Témata lednového čísla LaZ

Témata lednového čísla LaZ Zdroj: Lidé a Země

Témata lednového čísla LaZ
Témata lednového čísla LaZ
Témata lednového čísla LaZ
Témata lednového čísla LaZ
Témata lednového čísla LaZ
7
Fotogalerie

Horkokrevný Ekvádor, mongolští Cátanové nebo zimní Dolomity? I o tom se dočtete lednovém čísle Lidé a Země!

Vkročte do nového roku 2022 s naším cestovatelským měsíčníkem. Tentokrát se podíváme do Asie, Střední a Jižní Ameriky nebo na jih Evropy.

Kdybyste měli v životě navštívit jen jednu latinskoamerickou zemi, bude jí jednoznačně Ekvádor. Tato země má totiž co nabídnout nejen milovníkům městských památek a pouličního ruchu, ale také přírody. Tomáš Kubeš vás provede hlavním městem Quito, v němž můžete obdivovat honosné paláce nebo se kochat pohledem ze zdejší katedrály. Navštívíte ale také trhy v městečku Saquisilí nebo rybářský přístav Puerto Lopez, kde si můžete pochutnat na místních specialitách. Nesmíte však vynechat příležitost vyšlápnout si na sopečný vrchol Cotopaxi nebo se vydejte do stejnojmenného národního parku, který se vyznačuje rozmanitou faunou. Tato země zkrátka nabízí nepřeberné množství zážitků.

Z Ekvádoru se vydáme směrem na sever, kde se v duelu utkaly Barbados a Bahamy. Zatímco na Bahamách se můžete vykoupat s divokými prasátky, Barbados nelze opustit bez doušku rumu. První palírna tohoto druhu alkoholu totiž spatřila světlo světa právě na tomto ostrově v roce 1703. 

V Karibiku ještě chvíli zůstaneme a přesuneme se na Kubu, které se věnujeme v rubrice Kompas. Objevujte pulzující Havanu s kubánským doutníkem na rtech nebo se svlažte ve zdejších modravých zátokách.

Své dobrodružství na Sokotře vám vylíčí Aleš Malár. Tento magický ostrov v Jemenu si zamilujete pro jeho téměř nedotčené přírodní úkazy v podobě písečných dun, magických lagun nebo zajímavé květeny. Věděli jste například, že lakem z červené pryskyřice, která zde vytéká ze stromů zvaných dračince, se natíraly slavné Stradivariho housle?  V rubrice Sedmička jsme pro vás zase připravili přehled skutečně pozoruhodných lesů, které se na naší planetě nacházejí. Načerpejte energii za zvuků vlnícího se bambusového háje v Japonsku nebo se vydejte k našim polským sousedům a rozluštěte tajemství jejich tzv. „křivého lesa“.

Území „nikoho“ se odvážil prozkoumat Martin Hájek, tedy do té míry, jakou korejští průvodci v demilitarizovaném pásmu mezi Severní a Jižní Korejí dovolí. Martin se dokonce procházel i tunelem, který je součástí rozsáhlého komplexu vybudovaného v minulosti Severokorejci za účelem infiltrace jejich jižních sousedů. I přes všudypřítomnou blízkost nesvobodného režimu, který se odehrává jen několik kilometrů odsud, prý však Jihokorejci vnímají demilitarizovanou zónu jako poměrně pozitivní místo, kde mohou rodiny navštívit zdejší památníky nebo zavěsit stužku na plot a pomodlit se za sjednocení hranice.

V divokém Mongolsku se setkáme s kočovným kmenem Cátanů, kteří původně pocházejí z ruské Sibiře. Dobrodruh Václav Šilha vypráví, jak náročné bylo se k těmto starobylým sobím pastevcům dopravit v třeskuté zimě. Jeho výprava byla svědkem nejen zdejších bujarých oslav Nového roku, ale i šamanských rituálů, během niž se Cátanové snaží spojit s duchy zemřelých nebo vymítat zlé síly.

A nesmíme zapomenout ani na Evropu! S Terezou Ketelaars Seidlovou jsme si popovídali o radostech a strastech života v Nizozemsku. Větrné mlýny nás však vzápětí odvály do Itálie, kde si bohatou sněhovou nadílku a krásné výhledy na skalní výběžky Tre Cime užila Jolana Sedláčková a bílé pláně zachytila na několika krásných fotografiích. V Apulie se pak Ivana Grešlíková zamilovala do místní kuchyně. Kromě klasických těstovin nebo pizzy si totiž na území italského podpatku můžete pochutnat na variacích výtečné sezónní zeleniny nebo mořských plodů. A nesmíte zapomenout na nadýchanou foccaciu, která se přímo rozplývá na jazyku! 

Rubrika Portrét se tentokrát věnovala zástupci profese, bez níž by naše mnohé cesty nebylo možné uskutečnit – pilotovi Davidu Heclovi. Jako první Čech se stal kapitánem Airbusu A380, největšího dopravního letadla na světě. Kromě ČSA a Emirates David létal také s korejskými aeroliniemi a popsal nám nejen zkušenosti s rozdílnými kulturami členů posádky, ale také jak si zachovává klid v kokpitu a jakými kvalitami by měl dobrý pilot disponovat.

Pořádné dobrodružství zažil Lukáš David s přítelkyní Kristýnou, kteří se rozhodli cestovat do Turecka stopem. Na své téměř třítýdenní pouti se setkali s opravdu zajímavou plejádou osobností, do níž patřili Slovák s rumunskými kořeny, kosovský Albánec nebo majitel turecké továrny. Všechny však spojovala neobvyklá pohostinnost a ochota svézt dva neohrožené cestovatele, kteří si tak kromě zážitku ze stopování užili kosmopolitní Istanbul nebo brouzdání minerálními jezírky v městě Pamukkale.

Po přečtení prosincového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.