INZERCE

Těžba ropy v kanadském Saskatchewanu. Foto: Pixabay

Kanada chce dramaticky snižovat emise, až o 45 procent. Ale přitom navýší těžbu ropy

Až o 40 nebo 45 procent chce do roku 2030 oproti roku 2005 snížit emise Kanada. Oproti tomu ale předpokládá navyšování těžby ropy. Podle odhadu kanadského energetického regulátora by se měla těžba navýšit do roku 2030 až o 18 procent a na vrchol by těžba ropy měla vystoupat do roku 2032. Informoval o tom webový portál Oilprice.

Kanada má jeden z nejambicióznějších klimatických závazků na světě. Přitom je čtvrtým největším producentem ropy na světě. Příjmy země z těžby a prodeje ropy představují 5 procent HDP.

Rozhodnutí Kanady o dramatickém snížení emisí se zdá být pro naplnění plánů problematické.

„Ale zdá se, že to není nemožné, napsal server Oilprice.

Kanada se zavázala, že do roku 2030 sníží své emise o 40 až 45 procent oproti úrovním z roku 2005. Musí kvůli tomu ještě vypracovat podrobný plán, jak se k cíli dostat. Ale vláda Justina Trudeaua se už k dramatickému snížení emisí zavázala.

Mezitím se ke konci roku produkce kanadské ropy zvýšila až o 18 procent, informoval nedávno list Financial Times s odvoláním na kanadského energetického regulátora. To znamená, že Kanada vytěží celkem téměř 4 miliony barelů ropy denně.

Podle slov ministra pro přírodní zdroje Jonathana Wilkinsona neplánuje Kanada těžbu omezit a zvyšující se těžba není s klimatickým plánem neslučitelná.

„Dokud existuje ropná poptávka, musí Kanada využívat hodnoty svých přírodních zdrojů, stejně jako tomu je v případě USA, Spojeného království v Severním moři a Norska,“ uvedl Jonathan Wilkinson pro Financial Times.

Ministr zároveň dodal, že federální vláda „bude velmi agresivní při snižování emisí z tohoto sektoru“.

Premiér Justin Trudeau se na summitu COP26 v Glasgow loni v listopadu formálně zavázal, že plánuje zavést emisní strop pro ropný a plynárenský sektor.

„Dnes omezíme emise ropného a plynárenského sektoru a zajistíme jejich budoucí snížení v takovém tempu a rozsahu, abychom dosáhli do roku 2050 klimatické neutrality,“ uvedl Justin Trudeau na konferenci.

Kanadský ropný průmysl prohlášení premiéra podle Oilprice vesměs přijal, protože jej očekával a byl na něj připraven. Výkonný ředitel jednoho z největších kanadských producentů ropy, společnosti Cenovus, Alex Pourbaix uvedl, že snížení emisí je proveditelné, ale nestane se přes noc.

„Je to něco, co se dá realizovat, existují ovšem limity, jak rychle se to dá provést a náklady s tím spojené mohou mít dopad na kvalitu života Kanaďanů,“ uvedl Alex Pourbaix.

Těžba ropy z kanadských ropných písků je emisně velice náročná a ropný a plynárenský sektor je kvůli tomu předmětem časté kritiky. Vláda proto přišla s plánem snižovat emise pro tyto sektory každých pět let. Na plánu chce společně pracovat s jednotlivým kanadskými provinciemi.

Kanadský energetický regulátor odhaduje, že se nynější produkce ropy, ropných produktů a kondenzátů pohybuje okolo 5 milionů barelů za den. Z toho přibližně 3,5 milionů barelů připadá na produkci z ropných písků.

V roce 2032 by měla celková produkce ropy, ropných produktů a kondenzátů činit dle odhadu okolo 5,8 milionů barelů za den.

Se spuštěním nové kapacity potrubí se kapacita těžby ještě zvedne. Ropné společnosti Cenovus a Suncor očekávají, že produkce v letošním roce vzroste o 4 až 5 procent na 800 000 bpd a 770 000 bpd ropného ekvivalentu. A vzhledem k tomu, že se stále očekává, že poptávka zůstane silná, bude se těžba v příštích několika letech dále zvyšovat.

Podle kanadského energetického regulátora je dalším důvodem relativně světlé budoucnosti těžby z kanadských ropných písků samotná geomorfologická povaha podloží a finančně nenáročná těžba.

„Provozní náklady jsou poměrně nízké,“ řekl hlavní ekonom CER Darren Christie, kterého citovala CBC v prosinci.

„Je těžké odolat těžbě levné ropy, která se prodává do zahraničí a přináší značné zisky. A Kanada na základě postoje ministra Jonathana Wilkinsona pro Financial Times nemá v úmyslu tomuto lákadlu odolat, i když její postoj k emisím je stále intenzivnější,“ dodává webový portál Oilprice.

(hrb)