Hlavní obsah

STAN sponzorují firmy stíhaného muže. „Zatím peníze nevrátíme,“ říká Rakušan

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan brání darované peníze. Hnutí získalo několik milionů po volbách, kdy už bylo jisté, že Starostové půjdou do vlády.

Reklama

Seznam Zprávy analyzovaly sponzoring vládního hnutí STAN. Spolumajitel firem, které hnutí darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze. Podle ministra vnitra Víta Rakušana jeho hnutí nyní peníze vracet nebude.

Článek

Tři miliony korun od dvou desítek personálně spřízněných firem dorazily po říjnových volbách na účet hnutí STAN. Finance poskytly mimo jiné společnosti vlastněné neprůhlednými skořápkami na Kypru a v Lucembursku. To vše v době, kdy bylo jasné, že Starostové a nezávislí zamíří do vlády.

Sponzorské firmy jako WEEE, REMA Systém, DBK management či East Building jsou manažersky a akcionářsky propojené. Vedení hnutí STAN nepovažuje jejich dary za problematické.

Tento názor bude pravděpodobně hájit i během čtvrtečního mimořádného jednání Poslanecké sněmovny, které vyvolaly opoziční formace – ANO a SPD – právě kvůli kritizovanému sponzoringu vládního hnutí.

„Jsou to legální příjmy, které prošly schválením předsednictva STAN. Důsledně dohledáváme firmy, které podnikají v pro nás neetických oborech, jako je hazard, nebo jsou v insolvenci. Nic takového u těchto firem není,“ komentoval už v prosinci situaci místopředseda STAN Petr Gazdík.

Seznam Zprávy nyní povolební sponzoring hnutí STAN důkladně analyzovaly a zjistily, že příspěvky ze strany inkriminovaných společností jsou problematické. Pozornost si zaslouží z několika důvodů.

Tím prvním je, že osoby, které za zmíněnými dárcovskými firmami stojí, měly a mají potíže se zákonem.

Tím druhým, že zmíněná firma REMA podle některých právních názorů žádný dar politické straně či hnutí nebyla oprávněna poskytovat, jelikož působí v oblasti recyklace elektroodpadu, kde to nový zákon zakazuje. Jejím případem se bude zabývat Ministerstvo životního prostředí.

Stíhání za reklamu

Jak lze vyčíst z oficiální Evidence skutečných majitelů, za skupinou firem kolem společnosti REMA Systém stojí trojice podnikatelů: David Beneš, Karel Beneš a Ladislav Dušek.

Jména všech tří byla již v minulosti zmiňována v souvislosti se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v rámci rozvětvené kauzy Propag-Storm. V roce 2019 policie obvinila společnost REMA Systém a další právnické subjekty, ale také jejich majitele, z daňového úniku, který měl vzniknout prostřednictvím předražené reklamy.

Následně státní zástupci stíhání některých obviněných zrušili. „Nejvyšší státní zastupitelství v dotazované trestní věci v září 2019 rozhodovalo a vyhovělo stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání částečně vůči některým obviněným subjektům,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý a dodal: „S dotazem na aktuální stav v této trestní věci je třeba se obrátit na dozorové Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, neboť došlo k dalším procesním úkonům, které může okomentovat pouze příslušné státní zastupitelství, které ve věci vykonává dozor.“

Bratři Benešové a firma REMA Systém už stíhaní nejsou. Třetí ze zmiňovaných podnikatelů - Ladislav Dušek - nadále stíhaný je, a to společně s firmou Ditcom, kterou též spoluvlastní Dušek s bratry Benešovými. Tuto informaci Seznam Zprávy ověřily u zdroje ve vedení policie.

Redakce požádala mluvčí firmy REMA o zprostředkování kontaktu na spolumajitele Ladislava Duška kvůli položení dotazů týkajících se stíhání a sponzorství. Podnikatel ale odmítl. „Vznesli jsme dotaz na pana Duška, zda je možné vám poskytnout na něj kontakt. Pan Dušek si nepřeje, abychom kontakt předali,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí REMA Systému Julie Melnykova.

Dozorový žalobce Vít Koupil z olomouckého vrchního státního zastupitelství nechtěl případ komentovat. „Co se týče vašich otázek, bohužel narážejí na paragraf 8a, odstavec 1 trestního řádu, a proto vám nemohu podat ke konkrétním osobám jakékoliv informace,“ sdělil Koupil.

Rakušan: Není důvod peníze vracet

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan přijetí darů hájí tím, že o trestním stíhání některých sponzorů vedení hnutí nevědělo.

„STAN – ani kdokoliv jiný – nemá možnost legálně zjistit, že je někdo obviněný. Totožnost lidí, proti kterým se vede trestní řízení, je ze zákona tajná. I kdybychom takovou skutečnost zjistili, obvinění nevypovídá nic o vině či nevině dotyčného a není důvodem pro vrácení daru,“ řekl vicepremiér Seznam Zprávám. Poznamenejme jen, že informace o této kauze jsou veřejně dohledatelné na internetu, konkrétně v několika článcích Ekonomického deníku.

Centrála Starostů a nezávislých neplánuje, že by peníze donorům nyní vracela.

„Vrácení daru by bylo jednoznačně namístě v případě, že bychom zjistili, že byl takový dárce odsouzen, a měli bychom podezření, že peníze, které nám věnoval, pocházejí z trestné činnosti,“ sdělil Rakušan.

Na dotaz, zda nepovažuje za problematické, že jím – ministrem vnitra – vedený subjekt sponzoruje trestně stíhaná osoba, odpověděl: „V civilizovaných demokratických zemích nemá ministr vnitra na žádné trestní stíhání vliv. A my jsme civilizovaná demokratická země, o tom jsem přesvědčen. Spekulace, že bych jakkoliv zasahoval do práce policie na konkrétních případech, je mírně řečeno urážlivá.“

K podnikatelům, kteří STAN po volbách poskytli tři miliony korun, má v hnutí blízko místopředseda Věslav Michalik. Zejména k Janu Tlačbabovi, jemuž Michalik na konci 90. let radil s miliardovou investicí.

O jejich vztahu Seznam Zprávy přinesly v prosinci článek Michalikův vliv ve STAN trvá. S milionovými sponzory má pouto z éry Priorů.

I Tlačbaba má přitom ke zmíněné firmě REMA Systém historický vztah. Když totiž v roce 1996 tato společnost ještě pod jménem REMA 1000 IK začínala, tak Michalikův dávný známý Tlačbaba byl v čele jejího představenstva.

Nedávný kandidát na ministra průmyslu a obchodu Michalik, který se stáhl z vládního angažmá kvůli nejasnostem v rodinném majetku, však v úterý redakci sdělil, že kdyby o stíhání Duška a spol. věděl, sponzorský dar by nepřijal.

„To jsme nevěděli, pokud bych měl informaci, že vlastník je stíhaný policií, ten dar nepřijmu. Naše předsednictvo o tom teď bude muset rozhodnout a seznámit se s novými skutečnostmi,“ uvedl politik, který je rovněž náměstkem středočeské hejtmanky a starostou Dolních Břežan.

O den později vedení STAN ústy Rakušana ale uvedlo, že dary se vracet nebudou.

Pod lupou ministerstva

Je tu ještě další problematická záležitost. Inkriminovaná firma REMA Systém, za níž stojí bratři Benešové a Ladislav Dušek, není úplně běžná firma – sama sebe charakterizuje jako neziskově hospodařící. V České republice organizuje sběr, třídění, nakládání a recyklaci starých elektrospotřebičů. Od ledniček a praček až po televizory, monitory, mobily a tiskárny.

V lednu loňského roku nabyl účinnosti nový zákon o výrobcích s ukončenou životností a z něho mimo jiné vyplývá, že subjekty, které provozují podobné „kolektivní systémy“, nesmí rozdělovat zisk a peněžní prostředky získané z příspěvků výrobců a výnosy z nich lze využít pouze na některé striktně vymezené účely. V zásadě jen na to, co přímo souvisí s recyklací, případně na osvětovou činnost a tvorbu rezerv.

Nabízí se otázka, zda sponzorování politické strany není v rozporu s těmito paragrafy.

Advokát Jan Kořán, expert na právo v oblasti životního prostředí, sice jednoznačně neříká, že se o porušení normy opravdu jedná, ale i on poukazuje, že zmíněný zákon přímo zakazuje poskytovat z vybraných peněz dary (stejně tak zápůjčky, úvěry či těmito penězi zajistit svůj dluh).

„Porušení těchto ustanovení by bylo z hlediska zákona primárně problémem pro provozovatele kolektivního systému, jenž by porušil svoji povinnost, zároveň by se pak ale mohlo ukázat, že poskytnutí daru bylo neúčinné, což by pak mělo znamenat vrácení daru,“ uvedl v obecné rovině advokát Kořán.

Zástupci firmy REMA Systém ale vyjadřují přesvědčení, že se darem 200 tisíc korun pro hnutí STAN žádného protizákonného přešlapu nedopustili.

„Společnost REMA Systém si při poskytnutí zmíněného daru byla a je vědoma ustanovení zmiňovaného zákona. Jsme si jisti, že k porušení tohoto ani jiného zákona nedošlo,“ uvedla mluvčí REMA Systému Julie Melnykova.

Mluvčí Ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová poukazuje na to, že kolektivní systémy, jaké provozuje i REMA Systém, se po přechodnou dobu řídí vedle zmíněného nového zákona i předchozím zákonem o odpadech. Ten je v tomto směru „měkčí“ a žádná striktní omezení ohledně darů nestanovuje.

„Poskytnutí daru tedy nebylo a v současnosti není v rozporu se zákonem. Přechodná doba platí až do té chvíle, než kolektivní systém získá nové oprávnění podle zákona o výrobcích s ukončenou životností,“ uvádí mluvčí ministerstva.

Přesto si podle Pospíšilové chce ministerstvo k celé záležitosti kolem firmy REMA Systém vyžádat podklady, aby věc mohlo v rámci své kontroly důkladněji posoudit.

Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že hnutí se na dar od firmy REMA Systém již dotazovalo a neshledalo nic problematického. „Prověřovali jsme to již minulý rok. REMA není výlučně provozovatelem kolektivního systému, má i jiné obchodní činnosti. Zástupci firmy nás ujistili, že sponzorský dar pochází z těchto jiných příjmů, nikoliv z poplatků, a odpovídá tedy požadavkům zákona,“ uvedl ministr vnitra.

Povolenka od státu

Na finanční dar hnutí STAN od společnosti REMA Systém je třeba pohlížet i v dalších souvislostech. Nejde totiž jen o zmíněných 200 tisíc korun, ale i o další peníze ze stejných podnikatelských kruhů.

Vedle toho ve stejném období přišlo na účet hnutí STAN ještě čtyřikrát 200 tisíc od vlastnicky provázaných firem Accordion, Lutesti, Deltasoft consulting či WEEE. I za nimi lze vystopovat stejné podnikatele jako u REMA Systému. Navíc společnost WEEE podniká též v oblasti nakládání s elektroodpadem.

Zda si od povolebního daru pro nové vládní hnutí majitelé něco slibovali, není zřejmé. Není ale bez zajímavosti, že skupina firem kolem REMA Systému například usiluje o další rozšíření svého odpadového byznysu, přičemž na to potřebuje i součinnost státu.

Propojená sesterská firma REMA AOS už od roku 2016 neúspěšně žádá Ministerstvo životního prostředí o autorizaci, aby mohla nabourat monopol obalové firmy EKO-KOM.

Mluvčí REMA Systému Julie Melnykova nicméně uvádí, že vedení firmy, za níž stojí již v úvodu zmínění David Beneš, Karel Beneš a Ladislav Dušek, si od poskytnutí daru pro hnutí STAN „nic neslibuje“, tedy žádné protislužby politiků.

„Nikdo z vedení firmy nikdy historicky neměl a v současnosti nemá žádnou majetkovou ani osobní vazbu na pana místopředsedu Michalika ani případně na jeho rodinu či někoho dalšího ze STAN,“ dodala mluvčí Melnykova.

Reklama

Doporučované