Co se událo loni v Kutné Hoře

Město realizovalo a koordinovalo hned několik velkých projektů a připravuje další. Zahájení loňského roku v Kutné Hoře doprovázela dramatická událost, novoroční požár ubytovny ve Vítězné ulici, který si vyžádal jeden lidský život. Více ZDE.  Město muselo okamžitě zareagovat a postarat se o občany, kteří přišli rázem o střechu nad hlavou. Jak připomenul starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO), v roce 2021 město realizovalo souběžně hned několik velkých investičních akcí o celkovém objemu kolem 88 milionů korun.
„Je důležité si uvědomit, že více než třetinu roku jsme se potýkali z důvodu pandemie s lockdownem. Rozhodně to nebyl jednoduchý rok,“ konstatoval Vít Šnajdr (Piráti), místostarosta Kutné Hory. Následkem pandemie se vyskytl i problém se zpožděnými dodávkami stavebních materiálů, zvýšená poptávka navíc navýšila jeho ceny. Přesto se městu dařilo pokračovat v započatých projektech a připravovat další.
Kompletní rekonstrukce chodníků v Masarykově ulici včetně modernizace a výměny veřejného osvětlení patří mezi největší investiční akce roku 2021. K dokončení díla zbývá úsek zahrnující autobusovou zastávku u pošty. Zastávka bude výrazně přebudována a podloubí se stane její součástí. Nové opěrné zídky budou oddělovat nástupní prostor, vznikne odpočinková zóna s lavičkami. „Plánované betonáže pohledových betonů nebyla prováděcí firma schopná z kapacitních důvodů provést do konce roku 2021, budou dokončeny až na jaře,“ uvedl Jiří Janál, vedoucí odboru investic. Jak uvedli pracovníci investičního odboru, dodavatelská firma se potýkala kvůli pandemii s nedostatkem pracovníků i pozdními dodávkami objednaných stavebních komponentů. „Projekt zaznamenal několik podstatných změn, včetně výše uvedené autobusové zastávky. Také jsme se snažili reagovat na připomínky občanů, které se objevily během realizace. Například původně se schodiště k panelovým domům neměla měnit všechna, ale nepřišlo nám logické měnit pouze jedno schodiště, když byla v havarijním stavu i ta zbylá. Také jsme do projektu ještě dodatečně zařadili část chodníku podél pošty směrem dolů do ulice Trebišovská, aby tak kus chodníku nezůstal v asfaltu a s velkým sklonem,“ doplňuje místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance pro Kutnou Horu).

Veřejné osvětlení v Masarykově ulici je podle Boženy Marhanové z technického oddělení první vlaštovkou Smart City ve městě. Mezi jeho přednosti patří mimo jiné možnost řízení na dálku, změna intenzity i barvy světla a připojení dalších zařízení. Více jsme zveřejnili v prosincovém vydání KHL, kompletní článek je k dispozici na našem webu ZDE.
Proměna řadu let opuštěné bývalé základní školy J. A. Komenského na Náměti v moderní informační a vzdělávací centrum s převahou knihovnických služeb se blíží k závěru. Termín dokončení stavebních prací uvnitř budovy je konec roku 2021. Jak doplnil Jiří Janál, s dokončením prostranství při hlavním vstupu a parkoviště v zadní části objektu počítá město s ohledem na zpožděné dodávky dlažeb a betonových prvků v roce 2022. V dohledné době začnou montáže kolejí a posuvných regálů v depozitu. Více na webových stránkách KHL.

Město vrací bývalé školce v Trebišovské ulici její původní využití. Dokončeny byly bourací práce, demontáže starých elektroinstalací, odpadů, zahájeno bylo vyzdívání nových příček. Do konce roku 2021 byla v plánu kompletní výměna oken. Součástí projektu na rekonstrukci objektu mateřské školy je i obnova rozsáhlé terasy, která vede do zahrady s dětskými prvky. Otevření školky je v plánu 1. září 2022. Vzniknou čtyři třídy o celkové kapacitě 84 míst. Více jsme psali ZDE.

Revitalizace hřbitova Všech svatých v České ulici postupuje po etapách od roku 2016. Součástí etapy v roce 2021 byla pokládka systému řízeného odvádění dešťových vod, protože právě voda se dlouhodobě podílela na postupném zřícení východní části ohradní zdi a zaplavovala hroby. Dokončena byla také oprava obvodové kamenné hřbitovní zdi v České ulici a zahájeny stejné práce na dělicí kamenné zdi uvnitř areálu, jejíž část se v červnu 2020 zřítila a poškodila jednu z hrobek. Více jsme uvedli v listopadovém vydání KHL ZDE.

Výstavba cyklostezky Vrchlice byla v roce 2021 dokončena a zkolaudována. „I když byla hodně kritizována, podařilo se ji dotáhnout do konce. Je třeba si uvědomit, že tento projekt se táhl přes pět let, byl provázen řadou kompromisů a kompromisních řešení. Přesto jsem přesvědčen, že výsledek je velmi pěkný a hodně občanů to oceňuje. Cyklostezka je už funkční, zkolaudovaná, přesto s dodavatelem prací řešíme ještě některé nedodělky,“ konstatoval Vít Šnajdr.

Souběžně pokračuje i kompletní rekonstrukce Sankturinovského domu, který bude po dokončení prací opět sídlem Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory. „Statik s projektantem řešili problém s prasklým podpůrným sloupem v přízemí a obnovou nosné konstrukce střechy sousedního domečku, která je součástí celkové obnovy,“ konstatoval Jiří Janál s tím, že se problém podařilo vyřešit a práce pokračují. Více ZDE. 

Ke konci roku 2021 město zahájilo úpravu okolí sportovní haly Klimeška. První etapa prací řeší výstavbu skateparku. Přípravné zemní práce byly zahájeny v polovině listopadu, stavba skateparku naplno začne na jaře 2022. Podle slov Víta Šnajdra je předpokládaný termín otevření skateparku červen 2022 s tím, že následovat by měly další etapy zvelebení okolí sportovní haly. Záležet bude na finančních možnostech města. Do budoucna by tu mohlo vzniknout i pumptrekové hřiště, překážková dráha atd. Vizualizace je k dispozici na webu města. Ve sportovní hale Klimeška byly instalovány nové LED tabule uvnitř i vně haly.

Také byly zahájeny práce na odstranění kondenzace vzdušné vlhkosti na zimním stadionu ve sportovním areálu Klimeška.
Nové parkoviště u trafostanice v Opletalově ulici na sídlišti Šipší bylo 6. prosince uvedeno do provozu. O parkoviště město řadu let usilovalo, jeho výstavbu zajišťovaly Technické služby města Kutné Hory. Motoristům parkoviště nabízí 41 nových parkovacích míst. Více ZDE. 
Město zahájilo instalaci varovného systému. „Máme přiznanou 90% dotaci. Projekt zahrnuje výměnu stávajících nefunkčních hlásičů varovného systému tak, aby bylo pokryto celé město i příměstské části,“ konstatoval starosta.
Kutná Hora získala ocenění za vzornou památkovou péči. „V červnu jsme převzali cenu ministerstva vnitra v soutěži Historické město roku 2020, Vlašský dvůr získal třetí místo v soutěži Památka roku,“ připomenul Vít Šnajdr. Více ZDE.
Město pečuje o byty, které má ve svém vlastnictví. V roce 2021 předalo do užívání pětadvacet bytů. Více ZDE. 
Město se snažilo zmírnit dopady pandemie a podpořit i místní podnikatele. Hledalo možnosti, jak ulehčit jejich situaci. Podnikatelé mohli zažádat o snížení nájemného v městských prostorách, o odpuštění poplatku za umístění restauračních stolů a předzahrádek. Kutnohorské PARKování, kterým byl poslední srpnovou neděli otevřen park pod Vlašským dvorem po jeho rozsáhlé rekonstrukci, bylo příkladnou ukázkou vzájemné spolupráce města, malých podnikatelů, spolků, organizací a osadních výborů.
Dlouho očekávaná integrace veřejné hromadné dopravy na Kutnohorsku do Pražské integrované dopravy odstartovala v srpnu. Změnu v počátku doprovázely kritické připomínky občanů. „Podle současných ohlasů občané naopak začali oceňovat výhody, které integrace přináší,“ řekl místostarosta a zdůraznil, že město k této zásadní změně v dopravní obslužnosti přistupovalo zodpovědně. „Samozřejmě ne všechny věci se podaří hned od začátku podchytit. K tomu sloužily právě připomínky občanů, které byly postupně zapracovávány do systému. Dopravní obslužnost Kutné Hory a frekvence autobusových spojů se zvýšila,“ dodal místostarosta.
V roce 2021 se podařilo úspěšně realizovat první pilotní projekt participativního rozpočtu Panuj Hoře v Kutné Hoře. Většina vítězných projektů se již dočkala realizace. Město na konci roku 2021 vyhlásilo 2. ročník tohoto projektu a vyzvalo veřejnost k podávání návrhů. Více ZDE.

Plány do roku 2022: Mezi plány na rok 2022 patří podle slov starosty Josefa Viktory revitalizace rybníka Lorčák, pokračování rekonstrukce Sankturinovského domu, výstavba chodníků a instalace varovného systému. „Máme dluh, co se týče městských komunikací, ať už je to ulic Ke Gruntě, nebo U Nadjezdu v Sedlci, Krupičkovy a Mezibranské. Rádi bychom opravili více komunikací nebyly však potřebné finance,“ konstatoval starosta s tím, že Krupičkova ulice by se nové zádlažby měla dočkat ještě před otevřením bývalé školy Na Náměti. „Vodohospodáři tam v části ulice plánují pokládku nové kanalizace. Počítáme s tím, že bychom ve spolupráci s nimi zajistili novou zádlažbu,“ řekl starosta.
Ve spolupráci se SŽDC pokračují přípravy na vybudování parkoviště u hlavního nádraží. „Bylo to začleněno do celkové rekonstrukce hlavního vlakového nádraží, která by měla být zahájena v roce 2023. SŽDC v rámci těchto prací počítá s prodloužením podchodu na malínskou stranu, kde vznikne parkoviště. Město musí vybudovat přístupový chodník,“ dodal starosta.

pra

Zavřít menu