S další aférou kolem zakázaného večírku ohrožení Johnsona sílí. K rezignaci ho vyzývá i část jeho strany

Počet zakázaných večírků, které se podle médií uskutečnily v sídle britského premiéra navzdory přísným protikoronavirovým opatřením, dál roste a s tím sílí i tlak Borise Johnsona. Zprávy o zahradní party, která se na v Downing Street odehrála předloni na jaře, se pro mnohé staly poslední kapkou. Hněv je znát nejen na sociálních sítích, ale také na politické úrovni, kde Johnson čelí mnohačetným výzvám k rezignaci, a to i z vlastních řad.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Boris Johnson před sídlem v Downing Street

Britský premiér Boris Johnson před sídlem v Downing Street | Zdroj: Reuters

„Po tomto neuvěřitelně rušném období by bylo příjemné využít krásného počasí a dát si dnes večer na zahradě čísla deset nějaký společenský drink. Prosím, připojte se k nám od 18 hodin a přineste si vlastní alkohol!“

Britský ministr pro brexit Frost rezignoval. Důvodem má být zklamání z politiky konzervativců

Číst článek

To se dočetla více než stovka spolupracovníků Borise Johnsona, když jim v květnu 2020 dorazila pozvánka na zahradní party v Downing Street 10. Obsah e-mailu od hlavního tajemníka předsedy vlády Martina Reynoldse začátkem týdne zveřejnila televize ITV, podle které se akce nakonec zúčastnilo 40 zaměstnanců včetně samotného Johnsona a jeho manželky Carrie.

V té době přitom byla v platnosti poměrně striktní opatření proti šíření koronaviru, která zahrnovala uzavření škol, hospod i restaurací. Podle tehdejších pravidel se navíc mohli setkat maximálně dva lidé z různých domácností, pokud byli venku a dodržovali rozestup dvou metrů.

Nejnovější aféra britského premiéra, který během uplynulých týdnů čelil hned několika skandálům podobného rázu, pobouřila značnou část britské společnosti. Hněv je patrný už jen při pohledu na sociální sítě, kde Britové od začátku týdne sdílejí, co v den inkriminovaného večírku v Downing Street dělali oni.

„Fotografie čtyř hlídkujících policistů, kteří šli 20. května 2020 rozehnat setkání více než dvou lidí v Deptfordu – vyfoceno na prahu mého domu. Toho samého večera, jen o pět mil dál, měli v Downing Street BYOB (bring your own booze, v překladu „přineste si vlastní chlast“) party pro 100 lidí,“ zní jeden z příspěvků na sociální síti twitter.

Další obrázky zachycují například prázdné kanceláře nebo vzkazy v oknech, které měly lidem v tu dobu připomenout, aby večer ocenili potleskem zdravotníky bojující proti covidu v nemocnicích. Mezi záplavou příspěvků vyčnívá také ten od matky 16letého syna, který měl v den zakázané zahradní party narozeniny, kvůli nařízením se ale nemohl vidět s přáteli.

„20. května 2020. Tehdy šestnáctiletý mladík právě slavil lockdownové narozeniny, kdy neviděl ani jednoho svého kamaráda. Vrcholem dne pro něj byla jen procházka s mamkou a psem,“ stojí v popisku u fotografie.

Johnsonovy večírky  

Poprask vyvolaný zprávami o nedovoleném večírku se Johnson snažil uklidnit během středečního vystoupení v Dolní sněmovně. Připustil, že se zahradní party účastnil a omluvil se za to. Podle svého vyjádření se ale domníval, že jde o pracovní setkání, které se pohybuje v rámcích tehdejších restrikcí.

Británií otřásá skandál kolem večírku v Downing Street. Podle expertů přišel v nejméně vhodnou dobu

Číst článek

„Chci se omluvit. Vím, že miliony lidí v této zemi přinesly v posledních 18 měsících mimořádné oběti. Vím, jakým utrpením si prošli, když nemohli truchlit nad (ztrátou) svých příbuzných, když nemohli žít životy tak, jak chtěli, a dělat věci, které milují. Vím, jaký vztek musí mít na mě a na vládu, kterou vedu, když si myslí, že ani v samotné Downing Street, kde pravidla vznikají, se opatření nedodržují,“ prohlásil premiér před poslanci.

„Když jsem šel 20. května po šesté hodině do zahrady, abych poděkoval skupinám zaměstnanců a po 25 minutách se vrátil do své kanceláře pokračovat v práci, věřil jsem, že se jedná o pracovní událost. Pokud se na to ale podívám zpětně, měl jsem všem říct, ať jdou zpátky dovnitř. Měl jsem najít jiný způsob, jak jim poděkovat,“ dodal podle deníku The Guardian.

Jeho slova ale klid do poslaneckých lavic nepřinesla. Šéf opozičních labouristů Keir Starmer jeho vysvětlení označil za „ubohé vystoupení muže zahnaného do kouta“ a vyzval premiéra k rezignaci.

„Jeho obhajoba, že si neuvědomil, že je na večírku, je tak směšná, že jí ve skutečnosti uráží britskou veřejnost. Konečně byl donucen přiznat, co všichni věděli – když byla celá země zavřená, pořádal v Downing Street alkoholové večírky,“ uvedl opoziční lídr během svého vystoupení a dodal: „Večírek skončil. Zachová se (Johnson) slušně a rezignuje?“

Britský premiér a šéf Konzervativní strany ale vyzval poslance, aby s výzvami k rezignaci počkali na závěry vysoce postavené vládní úřednice Sue Grayové. Ta v současné době vede vyšetřování ohledně nejméně pěti údajných večírků, které se během uzávěr konaly ve vládních budovách.

Skandál, který v uplynulých dnech otřásl Británií, totiž jen doplnil už tak bohatou sérii bouřlivých zpráv, podle kterých se vládní představitelé měli během pandemie účastnit hned několika nedovolených večírků.

Vše odstartovalo začátkem prosince, kdy se veřejnost dozvěděla o konání „vánoční party“ v Downing Street koncem roku 2020. Večírek se měl uskutečnit 18. prosince, tedy pouhý den poté, co vláda na svém twitterovém účtu uvedla, že se nesmí konat pracovní vánoční večírky ani obědy. Právě akce tohoto rázu se ale měla konat v Downing Street 10.

Nedůvěra vůči Johnsonovi

Zprávy o nedovolených setkání Borise Johnsona a jeho spolupracovníků v době přísných uzávěr vyvolaly pobouření veřejnosti i opozičních politiků, kteří premiéra vyzývají k rezignaci. Podobně se ale vyjadřují dokonce i někteří vládní poslanci a členové Konzervativní strany.

Britský úředník nebude řešit údajné večírky v Downing Street, sám jeden pořádal a čelí vyšetřování

Číst článek

Zřejmě nejtvrdší kritiku z vlastních řad si Johnson vyslechl od předsedy skotských konzervativců Douglase Rosse. Ten už během úterý označil jednání premiéra za „opovrženíhodné“, a vyzval k jeho odstoupení z funkce, pokud se provinění prokáže.

„Takový je zákon, který on a jeho vláda zavedli. Je to zákon, v důsledku kterého trpěli voliči po celé zemi. Dostávali pokuty a byli trestáni za porušení pravidel, která britská vláda zavedla. Pokud vláda Spojeného království a premiér pravidla poruší, musí být rovněž potrestáni,“ uvedl pro televizi Sky News Ross, který vyjádřil své „rozzuření“ nad zprávami o zahradním večírku také v několika dalších rozhovorech.

Podle britského deníku The Guardian se ale v podobném duchu vyjadřují i někteří další vládní poslanci. Podle nich by měl premiér odstoupit, pokud se prokáže, že koronavirové restrikce skutečně porušil.

Britská média proto poslední kauzu označují za dosud největší výzvu pro Johnsonovo setrvání v premiérském křesle. Je to nejen list The Guardian, ale například i bulvární deník Daily Mail, který aféru popisuje jako dosud „nejvážnější krizi premiéra“.  

Britská média totiž upozorňují, že pokud se mezi vládními konzervativci najde 54 poslanců, které by Johnson nepřesvědčil, mohli by mu vyjádřit nedůvěru. Pak by mohlo být zahájeno hlasování o tom, zda má zůstat v premiérském křesle, nebo ne.

„Jeho přežití nyní visí na vlásku,“ připustil pod podmínkou anonymity jeden z dlouholetých zákonodárců Konzervativní strany pro agenturu Reuters.

Britský deník The Guardian cituje také jednoho z dalších vysoce postavených konzervativců, podle kterého byla nálada mezi jeho kolegy už v úterý „pohřební“. Mnozí poslanci už podle něj diskutovali o tom, kdo by mohl Johnsona nahradit. „Otázkou už není, jestli premiér odejde, ale kdy,“ míní poslanec.

Pro odstoupení se ale vyjadřuje také část britské veřejnosti. Podle dvou bleskových průzkumů provedených v úterý se asi polovina dotazovaných domnívá, že by měl Johnson rezignovat. Bleskové šetření společnosti Savanta ComRes nicméně dochází k ještě dramatičtějšímu závěru – podle něj by Johnsonův odchod podpořilo dokonce 66 procent oslovených respondentů. Stejně odpovědělo také 42 procent lidí, kteří se přitom řadí mezi konzervativní voliče.

Eliška Kubátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme