Hlavní obsah

Zlaté glóby 2022: Výsledky na Twitteru a Will Smith králem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté glóby byly předány. V klasickém termínu, ale přesto jinak… 79. ročník byl rozhodně jiný. Vyhlašování sice probíhalo tradičně v hotelu v Beverly Hills, ale bez hvězdných hostů, červeného koberce a diváků u obrazovek. Kdo chtěl znát výsledky v přímém přenosu, sledoval sociální sítě.

Článek

Vyhlašování těchto cen bývá předzvěstí oscarového klání, ale jejich prestiž je velmi ohrožena. Po minulém ročníku se totiž objevila veliká kritika Zlatých glóbů: deník Los Angeles Times poukázal nejen na netransparentní způsoby volení a úplatkářství, ale i na malou diverzitu Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která ceny udílí. Je totiž složená z 87 bělochů.

Výsledkem je, že stanice NBC odmítla vyhlašování vysílat a někteří herci šli ještě dál a vrátili sošky, například Tom Cruise (59). Asociace vyhlásila, že přijala nové členy a snaží se o nápravu, přesto neměl letošní ceremoniál hvězdnou úroveň ani náhodou! Místo aby filmovým fanouškům po dvou letech opatření a omezení nabídl glanc a třpyt, dal jim jen posty na Twitteru. Kdo letos vyhrál?

Síla psa nejlepším dramatem

Mezi dramatickými snímky zvítězil western Síla psa oscarové režisérky Jane Campion (67) – stojí mimo jiné za slavným dramatem Piano (1993). Snímek se odehrává na ranči v americké Montaně v roce 1925. Hlavními hrdiny jsou bratři – Benedict Cumberbatch (45) a Jesse Plemons (33). Jeden je chlapák, co se nemyje a je neustále jízlivý. Druhý je sice podsaditý, ale odmítá být za burana a nebojí se pokroku. Když se ten druhý ožení s vdovou Rose (Kirsten Dunst, 39, tvoří s hercem pár i v soukromí), přibyde na ranč i její jemný syn Peter. Film je studie různých typů maskulinity a skryté homosexuality. Ocenění si odnesla jak režisérka, tak herec Kodi Smit-McPhee (25) za vedlejší roli nesmělého hocha.

Foto: Profimedia.cz

Drsný a agresivní Phil (vpředu) postupně nachází cestu k jemnému a oduševnělému Peterovi. Ale přiznat to nemůže ani sám soběFoto: Profimedia.cz

Spielberg a West Side Story

V kategorii muzikál/komedie bodoval legendární muzikál z prostředí newyorských gangů, který natočil mistr oboru Steven Spielberg (75). Sice si sošku za režii neodnesl, ale z ocenění se radovaly herečky v hlavní a vedlejší roli – Rachel Zegler (20) a Ariana DeBose (30). Mnozí kritici považují tento remake snímku z roku 1961 za zbytečný a nechápou, proč režisér sáhl právě po tomto tématu. Nikterak ho prý neposunul ani nepřiblížil mladé generaci. Důvod je asi docela jednoduchý: jedná se o jeho milované dílo, tak si ho natočil trochu pro sebe... A vyšlo to.

Foto: Profimedia.cz

Podle mnoha kritiků chybí novému filmu náboj, ale to už posuďte samiFoto: Profimedia.cz

Will Smith jako král Richard

Životopisné drama o tom, jak Richard Williams (79) dostal své dcery Venus (41) a Serenu (40) na tenisový vrchol. Král Richard: Zrození šampionek má silný příběh a skvělé herecké výkony z něj dělají jeden ze snímků roku. Otec nejlepších tenisek všech dob nechtěl, aby dcery měly podobně nelehké dospívání jako on, a tak jim – ještě než se narodily – vypracoval životní plán. Will Smith (53) toužil po této roli prý hlavně proto, aby získal šanci na další oscarovou nominaci. A tu opravdu má.

Foto: Profimedia.cz

Když se byly slavné tenistky podívat na natáčení, byly z výkonu známého komika nadšené – a Zlatý glóbus je tak v dobrých rukouFoto: Profimedia.cz

Nicole Kidman jako Lucy

Biografické drama Ricardovi napsané a režírované Aaronem Sorkinem (60), který jeden čas randil s modelkou Pavlínou Pořízkovou, je natočen na základě skutečného příběhu. Poutavě podává jeden týden v životě hvězd mimořádně populárního sitcomu I Love Lucy, který se vysílal v Americe v 50. letech. Hlavní hrdinové byli skuteční manželé a na obrazovce působili jako pár snů, ovšem za kamerou měli problémy jako jiné dvojice. Hlavních rolí se ujaly hvězdy Nicole Kidman (54), která získala Zlatý glóbus jako nejlepší herečka v dramatu, a Javier Bardem (52), který svoji nominaci neproměnil.

Foto: Profimedia.cz

Ač spolu dosáhli televizního vrcholu, nebylo to vždy snadné. Neměli jeden před druhým kam utéct. Poznáváte Nicole Kidman? Maskéři se na ní opět vyřádiliFoto: Profimedia.cz

Televizní vítězové

Zlaté glóby oceňují i televizní tvorbu a zde bodoval třeba seriál Boj o moc (2018–22) o zkažené rodině mediálního magnáta Logana Roye, kde se řeší převzetí impéria i skandály uvnitř firmy. Dále pak zářil seriál Hacks o starší komičce (ztvárnila ji Jean Smart, 70, možná si ji pamatujete jako matku Mare z Easttownu), která má spolupracovat s mladou scenáristkou, aby se udržela v kurzu... A moc jim to neklape. A Michaela Jaé Rodriguez neboli Mj Rodriguez (31) je pak první oceněnou transgender herečkou – získala Zlatý glóbus za hlavní roli v seriálu Pose (2018–21).

Foto: Profimedia.cz

Proslulá komička Deborah Vance už leccos dokázala a je dost arogantní... A teď by měla mentorovat a pomáhat mladší generaci?Foto: Profimedia.cz

Načítám