Hlavní obsah

Střelba, rabování, mrtví. Bývalý stoper Jablonce si blahořečí, že v Kazachstánu skončil!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exotiku utnul v pravý čas. Fotbalový obránce Michal Jeřábek strávil převážnou část loňského roku v Kazachstánu, v dresu Aktobe absolvoval sezonu tamní Premier League. Když bývalý stoper Jablonce zemi zkraje listopadu opouštěl, nenapadlo ho ani v nejhorším snu, že dva měsíce poté budou ulice největšího kazašského města, téměř dvoumilionového Almaty, plné mrtvých těl...

Foto: archiv Michala Jeřábka

Bývalý obránce Jablonce Michal Jeřábek strávil sezonu 2021 v kazašském Aktobe.

Článek

„Život v Kazachstánu plynul normálně, všechno fungovalo, jako v Česku. Absolutně jsem nečekal, že se může stát něco takového. Když koukám na záběry z Almaty, mrazí mě. Vůbec si nechci představovat, kdyby se tohle strhlo v době, kdy jsem tam hrál. Poznal jsem tam spoustu skvělých lidí, ale vzhledem k událostem jsem moc rád, že jsem v Kazachstánu nepokračoval," řekl Jeřábek Právu a Sport.cz.

O nynější situaci mu podávají informace jeho dva bývalí spoluhráči z Aktobe Rifat a Yuri, kteří žijí přímo v Almaty, tedy centru krvavého dění. „Psal jsem klukům v sobotu, odepsali mi až v pondělí dopoledne. Signál tam jde teď jen občas. Jsou doma, obchody ani služby nefungují, lidi rabují. Slyšeli zvenku často střelbu, na ulicích leželi mrtví. Teď ale prý začíná být ve městě ticho. Myslím na ně, snad budou v pořádku," uvedl Jeřábek.

Ozval se mu také třetí spoluhráč, který bydlí v dostatečné vzdálenosti od Almaty. Nemá sice současnou tragédii v přímém přenosu, nicméně situaci v Kazachstánu nazval i tak jednoznačně. „Napsal mi: Michale, v Almaty je válka. Začalo to demonstracemi, potom zavládl chaos, začalo se střílet. Od té chvíle je to horší a horší," popsal 28letý obránce mrazivé zprávy od bývalého parťáka z Aktobe, které v minulé sezoně kazašské Premier League skončilo na sedmém místě. Jeřábek patřil k oporám týmu. Z 26 kol odehrál 22 zápasů, vstřelil jeden gól.

V rozlehlé zemi, která je pětkrát větší než Francie, se rozhodl nepokračovat nikoli ze zlé předtuchy, ale výhradně kvůli samotě. „V Aktobe mi sice skončil kontrakt, měl jsem ale nabídky z jiných kazašských klubů. Jenže v době covidu Kazachstán uzavřel hranice, nikdo z blízkých za mnou nemohl přiletět. Byl jsem v Aktobe prakticky celý rok sám," podotkl český fotbalista.

Po čtyřměsíční snaze se mu alespoň povedlo vyjednat třicetidenní vízum pro přítelkyni. „Tohle bylo negativum toho angažmá. Jinak po fotbalové stránce jsem byl spokojený. Všechno jsem měl zařízené, nic jsem nemusel řešit. Byť bylo náročné cestování. K zápasům jsme létali klidně tři hodiny. Připadalo mi vždycky, jako když letím někam na dovolenou," culil se Jeřábek.

Představu, kam povedou jeho další kroky, má tedy jasnou. Být mnohem blíž své rodině a přítelkyni. „Chtěl bych znovu do zahraničí, ale abych to neměl daleko do Prahy. Něco se objevilo z Polska, uvidíme," dodal Jeřábek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články