Domů Zdravé recepty Polévky Prdelačka z prejtu

Prdelačka z prejtu

Pátráte po opravdovém zabijačkovém receptu, který byste si mohli snadno připravit doma? Vyzkoušejte, jak skvěle chutná prdelačka z prejtu. Poradíme vám s její přípravou a přidáme i nějaké ty šikovné triky.

Asi bychom si stěží vybavili nějaké typičtější jídlo pro zabijačku, než je právě prejt. A zabijačková polévka by bez něj byla totéž jako kyselo bez hub. Takže jak si ji správně připravit, abychom dodrželi osvědčené receptury a postupy našich předků? Není na tom vůbec nic složitého, však uvidíte.

Vydatná polévka pro všechny

Pokud jste někdy měli to štěstí a navštívili opravdu pořádnou zabijačku u někoho doma, pak si určitě vybavíte, že jako jedno z hlavních jídel tu byla podávána prdelačka z prejtu, které se také někdy říkalo bouřka. Aby také ne, když v ní nesměly chybět kroupy a opravdu silný vývar. Takto připravená vás skvěle zahřeje a jak bonus také opravdu zasytí.

Ingredience na polévku zvanou bouřka

Dobrou zprávou je, že nemusíte v obchodech shánět prejt, který bývá k dostání jen málokdy. Docela dobře ho totiž můžete nahradit jelity.

  • 3 jelita (nebo adekvátní množství prejtu prodávaného na váhu)
  • 1 brambora střední velikosti
  • Podle chuti sůl
  • 3-4 velká stroužky česneku
  • 1 litr silného vývaru
  • 1 cibule
  • Majoránka
  • Sádlo
  • Velká hrst velkých krup

Jak na přípravu polévky z prejtu

Nejdříve si oloupeme cibulku a poté ji najemno nasekáme. V hlubším hrnci rozpálíme trochu másla nebo sádla a cibuli na něm zpěníme. Mezitím si prejt nebo jelítka nakrájíme na menší kousky a vhodíme je na zpěněnou cibulku. Poté přidáme polovinu česneku, který jsme rozdrtili nožem nebo prolisovali. Vše zalijeme vývarem a vaříme.

Jak dlouho vařit prdelačku

A jak dlouho vařit? To záleží na struktuře prejtu nebo jelit. Musíme je vařit tak dlouho, dokud nebude výsledkem homogenní hmota bez velkých hrudek. Mezitím si připravíme bramboru. Oškrábeme ji a nahrubo nastrouháme.

Prdelačku zahustíme bramborou

Aby se polévka z prejtu krásně zahustila, přidáme nastrouhanou bramboru a také přihodíme zbylý česnek, aby měla polévka tu správnou chuť a vůni. Přidáme majoránku (asi dvě špetky budou stačit), kterou jsme řádně promnuli v rukou (říká se, že majoránku drhneme). Vše vaříme tak dlouho, dokud brambor zcela nezměkne. Nakonec dosolíme podle chuti a máme hotovo. Mezitím je vhodné uvařit ve vedlejším hrnci doměkka kroupy a vhodit je do prdelačky. Teprve potom bude taková, jak má být.

Dobré tipy pro přípravu

Do polévky můžete samozřejmě přidat také pepř nebo další koření podle chuti. Místo krup se vám také bude skvěle hodit rýže, tu však nikdy nesmíte rozvařit úplně doměkka. A pokud koupíte prejt nebo jelita trochu tužší, nemusíte obtěžovat s jejich sekáním, ale jednoduše je nastrouhejte na hrubém struhadle. Příprava polévky pak bude navíc i o něco rychlejší.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno