Bradley Cooper: Z divadelních prken až za filmovou kameru

 

Jeho cesta na stříbrné plátno byla na rozdíl od cest jiných herců v podstatě bez překážek. Po absolvování univerzity v rodné Filadelfii se odstěhoval do New Yorku a zapsal se ke studiu dramatu na univerzitě The New School, na kterou si přivydělával prací pro místní deník. Hned v tomto roce dostal první roli na divadle a sklízel úspěch jako Joseph Merrick ve známé hře Sloní muž.

Brzy po ní se objevil v televizi vedle Sarah Jessicy Parkerové v Sexu ve městě a v dalších seriálech. Opravdový průlom v jeho kariéře přišel v roce 2009, kdy si zahrál ve hvězdně obsazené romantické komedii Až tak moc tě nežere a natočil kasovní trhák o čtveřici kamarádů, kterým se vymkne z rukou loučení se svobodou, Pařba ve Vegas, který vydělal téměř půl miliardy dolarů.

Všechno nejlepší, Brade!

elle.cz

Další úspěšné filmy na sebe nenechaly dlouho čekat a v roce 2011 získal Bradley hlavní roli v mysteriózním thrilleru Všemocný. Následovala povedená romantická komedie Terapie láskou, krimi Špinavý trik, špičkové válečné drama Clinta Eastwooda Americký sniper a dobrodružná sci-fi Strážci galaxie. Na roli po zuby ozbrojeného mývala Rocketa herec často vzpomíná, bylo to totiž vůbec poprvé, co postavu jen mluvil.

Ke konci roku 2018 spatřil světlo světa jeho režisérský debut Zrodila se hvězda. V tomto romantickém dramatu si Cooper zahrál hlavní mužskou roli, country hvězdu Jacksona Mainea, který objevil neznámou talentovanou zpěvačku a katapultoval ji ke slávě. Bradley musel dlouho přesvědčovat studio Warner Bros, aby do role obsadilo právě Stefanii Germanottovou s uměleckým pseudonymem Lady Gaga. A snaha se vyplatila. Za svůj snímek získal talentovaný herec nominace na Oscary, Zlaté Glóby i cenu BAFTA.

 

Bradley Cooper a Lady Gaga

 

O pozornost žen neměl Bradley nikdy nouzi. Oženil se jednou, a to se svojí hereckou kolegyní Jennifer Espozito, která však necelý rok po svatbě požádala o rozvod. Randil s kolegyní Renée Zellweger, kterou potkal při natáčení filmu Případ číslo 39, s exotickou kráskou Zoe Saldana nebo mladičkou kolegyní Suki Waterhouse, než v roce 2015 potkal supermodelku Irinu Shayk. Páru se po dvou letech narodila dcera, ale ani tento vztah nevydržel a dvojice oznámila v roce 2019 rozchod. 

Časopis People zvolil herce v roce 2011 nejvíce sexy mužem planety. V žebříčku tak Bradley porazil třeba i Liama Hemswortha nebo Justina Therouxe. Podle magazínu zabodoval hlavně svou skromností. „Myslím, že je skvělé, když muž, který nevypadá jako model, může získat takové ocenění,“ nechal se slyšet Bradley. V minulosti tentýž titul získal například herec Ryan Reynolds, Brad Pitt nebo Mel Gibson.