Pocta pro slavnou manželskou dvojici

Magdalena Kožená a Simon Rattle dostanou čestný doktorát JAMU.

Janáčkova akademie múzických umění v Brně udělí čestný doktorát pěvkyni Magdaleně Kožené a stejné ocenění převezme také její manžel, britský dirigent Simon Rattle. Slavnostní zasedání umělecké rady JAMU se uskutečni 18. ledna v Divadle na Orlí, oznámil dnes ČTK mluvčí akademie Luboš Mareček.

Uznávanou mezzosopranistku a brněnskou rodačku připravované ocenění dojalo a potěšilo, přijímá čestný doktorát nejen jako ohodnocení své dosavadní kariéry, ale také jako závazek. "Stejně jako doposud budu šířit dobré jméno svého rodného města a jeho významné akademie, a to ve všech sférách svého uměleckého konání,“ uvedla Kožená.

Šestašedesátiletý Rattle je obdivovatelem skladatele Leoše Janáčka, který v Brně působil. "Už proto mě vyznamenání od vysoké umělecké školy nesoucí mistrovo jméno hluboce dojímá," sdělil Rattle.

Ceremoniál se měl uskutečnit už dříve, za funkčního období předešlého děkana hudební fakulty Jindřicha Petráše, zhatila jej však pandemie koronaviru. Uskuteční se až nyní, kdy je děkankou Barbara Maria Willi. Právě ona tak pronese laudatio, tedy řeč zdůrazňující zásluhy oceněných.

"Magdalena Kožená je ikonou pro celou generaci českých umělců. Je pěvkyní, která ve své interpretaci dokáže skloubit inteligenci s absolutní technickou dokonalostí a emočním prožitkem,” řekla Willi. Oba noví držitelé čestného doktorátu obdrží diplom a odznak doktorské hodnosti, tedy zlatou medaili JAMU, z rukou rektora Petra Oslzlého.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast