Debata k důvěře vládě vytrvala ve Sněmovně až do ranních hodin

foto Zleva ministr vnitra Vít Rakušan,ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a premiér Petr Fiala na Schůzi Sněmovny 12. ledna 2022 v Praze.

Praha - Debata poslanců před hlasováním o vyslovení důvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) vydržela ve Sněmovně až do ranních hodin. Sněmovna jedná už 19 hodin a po páté hodině ranní se do rozpravy hlásilo ještě pět poslanců. Posledním z nich je expremiér Andrej Babiš (ANO), který hovořil již ve středu dopoledne téměř hodinu a půl. Opoziční poslanci kritizují různé části vládního programového prohlášení. Například bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se zabýval resortem justice.

V první hodině po půlnoci debatě dominovala přestřelka mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní Alenou Schillerovou (ANO). Ministr mimo jiné poukázal na to, že expremiér Andrej Babiš (ANO) sliboval předložit důchodovou reformu či nový zákon o daních z příjmů, který měl být podle něj připraven už před čtyřmi lety. Schillerová uvedla, že práce na tomto zákoně zastavila, aby mohl být předložen s novým zákonem o účetnictví.

Stanjura také vyčetl minulé vládě to, že měla asi stovku politických náměstků ministrů, kteří vyhrávali konkurzy na odborné náměstky. "Pořád jsme proti vám čučkaři, máme jich mnohem méně než vy," uvedl na adresu bývalé Babišovy vlády.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) obhajoval nutnost opatření, která souvisejí s unijním závazkem ke snižování emisí a využívání fosilních paliv. "Pojďme to uchopit jako šanci. Ve finále to znamená změnu té montovny na mozkovnu," prohlásil Bartoš. "Nemůžeme žít v tom režimu: 'Máme tady smrádek, ale teploučko'," dodal. Reagoval tak na bývalého vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO), který v programovém prohlášení vlády postrádal scénář postupu vůči těm, na které ekologická opatření dopadnou negativně.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) uvedla, že ve vládním programu většina bodů není ničím novým a že Bartoš může navázat na její práci. Varovala před chystaným odložením účinnosti stavebního zákona.

Poslankyni SPD Karle Maříkové v programovém prohlášení vlády chyběla konkrétní řešení problémů zdravotnictví včetně zřízení profesní Komory zdravotních sester. Vyzvala ke zrušení vyhlášky o povinném očkování některých profesí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se celá vyhláška zrušit nedá, neboť v ní musí být zachovány očkování proti jiným chorobám, než je covid-19. S kritikou očkování proti koronaviru a nedostatku zdravotníků vystoupil další poslanec SPD Vladimír Zlínský. "Doufám, že jste všichni neusnuli a aspoň někdo poslouchal," dodal na závěr své poměrně obsáhlé řeči. Lucie Šafránková (SPD) charakterizovala sociální část programu kabinetu jako soubor obecných frází, byl by podle ní navíc velmi nákladný. Vláda podle ní neuvádí, kde na něj chce vzít peníze.

Někdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ocenil, že vládní program v této oblasti do značné míry kopíruje programy a legislativu, kterou ministerstvo připravilo pod jeho vedením. Jako nereálnou ale vidí ambici připravit do poloviny roku studie k dopadům opatření pro splnění klimatických cílů EU, protože zdaleka ne všechna jsou jasná. Upozornil také na to, že bývalá vláda nikdy nesouhlasila s klimatickou neutralitou do roku 2050 čistě pro Česko.

Bývalý předseda Sněmovny Vondráček se zabýval vládními sliby v justici. Za základní konflikt považuje to, že vláda chce sice šetřit, ale na druhé straně slibuje například navýšení odměn soudním znalcům a tlumočníkům. Pozastavoval se i nad tím, že na ministerstvu spravedlnosti bude sedm náměstků. Jaroslav Foldyna (SPD) prohlásil, že část programového prohlášení týkající se zahraniční politiky se dá shrnout jako vyjádření přísahy věrnosti Berlínu, Bruselu a Washingtonu. Místo havlovské politiky to podle něj vypadá spíše jako háchovská politika nesuverénního státu.

Marek Novák (ANO) uvedl, že vláda důvěru díky sněmovní síle "pětislepence" získá, je ale podle něho otázka, na jak dlouho. "Pokrytectví a lež nejsou dobrým základem pro úspěšné řízení státu," řekl.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď