cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  12.01.2022 09:43:02

M. Mora – Inflace se dostane k 10 %, ale už na jaře bude lépe

M. Mora, viceguvernér ČNB v pořadu Seznam Zprávy
Markéta Bidrmanová (Seznam Zprávy 12. 1. 2022)

Rozhovor viceguvernéra Marka Mory pro Seznam TV o výhledu inflace na letošní rok a reakci měnové politiky ČNB: „Jeden dva kroky ještě budou muset být výraznější. Domníval bych se, že v únoru to bude víc než o čtvrtku. Od května to už bude jen proces jemného ladění. Už jsme blízko vrcholu našich sazeb.“

Rok 2022 bude rokem drahoty. Podle Marka Mory, viceguvernéra ČNB, máme to nejhorší zdražování ještě před sebou. Ceny podle něj už brzy mohou vyskočit až o desetinu.

„Zažijeme míru inflace, kterou jsme nezažili za posledních 20 let. Rok 2022 bude patrně rok drahoty. Naší měnovou politikou se snažíme občany přimět, aby více šetřili a méně utráceli. Jestli mají více pracovat, to bych nechal na nich,“ uvedl Mora pro SZ Byznys.

Poslední prognóza centrální banky počítala zkraje roku s inflací sedm procent. Podle Mory bude hůř: „Já bych to odhadoval k devíti procentům,“ řekl Mora.

Teď v lednu totiž obchodníci tradičně nastavují nové ceny. Podle viceguvernéra je letos zvýší důrazněji než dříve. „Může dojít k tomu, že přecenění bude výraznější, než bylo v minulosti. Inflace nakonec nemusí být ani devět procent, ale můžeme se dostat až k dvouciferné inflaci, v okolí deseti procent. Vyloučit to nelze,“ řekl viceguvernér ČNB.

Na jaře už bude lépe

Zdražovat bude úplně všechno. Od potravin po energie, jejichž ceny se do inflace dosud plně nepropsaly. Ceny budou podle Mory kulminovat právě v tomto čtvrtletí.

Vysoká čísla inflace zažijeme za leden, únor, březen.“ Uvidíme je tedy na číslech zveřejněných v únoru, březnu a dubnu. ČSÚ dnes zveřejnil hodnotu inflace za prosinec, ceny rostly o 6,6 procenta. Přesně tak, jak odhadovali analytici.

A kdy začne zdražování odeznívat? Podle Marka Mory na jaře: „Duben, květen, červen, tam už by mělo dojít ke zpomalování. K výraznému zpomalování by mělo dojít ve druhé polovině roku, ale to nejhorší máme ještě před sebou“ odhaduje.

Se sazbami brzy zpomalíme

Vysoký nárůst cen se ČNB pokouší zmírnit zvyšováním úrokových sazeb. Sérií razantních kroků vyhnala klíčovou úrokovou sazbu až na 3,75 procenta. A sazba, která zdražuje komerční úvěry a hypotéky, poroste dál.

Nejbližší zasedání, kdy bude ČNB rozhodovat o sazbách, se uskuteční začátkem února, pak koncem března a v květnu.

„Jeden dva kroky ještě budou muset být výraznější. Domníval bych se, že v únoru to bude víc než o čtvrtku. Od května to už bude jen proces jemného ladění. Nemyslím, že tempo bude pokračovat, už jsme blízko vrcholu našich sazeb,“ avizuje Marek Mora.

Že se sazby přehoupnou přes čtyřku, je téměř jisté. „Myslím, že se s našimi sazbami budeme muset přehoupnout přes čtyřku. Neexistuje strop, přes který nejdeme. Sky is the limit, jak říkají Angličané,“ řekl viceguvernér.

Zpátky na dvě procenta koncem roku

Česká centrální banka dlouhodobě usiluje o inflaci kolem dvou procent. „Blízko cíle se dostaneme až v samém závěru roku, na cíli budeme počátkem 2023,“ předjímá Marek Mora další vývoj.

ČNB se do zvyšování pustila jako jedna z prvních a razantně. Například ECB vysokou inflaci zatím sazbami neřeší: „My se nacházíme v úplně jiných podmínkách než průměr eurozóny. Máme extrémně nízkou míru nezaměstnanosti, máme napjatý trh práce,“ míní Mora.

Přijal by Mora post guvernéra ČNB? Není teď koruna příliš silná? A jaký růst předpovídá pro letošek republice? Podívejte se na celý rozhovor ve videu nahoře v článku.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688