Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidová léčitelka Květoslava Patočková (†79) měla i svou svatyni: Pomohla i vám? Ozvěte se semilskému muzeu

Lidová léčitelka Květoslava Patočková (†79) měla i svou svatyni: Pomohla i vám? Ozvěte se semilskému muzeu
Lidová léčitelka Květoslava Patočková (†79) měla i svou svatyni: Pomohla i vám? Ozvěte se semilskému muzeu  (Autor: iStock/ Muzeum a Pojizerská galerie Semily)
Autor: jel - 
12. ledna 2022
13:54

Květoslava Patočková se ve čtyřicátých letech přestěhovala na Semilsko, silně věřící žena rozuměla bylinkám a byla velmi vyhledávanou léčitelkou. Muzeum a Pojizerská galerie Semily by známou regionální osobnost rádo připomnělo nějakým projektem. Obrátili se proto na veřejnost s prosbou a doufají, že se jim ozvou pamětníci, kterým paní Patočková v minulosti pomohla.

Paní Patočková se narodila v roce 1912 v Pasekách nad Jizerou. Její otec jí prý předpověděl, že bude žít v Semilech v domě s úzkou chodbou a budou za ní lidé chodit v zástupech. Léčitelka prý říkávala, že její tatínek měl větší dar vidění než ona.

Přezdívalo se jí prý „semilská bába“ a byla učitelkou jiného známého bylinkáře Pavla Váni. Své setkání s paní Květoslavou popsal i spoluautor knihy Léčitelé, jasnovidci a mágové Jiří Kuchař. Uvedl, že doma měla léčitelskou svatyni plnou sošek a obrazů svatých. Léčitelka byla totiž silně věřící. 

„Svojí vírou byla proslulá, a proto se na ni obraceli nejen prostí lidé, ale také kněží – ovšem i doktoři a profesoři, protože i ti občas mají zdravotní problémy,“ uvedl Kuchař. Paní Patočková zemřela v roce 1991, její dcera Jana Dufková se vydala v jejích stopách a věnovala se bylinkářství, i ona už však bohužel zemřela.

Semilské muzeum by rádo život slavné léčitelky připomnělo. Na svých stránkách proto vyzvalo všechny, kterým paní Květoslava pomohla, aby se jim ozvali se svými vzpomínkami. Hned několik lidí na bylinkářku vzpomínalo i v komentářích. „Úžasná bylinkářka. Často jsme k ní chodili, hlavně můj otec k ní velice rád chodil a vždy pomohla,“ napsala Dáša. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi