Čas krachů teprve přijde

11. 01. 2022 8:36:28
Loni v České republice zbankrotovalo nejvíce obchodních společností od roku 2017. Bylo jich podle společnosti CRIF 742. Což je o 22 procent více než v roce 2020. Přesto lze s klidným svědomím říct, že čas krachů teprve přijde.

Před několika lety jsem na Vysoké škole ekonomické v Praze vedla tým s názvem Výzkum insolvence. Pracovali jsme na řadě jednotlivých výzkumných úkolů, konec konců mnoho z našich výsledků se pak odrazilo v různých novelách insolvenčního zákona. Vedle jiného jsme ale také velmi detailně zkoumali vývoj počtu insolvenčních řízení tak, jak se trendy měnily v souvislosti s hospodářským cyklem. Nebylo to jednoduché, protože insolvenční zákon se stále mění, proto bylo nutné „odclonit“ také dopady dané vývojem legislativy. Ale naše zjištění bylo celkem jednoznačné: Vrchol vlny krachů (u obchodních společností) následuje šest až dvanáct měsíců poté, co se směřování cyklu nasměruje ke stagnaci a případně do deprese, následně se stabilizuje na vysoké úrovni a další vrchol pak přichází znovu zhruba šest až dvanáct měsíců poté, co se trend obrátí z poklesu či stagnace směrem k růstu. (Z určitých důvodů to platí především u obchodních společností, zákonitosti krachů živnostníků a podnikajících fyzických osob i spotřebitelů jsou trochu odlišné.)

Jinými slovy má vlna úpadků určité zpoždění za vlnou ekonomickou (kterou obvykle měříme podle hrubého domácího produktu).

Není to vlastně nic tak příliš překvapivého, podniky přece jenom mívají určité rezervy, v českých podmínkách se navíc často v riskantních transakcích snaží do poslední chvíle o obrat vývoje finanční situace a spotřebovávají další a další aktiva (proto je také návratnost investic v případě insolvenčních řízení velmi nízká) a případně se vlastníci pokoušejí o vyvedení aktiv mimo dosah věřitelů (což už naštěstí není tak jednoduché jako dříve). Každopádně všechny tyto postupy nějakou dobu trvají, takže tento „boj o život“ či „boj o aktiva“ je významným důvodem onoho zpoždění.

Každopádně naše tehdejší zjištění byla postavená na zkušenostech z krize, které začala v ČR na konci roku 2008 a s krátkou přestávkou 2011 trvala až do roku 2012. Ano, 2012. Dost často zapomínáme, že oproti vyspělým zemím jsme si krizi skoro o dva roky „protáhli“. Navíc její doznívání v insolvenční situaci bylo velmi dlouhé – v podstatě opravdu až do roku 2017.

Bude hodně zajímavé zkoumat, jak se ve stejné oblasti projeví krize tato, která má diametrálně odlišný charakter, naprosto jiné důvody a zřejmě i naprosto odlišné dopady na ekonomický život jako takový. Nesmíme zapomenout ani na to, že jedním z významných legislativních kroků doprovázejících kovidové roky, byla dočasná suspendace řady ustanovení insolvenčního zákona (například povinnosti podat na sebe insolvenční návrh), byl zde také institut mimořádného moratoria (ochrana dlužníka před věřiteli) a některá další opatření.

Co z toho plyne pro naši současnost?

Že se nemáme na co těšit. Již bylo řečeno, že charakter této krize je jiný, než jaký byl charakter krize minulé. Tentokrát došlo k šokovému propadu v roce 2020 a v prvním čtvrtletí 2021, od té doby zažíváme zvláštní situaci. Číselně je to růst, jenže ten probíhá poměrně hluboko pod úrovní roku 2019. Jinými slovy – jsme oproti vrcholu hospodářského cyklu pořád v těžkém mínusu. Což lze nazvat i tak, že z mimořádné krize dané externími aspekty se stává krize strukturální. Se vším všudy. Čili i s potenciálem tvrdého dopadu na krachy společností.

Minimálně tento a následující rok tedy očekávejme vlnu bankrotů, která bude svou masivností obdobná, jaká se odehrávala v krizi předchozí. Loňské číslo 742 je tedy jen a pouze předzvěst toho, co nás čeká.

Autor: Eva Kislingerová | úterý 11.1.2022 8:36 | karma článku: 15.68 | přečteno: 468x

Další články blogera

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 717 | Diskuse

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 4277 | Diskuse

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma článku: 26.68 | Přečteno: 607 | Diskuse

Eva Kislingerová

Nelžeme si. Koruna není „výkonná“

Nemám chuť vstupovat do diskuse na téma "koruna versus euro". Jsem mírným příznivcem společné měny, nicméně stav naší ekonomiky je nyní stejně takový, že další dva roky nemá o zahájení procesu přijetí eura smysl mluvit.

3.1.2024 v 7:29 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 3352 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 20.48 | Přečteno: 311 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1588 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 28.98 Průměrná čtenost 1342

Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...