Česká společnost ZAT dodá systém řízení reaktorových tyčí i na druhou jadernou elektrárnu v Maďarsku

publikováno:
autor:
Detail nové výrobní linky SMT3 Detail nové výrobní linky SMT3

Společnost ZAT a.s., přední evropský výrobce řídicích systémů pro energetiku a průmysl, dodá svůj systém řízení regulačních tyčí pro pátý a šestý blok jaderné elektrárny Pakš II v Maďarsku. Projekt realizuje jako subdodavatel společnosti Framatome. „Jde o další dodávku našeho řídicího systému SandRA na jaderné elektrárny v Maďarsku. Po jejím dokončení v roce 2027 tak budou všechny jaderné elektrárny zemí Visegrádské skupiny využívat český řídicí systém společnosti ZAT,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.

ZAT dodá na Pakš II vlastní řídicí systém SandRA, obsahující speciální bezpečnostní funkce dle požadavků evropských regulačních orgánů.

Systém kontroly a řízení regulačních tyčí reaktoru pro primární okruh jaderné elektrárny dodá firma na pátý blok koncem roku 2025, na šestý pak v roce 2027. Jeho úkolem bude řídit 121 regulačních tyčí reaktoru. Zakázka se pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Projekt Pakš II zahrnuje výstavbu dvou bloků jaderné elektrárny s reaktorem typu VVER-1200 generace III+ o výkonu 1 200 MW.

ZAT V JADERNÝCH ELEKTRÁRNÁCH V MAĎARSKU

Dodávka řídicího systému regulačních tyčí na jadernou elektrárnu Pakš II je už druhým strategickým kontraktem, který česká společnost ZAT získala v Maďarsku v průběhu posledních několika let. „Klíčovými faktory pro uspění na tak náročném trhu, jakým je jaderný průmysl, je znalost místní legislativy, požadavků regulačních orgánů pro jadernou bezpečnost i provozovatelů jaderných elektráren včetně dodržování přísných mezinárodních předpisů,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT. Uzavření další významné zakázky v Maďarsku je podle ní potvrzením dlouhodobých kompetencí firmy v tomto sektoru.

ČESKÝ ŘÍDICÍ SYSTÉM VE SVĚTĚ

V oblasti jaderné energetiky patří ZAT mezi významné světové dodavatele. Vyvíjí, vyrábí a dodává řídicí systémy zejména pro velké jaderné reaktory typu VVER 1200, VVER 1000, VVER 440 a REP 1300. Řídicí systémy společnosti ZAT rovněž řídí malé nebo výzkumné reaktory a související jaderné technologie. Firma se podílí i na vývoji jaderného reaktoru IV. generace.

Řídicí systémy ZAT jsou dnes využívány na 37 jaderných blocích v 7 zemích, konkrétně ve Francii, Ukrajině, Slovensku, Maďarsku, Finsku, České republice a Arménii. V současné době má firma rozpracované dodávky řídicího systému pro 3 reaktory VVER 440 a 5 reaktorů typu VVER 1200.

Celkově jsou řídicí systémy a know-how ZAT nasazeny na 30 procentech jaderných elektráren v EU a 10 procentech ve světě. „Naše systémy řídí technologie i na všech českých a slovenských jaderných elektrárnách. Věříme, že naše české kompetence uplatníme také při plánované dostavbě nových jaderných bloků u nás,“ říká Ivo Tichý.

V současné době ZAT realizuje dodávky za více než 2 miliardy korun a je v jednání o realizaci projektů za téměř 7 mld. korun, a to ve všech oborech, na které se zaměřuje.

MEZINÁRODNÍ PROJEKT

Smlouvu na výrobu, dodávku a uvedení do provozu automatizovaných systémů řízení procesů na pátý a šestý blok JE Pakš II v Maďarsku podepsaly v roce 2019 francouzsko-německé konsorcium Framatome-Siemens a společnost Rusatom Automated Control Systems JSC (RASU a.s.), dceřiná firma Rosatom State Corporation. 

× W2E 2024 Fullbaner