Výběr do osmáncti let Milenio Logrono ve španělské dorostenecké lize na svůj výlet jen tak nezapomene. V hale města Puigcerda se totiž hráči připravovali k dalšímu ze svých utkání, když se jednomu z hráčů začalo dělat zle. Nepříjemné stavy se začaly postupně dostavovat i u dalších hokejistů.

Brankář Lukáš Dostál (uprostřed) z Anaheim Ducks a jeho spoluhráč Sonny Milano (vpravo) po utkání.
Česko má poprvé v NHL sedm brankářů, Dostál po vítězném debutu plakal

„Jeden z kluků mi řekl, že se mu chce zvracet, a všichni ostatní byli hodně unavení a měli těžké hlavy. Bylo vidět, že už se na nich začínají projevovat účinky intoxikace,“ řekla serveru Nuevecuatrouno lékařka Jaoine Gonzálezová, která s Mileniem cestovala jako zdravotnice.

Jako problém se nakonec ukázala porouchaná rolba, která se rozbila už před zápasem. Ta začala vypouštět do vzduchu plyn, který intoxikoval prostředí stadionu, ve kterém byla nadměrná hladina oxidu uhelnatého. „Mohla z toho být tragédie. Otravě oxidem uhličitým se říká ‚sladká smrt‘, přijdete na ni totiž pozdě,“ řekla Gonzálezová k celému incidentu.

Po příjezdu sanitky nakonec bylo ošetřeno 101 osob, 24 muselo navštívit pohotovost. Díky pohotové reakci lékařky Milenia však nakonec nedošlo k větší tragédii.