Sírovec žlutooranžový – houba se zajímavými účinky na naše zdraví

sirovec
Zdroj foto. upload.wikimedia.org

Sírovec žlutooranžový roste na kmenech stromů a je poměrně viditelný i z dálky. Tvoří polokruhovitý nebo polo-vějířovitý tvar a má charakteristické zbarvení. Uplatní se nejen v kuchyni, ale může nám pomoci i se zdravotními problémy.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je dřevokazná houba řadící se do čeledi chorošovitých. Také se můžete setkat s názvem choroš sírový, roste převážně na stromech zhruba od května do září. Najdeme ho především v lužních lesích na listnáčích. Můžeme ho také pozorovat na hrušních, třešních nebo ořešácích. Na jehličnanech roste jen velmi vzácně. Sírovec nesbírejte z jedovatých stromů.

Sírovce rostou nad sebou v trsech a mají jasně žlutou nebo žlutooranžovou barvu, starší kusy blednou do okrových až bílých odstínů. Sbírají se mladé plodnice, jejich dužina je měkká a šťavnatá, snadno se krájí. V kuchyni ho můžeme připravit jako řízky, guláš nebo naložit do nálevu.

sirovec houba
Zdroj foto: pixabay

Léčebné účinky

Houba vykazuje protirakovinné a antibakteriální účinky. Působí zejména proti grampozitivním bakteriím. Také byl popisován antivirotický a antifugální účinek. Sírovec se dá využít jako doplňková léčba diabetu, má hypoglykemický efekt.

Chrání játra při toxickém poškození, posiluje funkci jater. Má výrazné antioxidační vlastnosti. Chrání žaludeční sliznici a bojuje proti vzniku žaludečních vředů. Využívá se jako doplňková léčba při rakovině žaludku.

Tinktura ze sírovce

Přichystáme si sklenici a do poloviny ji naplníme sírovcem. Zalijeme 60 % alkoholem a ponecháme alespoň 14 dní macerovat. Po uplynutí doby přecedíme. Při potížích se užívá 3 x denně nalačno, před jídlem 20-30 kapek. Záleží na vaší hmotnosti.

Odvar z houby

Nasbíráme 100 g čerstvého sírovce, povaříme 20 minut v 0,5 l vody. Scedíme a ochutíme, pijeme ve dvou dávkách.

Sírovec na talíři

Nemusíte se omezovat pouze léčebným využitím, sírovec si můžete připravit i v kuchyni. Mnoho lidí se výrazně barevné houbě vyhýbá, což je škoda. Pro jeho mírnou nakyslost se hodí k nakládání nebo třeba na guláš. Lze však také připravit jako řízek, usmažit nebo grilovat. Vždy sbíráme mladé plodnice.

Houbové nudličky na kari a smetaně

  • 500 g mladých plodnic sírovce
  • 1 l vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kari
  • pepř, sůl
  • máslo
  • cibule
  • 200 ml smetany

Sírovec očistíme, nakrájíme a povaříme v mírně osolené vodě. Na pánev si připravíme nakrájenou cibulku a na másle ji necháme zesklovatět. Přidáme houbu, zalijeme vývarem a necháme asi 5 minut podusit.

Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, nalijeme do pánve. Jakmile omáčka zhoustne, nasypeme lžíci kari a dochutíme solí s pepřem. Krátce ještě povaříme. Podáváme například s rýží.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here