Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Preventivní prohlídka u zubaře: Jednou nebo dvakrát ročně?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10036x )

Preventivní prohlídka u zubního lékaře je velice důležitým krokem a základním předpokladem k udržení zdravého chrupu. Je dobré ji absolvovat zhruba jednou za půl roku, pokud ošetřující zubař nestanoví jinak. Vzhledem k novince v úhradové vyhlášce někteří stomatologové upozorňují pacienty, že preventivní prohlídku mohou mít jen jedenkrát za rok, a druhou si budou muset zaplatit sami. Jak to tedy je?

shutterstock.com

Z hlediska nároku pojištěnce u zubních prohlídek od roku 2022 k žádné změně nedochází. Úhradová vyhláška MZ ČR pro rok 2022 přináší však změnu v tom, jak budou příslušné stomatologické výkony stomatologům hrazeny.

Do konce roku 2021 absolvoval dospělý pojištěnec u stomatologa preventivní prohlídku hrazenou ze zdravotního pojištění jedenkrát ročně (s výjimkou preventivních prohlídek v době těhotenství), a to v souladu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví o preventivních prohlídkách. Tzv. druhá prohlídka nebyla prohlídkou preventivní. Jednalo se o výkony s názvem Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku, které zahrnovaly kontrolu dentální hygieny, orientační vyšetření a motivaci pojištěnce a dále ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu atd.

Na co tedy bude mít pacient nárok od ledna roku 2022?

Od roku 2022 se nadále hradí preventivní prohlídka u dospělých pojištěnců (s výjimkou preventivních prohlídek v době těhotenství) pouze jednou v roce, ale na základě úhradové vyhlášky vydávané Ministerstvem zdravotnictví je platba za tuto prohlídku přesunuta do tzv. agregované úhrady. To znamená, že dospělí pojištěnci tak stále mají nárok, aby jim jejich registrující stomatolog v tomtéž roce, ve kterém již absolvovali preventivní prohlídku, provedl podle potřeby ještě jedno orientační vyšetření, kontrolu dentální hygieny, motivaci a též výše uvedená drobná ošetření (ošetření běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu, konzervativní ošetření dentitio difficilis bez ohledu na počet návštěv atd.).

Z hlediska nároku pojištěnce tedy nedochází od roku 2022 k žádné změně. Rozdíl je pouze v tom, jak budou příslušné výkony hrazeny. Dosud platilo, že poskytnutou péči o registrovaného pojištěnce, tedy tzv. druhou prohlídku zdravotní pojišťovna uhradila stomatologovi jen tehdy, pokud pojištěnec skutečně přišel.

Nově zdravotní pojišťovna uhradí zubnímu lékaři za každého registrovaného pojištěnce (bez ohledu na jeho věk) měsíční agregovanou platbu, do které je zahrnuta i případná tzv. druhá prohlídka. Půjde o platbu skutečně za každého registrovaného pojištěnce, tedy i takového, který se v příslušném roce do ordinace vůbec nedostaví. Přímou úhradu od registrovaného pacienta za tzv. druhou prohlídku není možno vybírat.

Nadále zůstává zachováno, že pojištěnci do 18 let mohou v jednom roce absolvovat dvě preventivní prohlídky. Stejně tak i těhotné ženy mají nárok na dvě preventivní prohlídky v průběhu těhotenství.

Co je součástí preventivní zubní prohlídky

  • vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání dutiny ústní
  • prevence onkologická zaměřená na pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku
  • poučení o správné hygieně dutiny ústní

Takové vyšetření je součástí preventivní prohlídky jak u dětí, tak u dospělých a je i součástí preventivních prohlídek těhotných žen, které se provádějí dvakrát v průběhu těhotenství.

Děti by měly první preventivní prohlídku absolvovat mezi šestým až dvanáctým měsícem života a pak vždy dvakrát ročně do 18 let věku, zpravidla po uplynutí 5 měsíců po provedení poslední zubní preventivní prohlídky.

Dospělí mají podle zmíněné vyhlášky nárok na jednu preventivní prohlídku ročně a vedle toho, rovněž s odstupem 5 měsíců, na ještě jednu další prohlídku plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Na tu se vyplatí také zajít, i když nepociťujete žádné problémy. Zubař by tedy svého registrovaného pacienta měl vidět vždy 2x do roka.

Nemůžete sehnat zubního lékaře?

Pokud ve vašem okolí neseženete zubního lékaře, obraťte se na svou pojišťovnu. Ta je povinna vám tuto péči zprostředkovat. S hledáním zubaře v místě vašeho bydliště může pomoci Česká stomatologická komora (ČSK), která sdružuje všechny zubní lékaře v Česku. Pravidelně také aktualizuje na webu uvedený seznam zubařů, kteří ještě přijímají pacienty. Na stránkách ČSK najdete také přehled zubařských pohotovostí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce