Spodní hala na hlavním nádraží v Plzni je zavřená. Cestující se musí vyrovnat s omezeními

10. leden 2022 16:23, aktualizováno

Po schodech nahoru, dolů a pak nahoru. Cestování vlakem přes plzeňské vlakové nádraží výrazně usnadní dobrý orientační smysl. Od pondělí je totiž kvůli dlouhodobé rekonstrukci uzavřená dolní hala. Přístupná je pouze částečně - úzký koridor umožňuje jen průchodu k výtahu. Všechno ostatní, tedy například pokladny, je přesunuté do horní haly.

Rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni

Pomáhat lidem v orientaci na hlavním vlakovém nádraží by měly velké cedule s plánky, které najdou v podchodech ze Šumavské nebo Železniční ulice a pak také u hlavního vchodu. I přes to velká řada cestujících první den tápala, a najít ty správné informace nebo třeba prodejnu s občerstvením trvalo o trochu déle, než je běžné. Největší komplikací to ale bylo pro lidi, kteří chtěli vstoupit do spodní haly hlavním vchodem od parkoviště.

„Cestující, kteří přijedou autem, nebo je sem někdo přiveze, a jsou v přednádražním prostoru, tak byli zvyklí do spodní haly vejít hlavním vchodem. Teď se tam samozřejmě nedostanou a musí jít buď doprava nebo doleva a zjišťovat, odkud jim jede vlak. V okamžiku kdy se dostanou do horní haly, která je cestujícím k dispozici, tak tam už najdou odjezdové a příjezdové tabule. Nic se nemění pro cestující, kteří přijíždějí MHD případně na autobusový terminál do Šumavské ulice a Ti, kteří mají jízdenku třeba v mobilu, už vědí, odkud jim to jede, a pokud je to z koleje 1 až 5, jdou přímo na svoje nástupiště,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Trochu jinou cestu musí podle Radky Pistoriusové cestující, kteří míří třeba do Domažlic, Chebu nebo do Karlových Varů a budou odjíždět z nástupišť 6 až 12. „Eskalátorem nebo popřípadě pokud nemohou tak výtahem, jenž je stále v provozu, se dostanou do horní haly, kterou projdou a eskalátorem zase sjedou dolů do podchodu a můžou pokračovat na nástupiště, odkud jim ten vlak jede,“ dodala mluvčí.

Všechny úpravy na plzeňském hlavním vlakovém nádraží včetně proměny horní haly v jakési obchodní centrum, mají skončit na konci příštího roku.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio