Hlavní obsah

Motto pro Jizerskou 50 navrhl úředník. Jaká další hesla byla ve hře?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jizerskou padesátku sice nikdy neběžel, přesto jeho motto „V cíli každý svým vítězem" ozdobí osm tisíc pamětních mincí určených pro účastníky 55. ročníku nejslavnějšího českého závodu. Slogan úředníka na jabloneckém magistrátu a zároveň amatérského běžce na lyžích Petra Karlovského zvítězil ve veřejné anketě.

Foto: Česká mincovna

Autor vítězného motta Petr Karlovský u ražby pamětní mince pro 55. ročník Jizerské 50.

Článek

„Když jsem na webu Jizerské 50 objevil výzvu na motto na pamětní medaili, hned mi blesklo hlavou, že každý, kdo dojede, je borec a v cíli je každý svým vítězem. Sám bych se na padesát kilometrů klasicky v davu lidí necítil," vysvětlil Karlovský.

V pořadí třetí pamětní medaile České mincovny pro účastníky závodu je opět z autorské dílny akademického sochaře Jiřího Dostála. Pětislovný nápis je zalomený na přední straně mince o průměru 30 mm do tvaru hory. Na zadní straně placky ze slitiny Nordic Gold je tradičně nápis Jizerská 50.

Foto: Česká mincovna

V pořadí třetí pamětní medaile České mincovny pro účastníky závodu je opět z autorské dílny akademického sochaře Jiřího Dostála

„Sloveso ‚je' se tam akademickému sochaři nevešlo, takže z toho vzniklo ‚V cíli každý svým vítězem'. Myslím, že to má svou hloubku. Původně chtěli vypustit slovo ‚svým', jenže to by ztratilo smysl, protože v cíli je v každé kategorii jen jeden jediný vítěz.

Ale sám nad sebou vyhraje každý," doplnil 53letý Karlovský, jenž se považuje za hobíka a padesátikilometrový okruh napříč Jizerskými horami každoročně pojímá mimo závod jako celodenní výlet.

„Už vloni se nám osvědčilo, že lidé mají zájem, aby jejich motto bylo na medaili, a znovu jsme proto vyhlásili veřejnou soutěž. Vybrali jsme několik návrhů a z nich dostal nejvíce hlasů ten od Petra Karlovského," pověděla Michaela Sikorová z agentury Raul, která závod konaný jako Memoriál Expedice Peru 1970 pořádá.

Foto: Česká mincovna

V pořadí třetí pamětní medaile České mincovny pro účastníky závodu je opět z autorské dílny akademického sochaře Jiřího Dostála

Jaká hesla se také dostala do užšího výběru? „Po vločkách k radosti." „...a za rok zas!" „Neběžíš v tom sám. Jizerská 50." „Skol Jizerskou 50." Loňská medaile nesla motto „Srdcem v bílé stopě", odkazující na překážky konání sportovních akcí kvůli pandemii.

Ostatně před rokem se Jizerská 50 běžela jen virtuálně, letos pořadatelé věří v již normální průběh závodů, které začnou přesně za měsíc a vyvrcholí v neděli 13. února během na 50 kilometrů. Organizátoři momentálně hledají dobrovolníky pro konání závodu.

Reklama