila.

Po aféře s předraženými radary náměstek skončil. Teď se vrátil do vedení resortu

Domácí

Říha ve vedení resortu skončil v únoru 2020 kvůli údajně předraženým veřejným zakázkám. Nejasnosti panovaly například okolo nákupu rušiček STARKOM původně za 960 milionů korun, cena se ale postupně navýšila na téměř dvojnásobek. Poslanci z obranného výboru považovali za předraženou také zakázku na radary Věra koupené za 1,5 miliardy místo původních 780 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Armáda chce větší letadlo. Kábul varoval

Armáda by chtěla nakoupit větší dopravní letadlo, a proto se začala poohlížet po novém nebo olétaném stroji, do kterého by se vešlo 200 pasažérů. Generálové...

Experti: Civilní A330 armádě? Nesmysl

Kvůli srpnové překotné evakuaci z Afghánistánu začalo ministerstvo obrany z popudu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) hledat větší letoun, který by vláda...

Výběr článků

Načítám