Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Neuvěřitelná žížala

Tenhle malý tvor si najde jídlo kdekoliv. Živí se tlejícími organickými zbytky. Pro žížalu je celý svět jedna velká jídelní tabule. Žížala sama je při pohledu zblízka přímo neuvěřitelná.
|
Typ článku: Články

Obyčejná žížala dokáže za jediný den zkonzumovat třetinu svojí váhy. Nemá zrakovou soustavu, ale je velmi citlivá na otřesy a vyskytuje se v mnoha velikostech. V Austrálii byste našli žížaly o tloušťce téměř tři centimetry a s délkou až 3 a půl metru. Vypadají spíš jako hadi, než jako červi. Průměrná jednoletá žížala však měří jen okolo 15 až 20 centimetrů.

Jako malý kluk jsem je často sbíral, jako nástrahu na ryby! Když jsem ji pak chtěl chytit, začala obvykle couvat. Podobně dokáže couvat i při hloubení chodbiček v zemi. Úžasné! Je to jako půdní vrtačka se zpětným chodem. Žížaly tak vlastně převracejí, provzdušňují a zúrodňují půdu. Ptáte se, jak to dokážou? Žížala na hlínu před sebou doslova plivne, tím ji zvlhčí, a pokud se nedokáže protáhnout skrz, začne ji polykat. Předek protáhne do špičky a začne se vtlačovat do nejbližší mezírky v půdě. Nalezenou mezírku přitom zvětšuje rytmickým natahováním a smršťováním svého těla. Někdo změřil, že při tom žížala dokáže vyvinout tlak až jeden a půl atmosféry. Pro pohyb vpřed i vzad používá geniální systém dynamických kotviček. Při plazení se na povrchu jsou obvykle zasunuté. Ale při pohybu v zemi vysune na povrchu svého těla opěrné kotvící segmenty, mezi kterými provádí samotný pohyb vpřed, jako by se od nich odrážela. Když do žížaly šťouchnete, tak naježí štětinky a ukotví se na místě.

Četl jsem několik článků, v nichž zastánci evoluce psali o žížalách a jejich kotvičkách, což jsou jakési štětinky chloupků po stranách těla, a na základě toho usoudili, že žížaly byly kdysi dávno úplně chlupaté. Za prvé, k čemu by byly žížale chlupy po celém povrchu těla a za druhé, kde je pro to důkaz? Dnes víme, že tyto štětinky pomáhají při pohybu. Ale proč by se měly vyvinout z něčeho, co má fungovat jako srst? To nedává smysl!

Žížaly bývají často potravou pro krtky. Ti jim mnohdy ukousnou jen hlavu. Žížala bez hlavy se sice nemůže pohybovat, ale dokáže v zemi přežít. Během zimního období většinu takových krtek opět najde a sežere, ale ty, které přežijí, zregenerují, hlava jim doroste a mohou se odplazit pryč. Mají dokonce schopnost oddělit zadní část těla a obětovat ji, protože jim opět doroste. Žížala je naprosto úžasný tvor Bohem vytvořený tak dokonale, že ji můžete například rýčem rozdělit i na tři kusy a ona doroste, včetně hlavy.

Z DVD Jobe Martina Neuvěřitelná stvoření popírající evoluci. Vydalo Štúdio Nádej a Maranatha.

Počet přečtení: 1078
Datum: 11. 1. 2022