Jaroslav Kalina
12. ledna 2022 • 13:45

Malkinův úžasný návrat: Dva góly a rekord na úvod. Geno, zbláznil ses?!

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tento okamžik čekali fanoušci Pittsburghu více jak sedm měsíců. Poprvé od 26. května se v dresu Penguins na ledě objevil Jevgenij Malkin, který přes půl roku strávil na marodce kvůli operaci kolene. Pokud si někdo před utkáním v Anaheimu myslel, že potrvá, než si ruský útočník opět zvykne na hru, šeredně se pletl. Pětatřicetiletý bombarďák ve svém sezonním debutu v NHL dvěma góly a asistencí řídil výhru 4:1 nad Ducks. Už jen svým návratem se navíc dotáhl na legendu Maria Lemieuxe.



Už před zápasem říkal kouč Pittsburghu Mike Sullivan, jak s kolegy věří, že bude mít comeback Jevgenije Malkina okamžitý dopad na týmovou hru. Jak se později proti Ducks ukázalo, trenérovo přesvědčení bylo správné.

Ruský veterán se vrátil v úžasném stylu. Ani byste nevěřili, že naposledy šel do akce na konci května v prvním kole play off. Po prvním naskočení na hřiště se fanoušci Pens zaradovali, byl to opět starý dobrý „Geno“, což dokonale poznali hlavně v Anaheimu.

Koleno po operaci a zdlouhavé rehabilitaci drží. Sám Malkin přiznal už v prosinci, že se cítí skvěle. „Víte, co je povzbuzující? Když jsem měl naposledy zraněné koleno, vrátil jsem se a prožil jednu ze svých nejlepších sezon v kariéře. Moje koleno je nyní o 200 procent silnější než předtím,“ ujistil elitní centr a s úsměvem se ohlédl za rokem 2011, kdy musel podstoupil operaci s přetrženými vazy. Na sezonu 2011-12 byl ale zcela připravený, v základní části NHL posbíral 109 bodů (50+59) a na následném mistrovství světa vybojoval s Ruskem zlaté medaile. 

Své první řádění v nynějším ročníku rozjel Malkin ve čtvrté minutě druhé třetiny, kdy Penguins hráli v početní výhodě, a rodák z Magnitogorsku byl okamžitě zařazen do prvního přesilovkového komanda.

Když se Pittsburgh dostal do útočného pásma a začal točit s obranou Ducks, vytáhlý Rus pohybující se u modré čáry zpracoval nabídku od Krise Letanga a čistým průstřelem překonal brankáře Anthonyho Stolarze, kterého při skoku dokonale zmátl clonící Sidney Crosby . A Pens se rozzářili radostí.

„Je zpátky!“ stálo v celé řadě tweetu od Malkinových příznivců. Trojnásobný majitel Stanley Cupu ale při své sezonní premiéře neměl dost. O více než jedenáct minut později skóroval ještě jednou, když svojí hokejkou příhodně tečoval ránu Johna Marina, která se od Stolarze odrazila až do branky Ducks. Radost z druhé trefy prožíval na ledě se střelcem i český útočník Radim Zohorna, který už tak urostlého parťáka z Ruska o půl hlavy převyšuje.

„Geno, zbláznil ses?! Dva góly ve tvém debutu?“ napsali nadšení zástupci Penguins na klubovém Twitteru. Malkin následně ještě přidal asistenci na čtvrtém gólu hostů v podání Jeffa Cartera a o vítězný start dlouholetého tahouna Pittsburghu bylo postaráno.

„Cítím se úžasně. Byl to pro mě dlouhý proces. Šlo o nejdelší pauzu v mém životě. Jsem rád, že mohu být s týmem. Vyhráli jsme, nastříleli pár gólů, a právě teď mi je naprosto famózně,“ zářil navrátilec po zápase.

V kabině se následně dočkal vřelého uvítání od spoluhráčů i členů realizačního týmu, když dostal speciální helmu podobné z filmu Barbar Conan, která náleží nejlepšímu hráči Pens ve vítězném utkání. „Děkuji vám, hoši. Moc to pro mě znamená,“ řekl Malkin. „Je moc velká,“ dodal s úsměvem poté, co si nasadil přilbu.

Náramně vydařeným prvním startem v sezoně navíc dosáhl Malkin dvou významných milníků v kariéře. Nastoupil totiž již do své 16. sezony v barvách Penguins, což je rekord, který drží společně s parťáky Crosbym a Letangem.

K tomu všemu byl Malkinův první gól, kterým rozhodl duel s Anaheimem, 74. vítěznou trefou za Pittsburgh. V klubových statistikách se tak dotáhl na legendárního Maria Lemieuxe . Rekord ale stále drží Jaromír Jágr , který za Pens nastřílel 78 vítězných gólů.

Fanoušci Penguins, kteří vyrazili do Anaheimu, přivítali zpátky na ledě Jevgenije Malkina
Fanoušci Penguins, kteří vyrazili do Anaheimu, přivítali zpátky na ledě Jevgenije Malkina

Góly

Domácí: 28:33. Silfverberg

Hosté: 01:05. J. Carter, 23:23. Malkin, 34:38. Malkin, 57:03. J. Carter

Sestavy

Domácí: Stolarz (Dostál) – Manson (A), Fowler, Drysdale, H. Lindholm, Shattenkirk, Benoit – T. Terry, Getzlaf (C), Milano – Rakell, Zegras, Comtois – Silfverberg (A), Lundeström, D. Grant – B. Robinson, Steel, Deslauriers.

Hosté: Jarry (Domingue) – Letang (A), Dumoulin, Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Rodrigues, Crosby (C), Guentzel – Kasperi Kapanen, Malkin (A), J. Carter – D. Simon, Blueger, R. Zohorna – Angello, Boyle, Björkqvist.

Rozhodčí

McCauley, Syvret – Berg, Knorr

Stadion

Honda Center, Anaheim

Návštěva

11 431 diváků

Pittsburgh Penguins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud