Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jednání o Turówu budou pokračovat příští týden. Poláci na příští schůzce čekají dohodu

Aktualizováno -
11. ledna 2022
17:51
Autor: ČTK, sova - 
11. ledna 2022
17:01

Další kolo jednání mezi Polskem a Českem o sporu kolem polského hnědouhelného dolu Turów se bude konat 18. ledna. Podle portálu Tvp.info to oznámila polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová. Informaci ČTK potvrdil Ondřej Charvát z českého ministerstva životního prostředí. Dalšímu kolu jednání bude předcházet návštěva Hubáčkové v Libereckém kraji ve čtvrtek 13. ledna.

Počítám s tím, že během příští schůzky, která je naplánovaná na 18. ledna, se nám s paní ministryní (Annou Hubáčkovou) podaří dojít k dohodě,“ řekla polská ministryně. Zatím není jasné, kde se političky sejdou.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Polská státní skupina PGE chce důl postupně rozšířit a prohloubit. Obyvatelé českého pohraničí se obávají ztráty vody i nadměrného hluku a prachu.

Polsko doufá, že jednání půjdou lépe než s  Brabcem

Podle Ondřeje Charváta se chce ministryně Hubáčková (za KDU-ČSL) ve čtvrtek setkat se zástupci Libereckého kraje a starosty z regionu.

Paní ministryně chce mluvit se starosty obcí, kterých se problematika Turówa nejvíc týká, to znamená, že tam budou zastoupeni jak starostové z Hrádecka a Chrastavska, tak z Frýdlantska. Chceme paní ministryni vysvětlit náš pohled na celou tu situaci, přítomni budou i zástupci vodárenských organizací, abychom dokázali vysvětlit, co vlastně v rámci toho vyjednávání s Polskem požadujeme,“ řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Moskwová doufá, že jednání s Hubáčkovou budou lepší než s jejím předchůdcem ve funkci Richardem Brabcem (ANO). Připomněla, že za působení předchozí české vlády se uskutečnilo 18 kol jednání. „Když se podíváme na to, jak dlouho ta jednání trvala a kolik bylo dobré vůle na naší straně, těžko říct, zda se česká strana chtěla dohodnout,“ řekla Moskwová.

EU vyměřila Polsku pokutu přes 12 milionů denně

Česko kvůli Turówu na Varšavu podalo žalobu u Soudního dvora EU, podle níž Polsko schválilo prodloužení těžby v dole, aniž by dostatečně posoudilo její ekologické dopady na české obce. Uzavření dolu by znamenalo i zastavení provozu nedaleké elektrárny. Unijní soud v květnu nařídil Polsku, aby provoz Turówa zastavilo až do vydání konečného rozsudku. Tomu se Varšava ale odmítla podřídit, za což jí Soudní dvůr EU v září uložil pokutu ve výši půl milionu eur (12,2 milionu korun) denně. Polsko pokutu však odmítá platit a ministryně Moskwová ji podle Tvp.info označila za nelegální.

V okolí německé Žitavy, Hirschfelde a polské Bogatyně se hnědé uhlí těží od konce 18. století. V současné době zásobuje důl Turów hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Těžit se Poláci chystají až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů.

Půta: Chceme garance, že nebudou porušovány limity

Obce na české straně hranice bojují proti rozšíření dolu už šest let, obávají se zvýšené prašnosti a hluku, ale především ztráty zdrojů pitné vody. Už dnes voda v příhraničí mizí, což potvrzují měření České geologické služby. „My bychom rádi, aby PGE jasně garantovalo, že na českém území nebudou porušovány limity, které chrání obyvatele, limity prašnosti, limity hluku, že bude ochráněna pitná voda v České republice. Že tam bude probíhat společný monitoring a jeho vyhodnocování a také, že investor bude investovat do ochranných opatření,“ řekl Půta. Postavit by měl kromě jiného ochrannou stěnu, která by měla zabránit odtoku vody z českého území. Vybudovat má také zelený val, který před prachem a hlukem z dolu ochrání Uhelnou, jež je dolu na české straně nejblíž.

Poslední oficiální jednání s Poláky se podle Půty uskutečnila před sněmovními volbami loni na podzim. „Pak ještě proběhla nějaká konzultace po výměně ministrů životního prostředí v Polsku, od té doby jednání neprobíhala,“ řekl liberecký hejtman. Poláci v polovině listopadu poslali další návrh dohody, který byl ale pro českou stranu nepřijatelný. Jednání tak budou pokračovat po více než dvouměsíční pauze. Podle Půty je ale dohoda lepší, než se s Polskem soudit.

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi