Hlavní obsah

Legolas slaví 45! Proč držel Orlando Bloom celibát?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Představitel elfa Legolase a kováře Willa Turnera v dětství bojoval s dyslexií, což ho nakonec přivedlo k poezii a divadlu. Pravidelně bývá zařazován mezi nejstylovější a nejpřitažlivější slavné pány, je dvojnásobný táta a kdysi málem ochrnul. Orlando Bloom slaví 45. narozeniny.

Článek

Britského herce bylo v posledních letech možné potkat, jak běhá po Praze, leze po Prachovských skalách nebo se nahý koupe v Berounce. A dnes slaví 45. narozeniny. Kariéru má plnou nezapomenutelných rolí, otevřeně mluví o své dyslexii a že je trochu nešika, dokazují jeho četné zlomeniny. Proč se v minulosti vzdal sexu a kdy zjistil, kdo je jeho pravý otec?

Ty nejsi můj tatínek?

Orlando Bloom se narodil v Canterbury v Kentu, a když mu ve čtyřech letech zemřel otec, jihoafrický novinář a politický aktivista Harry Bloom (†68), vytvořil si jeho obraz alespoň v mysli. Poskládal ho ze svých oblíbených hrdinů, jako byl Superman nebo Indiana Jones.

Velké překvapení mu nachystala maminka, když synovi ve 13 letech prozradila, že skutečným tátou je rodinný přítel Colin Stone (bohužel ženatý).

Foto: Profimedia.cz

Orlandova starší sestra Samantha (46) si rovněž zahrála v několika filmech a občas dělá bratrovi doprovod na červeném koberciFoto: Profimedia.cz

Nejsem hloupý, mám dyslexii

Herec otevřeně mluví o tom, že se jako malý kluk necítil chytrý: měl problémy s učením a to ho frustrovalo a býval zuřivý. Nakonec mu byla diagnostikována dyslexie, a dnes to dokonce vnímá jako pozitivní věc.

Sice možná hledá řešení komplikovanějšími způsoby, ale nic nepovažuje za nemožné a právě tak podle něj přemýšlejí lídři.

Foto: Profimedia.cz

Spolu s dalšími slavnými kolegy podpořil charitativní organizaci Made By Dyslexia, která se snaží, aby dyslektiky společnost lépe pochopilaFoto: Profimedia.cz

Herecké začátky

Ve škole sice příliš nevynikal, ale bavily ho umělecké předměty jako fotografování nebo sochařství. Navíc brzy propadl divadlu a se sestrou se účastnili recitačních soutěží. Velkým hereckým vzorem pro něj byl Daniel Day-Lewis (64) jako Poslední Mohykán (1992).

V 16 letech se odstěhoval do Londýna a hrál v divadle pro mládež, které rozvíjí mladé lidi pomocí uměleckých aktivit. Nakonec získal stipendium na dramatické škole.

Foto: Profimedia.cz

Dnes je Orlando Bloom hvězda první velikosti a pravidelně je zmiňován mezi nejvíce sexy muži světa. Kdysi ale prohlásil, že pokud se v roli bude líbat s krásnou dívkou, netrvá na honorářiFoto: Profimedia.cz

Hvězda historických velkofilmů

Na velkou příležitost nečekal dlouho. Režisér Peter Jackson (60) mu roli ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) nabídl ve chvíli, kdy dokončil školu. Role elfa Legolase je dodnes hercovou srdeční záležitostí – miloval ježdění na koni, šermování i lukostřelbu. A na památku má i elfské tetování.

Následovala filmová série Piráti z Karibiku a role kováře Willa Turnera, který chrání svou milovanou Elizabeth (Keira Knightley, 36). A třebaže má s pirátem Jackem Sparrowem (Johnny Depp, 58) poněkud komplikovanější vztah, nakonec většinou bojovali bok po boku.

Herec přiznává, že má velmi rád historické filmy, protože se mu díky kostýmům dobře převtěluje do role. Troja (2004), Království nebeské (2005) a třeba Tři mušketýři (2011) patří mezi parádní kusy. V současné době se věnuje především natáčení seriálu Carnival Row (2019–21), které probíhá v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Původně se ucházel v Pánovi prstenů o roli Faramira, nakonec hrál jednu z hlavních rolíFoto: Profimedia.cz

Milovník adrenalinu a nešika v jednom

Je velký milovník sportovních aktivit, a to i těch adrenalinových, a na plátně působí neohroženě. Má však za sebou i řadu úrazů. V roce 1998 to dokonce vypadalo, že bude mít kvůli zranění trvale poškozenou páteř. Z nepozornosti vypadl z třetího patra, ale zvládl náročnou operaci a je bez následků.

Ale rozhodně není opatrnější, takže od té doby si přivodil další úrazy i zlomeniny. Má v sobě zkrátka hravého kluka a rád se baví...

Foto: Profimedia.cz

I přes občasné nepříjemné následky svých aktivit se ničeho nebojí. Orlando Bloom holduje cyklistice i otužováníFoto: Profimedia.cz

Orlandovy slavné lásky

A co milostný život? Je zasnoubený s britskou zpěvačkou Katy Perry (37). Mají dcerku Daisy (1), a kdyby neřádil koronavirus, už by za sebou měli i veselku: měla se konat v Japonsku a pozváno bylo 150 hostů.

Dohromady se dali v roce 2016 na Zlatých glóbech – bylo to v době, kdy měl herec za sebou dobrovolný půlroční celibát. Proč se vzdal sexu? Byl dlouhodobě nešťastný a kamarád mu poradil sexuální půst. Herec si to zpětně velmi pochvaluje – změnilo to jeho přístup k ženám.

Foto: Profimedia.cz

Zpočátku byl vztah s Katy Perry jako na houpačce – Orlando Bloom byl třeba přistižen při muchlování se Selenou Gomez (29). Dnes ale působí idylicky a jako velcí milovníci módy vždy perfektně ladíFoto: Profimedia.cz

Pro oba půjde již o druhou svatbu. Katy Perry byla kdysi vdaná za komika Russella Branda (46) a Orlando Bloom byl tři roky ženatý s topmodelkou Mirandou Kerr (38). Má s ní syna Flynna (11) a vycházejí spolu výborně: dokonce jezdí na společnou dovolenou. Delší vztah měl v minulosti i s herečkou Kate Bosworth (39), ale kvůli práci na sebe neměli dost času.

Foto: Profimedia.cz

Orlando Bloom byl spojován s mnoha ženami, ale často šlo jen o dobré kamarádky. Obě jeho bývalé lásky (zleva s Kate Bosworth a Mirandou Kerr) jsou již znovu vdané a on své Katy také brzy řekne anoFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám