Hlavní obsah

U sousedů padají covidové rekordy. Z Bundestagu vyloučili neočkované

Foto: Profimedia.cz

Poslanci německé opoziční Alternativy pro Německo s protestními nápisy Svoboda, ne rozdělování.

Reklama

Neočkovaní němečtí poslanci se nově nedostanou do jednacího sálu parlamentu. Důvodem jsou přísná opatření, která si vyžádala nakažlivější varianta omikron, jež v Německu i Rakousku stojí za novými pandemickými rekordy.

Článek

Úřady v Německu za úterý zaznamenaly 80 430 nových případů nákazy koronavirem, což je nový pandemický rekord. Několikátý den v řadě roste také sedmidenní incidence. V průměru se za poslední týden nakazilo 407,5 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Rakouští experti se trefili

Rychlejší šíření nákazy způsobené variantou omikron už pociťuje i Rakousko, kde za úterý stejně jako v Německu padl rekord. Dosavadní rekord byl 15 800 nakažených z loňského 19. listopadu. Ve středu ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že testy zachytily přes 17 tisíc případů. To odpovídá nejhoršímu scénáři, který minulý týden prognózovala vládní expertní rada.

Čísla za úterý zřejmě částečně ovlivnily výsledky PCR testů ze škol. Nejvyšší nárůsty hlásí Vídeň, Salcbursko a Dolní Rakousy. Odborníci předpokládají, že příští týden vystoupají denní počty nakažených na 30 tisíc.

V Německu jsou už nakažlivější variantou omikron zasažené Brémy, Berlín a také Hamburk, kde je pozitivní každý čtvrtý PCR test. Nová vlna se zatím neprojevuje na situaci v nemocnicích.

Kvůli šíření omikronu a rostoucím počtům nakažených se změnila i pravidla pro politiky. Do jednacího sálu Spolkového sněmu a do místností výborů mohou od středy poslanci jen tehdy, pokud jsou plně naočkovaní, nebo prodělali onemocnění covid-19 před méně než šesti měsíci. Navíc poslanci potřebují negativní výsledek testu na koronavirus. Výjimku z tzv. pravidla 2G-plus mají poslanci po třetí dávce vakcíny, kteří se díky posílené ochraně testovat nemusí.

Test je potřeba i pro galerii

Pro nenaočkované zákonodárce platí možnost účastnit se jednání z galerie pro hosty, ale podmínkou je negativní test. Pro ty poslance, kteří nesplní ani jednu podmínku, zůstává možnost účastnit se schůze parlamentu elektronicky.

Zákonodárcům, kterých je 736, hrozí za porušení pravidel pokuta 1000 eur a v případě opakovaného porušení až 2000 eur.

Foto: Profimedia.cz

Německý Bundestag zahájil středeční schůzi s novými pravidly.

Pravidla vyplývají z dopisu vedení Spolkového sněmu z pondělí 10. ledna, o kterém informovaly agentura DPA a deník Die Welt.

Změna se odůvodňuje ochranou před nákazou, která postihla zaměstnance německého parlamentu. Přísnější jsou i pravidla pro ochranu dýchacích cest – nově už nestačí chirurgická rouška, ale jen respirátor FFP2. Pro vstup do parlamentních budov platí od středy pravidlo 3G, čili povinnost prokázat se u vchodu dokladem o očkování, zotavení nebo negativním testu. Taková podmínka dosud platila i pro vstup do jednacího sálu, od středy se ale zpřísnila.

Na říjnové ustavující schůzi se odmítlo otestovat 23 poslanců. Všichni patřili k opoziční Alternativě pro Německo (AfD) a místo do poslaneckých lavic zamířili na galerii, odkud se mohli účastnit hlasování nebo pronášet projevy. Nově je ale podmínkou pro vstup na galerii test.

Protiústavní, stěžuje si AfD

Zpřísněná pravidla popudila politiky AfD, kteří se dlouhodobě staví proti pandemickým omezením. „Covidová pravidla nepřípustným způsobem zasahují do výkonu mandátu poslanců, jsou protiústavní,“ ohradil se Bernd Baumann z poslaneckého klubu AfD.

Frakce zvažuje, že podnikne právní kroky. Další politici AfD píšou o „svévoli“, „nespravedlnosti“, nebo dokonce o „očkovacím apartheidu“ a ocejchování kritiků. Kritika od AfD zazněla i na začátku středeční schůze parlamentu.

Nová pravidla mají zastání u poslanců vládnoucích sociálních demokratů, kteří je označili za logická. Podporuje je i koaliční FDP.

„Nařízení 2G-plus poskytuje nejvyšší možnou ochranu před nákazou, a proto je potřeba ho podpořit. Jako politici bychom měli jít dobrým příkladem a navzájem se chránit,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu Christine Aschenbergová-Dugnusová.

Podobně mluví i zástupci poslanců opoziční Die Linke. „Ve veřejném sektoru se tato pravidla z velké části vztahují i na obyvatele, není proto důvod, proč by měli mít poslanci výjimku,“ uvedl poslanec Jan Korte.

Podporu mají opatření i od opozičních křesťanských demokratů z CDU/CSU.

Nepřiměřené, zní od odborníků

Deník Die Welt upozorňuje, že nová covidová pravidla ale mohou být v rozporu s ústavou. „Nepovažuji za nutné vykázat testované na galerii, takže je to nepřiměřené, a tudíž protiústavní,“ citují noviny profesora veřejného práva Volkera Boehmeho-Nesslera z univerzity v Oldenburgu. Testovaní lidé podle Boehmeho-Nesslera nejsou přenašeči viru, a proto je není nutné separovat od ostatních. V tom vidí odborník rozdíl s předchozím pravidlem „3G“, které v parlamentu považoval za přiměřené.

Za „velký zásah do svobody výkonu mandátu“ považuje nové regule i profesor veřejného práva a lékařského práva na univerzitě v Augsburgu Josef Lindner. Stejně jako Boehme-Nessler ale považuje za přípustný princip „3G“, tedy očkování, zotavení, nebo test.

Očkování nejspíš až od dubna

Nová pravidla platila už pro středeční schůzi parlamentu, na které kancléř Olaf Scholz poprvé ve funkci čelil interpelacím od poslanců.

Velkým tématem bylo povinné očkování proti covidu-19, které Scholz prosazuje. Nová vláda původně plánovala, že bude povinnost platit od února nebo března, debata se ale dostala do skluzu. Scholz ve středu zopakoval, že chce, aby bylo rozhodnutí na poslancích. Za to ho opakovaně kritizuje opoziční CDU/CSU, podle níž je to projev kancléřovy slabosti.

Za dva týdny se má podle sociálnědemokratického poslaneckého klubu v parlamentu konat první „orientační debata“ a poté SPD zveřejní konkrétní návrh. O tématu má podle plánů sociálních demokratů rozhodnout Bundestag do konce března. Povinnost by tak mohla začít platit v dubnu.

O povinném očkování mluvil ve středu také spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier při besedě s občany. Hlava státu vyzvala k uctivé debatě.

Reklama

Doporučované