Hlavní obsah

Za jak dlouho uvidíte první výsledky, když začínáte cvičit

Tajným přáním snad všech lidí, kteří začínají cvičit, a to nejen v rámci novoročních předsevzetí, je vidět reálné výsledky svého snažení pokud možná co nejdříve. Za jak dlouho se jich můžeme dočkat a na čem to závisí?

Foto: Profimedia.cz

Chcete vidět cvičební výsledky? Důležité je vydržet, najít si motivaci a dělat to, co vás baví.

Článek

Je vcelku jedno, zda člověk začíná s cvičením v rámci novoročního předsevzetí, nebo kdykoli jindy během roku, třeba jen kvůli tomu, aby se cítil lépe. Důležité je začít, a samozřejmě také vydržet. Protože výsledky se málokdy objeví tak rychle, jak chceme. A i to bývá často důvod, proč s ním řada z nás brzy přestane – protože naše snaha není vidět.

Fitness trenérka Amanda Hughesová vysvětluje, že to, jak velké změny se projeví a kdy si jich všimnete, do značné míry závisí na vaší aktuální kondici před počátkem nového cvičení. Je tedy jasné, že rozhodně neplatí pro všechny stejné pravidlo typu „Začnu tvrdě cvičit, za 14 uvidím výsledky“.

Kolikrát týdně a jak dlouho byste měli cvičit, abyste byli fit

Zdraví

„I při cvičení jako jinde platí, že každý člověk je individuální. Takže rychlost, s jakou na sobě začne pozorovat změny, bude logicky u každého jiná,“ uvádí pro Independent.

Obecně ale dodává, že pokud si nastavíte určitý režim a budete trénovat třikrát až pětkrát do týdne, můžete výsledky očekávat do měsíce až dvou. „Nicméně existují další proměnné, které na to mají vliv,“ dodává. Základem je výchozí kondice těla a samozřejmě výživa.

Co lidi nejvíc motivuje ke cvičení

Zdraví

„Pokud jste nikdy dříve výrazněji necvičili, můžete očekávat při pravidelném režimu výsledku logicky mnohem dříve než někdo, kdo již roky pravidelně cvičí, je tak v celkově lepší kondici a musí vynaložit více snahy k výsledku,“ doplňuje.

Zároveň nabízí tipy, jak si udržet motivaci co nejdéle a dosáhnout tak plánovaných změn.

Měřte svůj pokrok

Možná také patříte mezi lidi, kteří považují neustále publikované fotky fitness nadšenců na sociálních sítích za přehnané. Jenže právě dokumentace snímků před a po tréninku může být dobrým způsobem, jak si udržet motivaci.

Ať už se rozhodnete snímky zveřejňovat, nebo ne, fotografování postavy na začátku cvičení a postupně po dalších dne vám umožní přesně vidět, jak jste pokročili.

Ideální tipy na jídelníček před a po cvičení

Zdraví

„Zatímco počáteční změny budou malé, postupem času budou stále viditelnější,“ vysvětluje Hughesová.

Buďte na sebe přísní, ale realističtí

Mějte plán a buďte progresivní, ale rovněž reální. To je jediný způsob, jak dosáhnout kýžených výsledků. Pokud s cvičením teprve začínáte, je dobré si dát reálný plán, že po čase přejdete třeba ze dvou dnů cvičení na tři. „Udržitelný plán je základ,” popisuje Hughesová.

Začínáte s běháním? Vyvarujte se následujících chyb, abyste předešli bolesti

Zdraví

Pokud pak po několika týdnech dosáhnete bodu, kdy se nebude nic dít, je čas změnit režim. Přidejte zátěž nebo více intenzívních cvičení, klidně i v klidu domova.

Dělejte to, co vás baví

Může to znít jako samozřejmost, i tak ale stále existuje řada lidí, kteří se mučí v posilovnách u něčeho, co ve skutečnosti téměř nenávidí. A to jen proto, že se to podle nich „musí“.

Pět velmi efektivních cviků na posílení středu těla

Zdraví

Naštěstí dnes existuje celá řada fitness programů, které vyhoví téměř všem. Najděte si tedy něco, co vás skutečně zaujme a bude bavit. To je pro úspěch to nejdůležitější.

Pokud i tak máte problém cvičit sami doma, nebo se donutit ráno vstát a jít do fitka, najděte si k sobě parťáka, kterému v případě „hrozícího cvičebního výpadku” budete hůře vysvětlovat, proč se vám zrovna dnes nikam nechce. Navíc, ve dvou se to vždy lépe táhne.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám