Kostel sv. Bartoloměje v Doksech skrývá sošku Černé Madony z Bezdězu

Kostel sv. Bartoloměje v Doksech se nachází na místě původního dřevěného kostela ze 14. století. Původně jednolodní kostel byl postaven v raně barokním stylu okolo roku 1638 vlámským architektem Bernardem Canevallem. Křížový půdorys kostel získal v první polovině 18. století, když byla přistavěna v roce 1748 jižní kaple sv. Barbory a v roce 1754 severní kaple sv. Kříže. Věž byla zvýšena a do dnešní podoby upravena v roce 1832.

Průčelí kostela

V průčelí najdeme niky s raně barokními sochami Panny Marie, sv. Bartoloměje a Jana Křtitele. Vnitřek kostela je členěn pilastry a profilovanou římsou, loď je zastropena trojdílnou valenou klenbou. Zařízení v kostele je rovněž raně barokní s rokokovými doplňky.

Interiér kostela

Portálový hlavní oltář z let 1670-80 obsahuje jednu ze tří existujících kopií sošky Panny Marie Montserratské, tzv. Černé Madony. Do Čech ji přinesli okolo roku 1635 montserratští benediktini. V letech 1666 až 1785 měla své místo v hradní kapli na Bezdězu a přitahovala k sobě zástupy poutníků. Po zrušení bezdězského kláštera císařem Josefem II. byla přenesena do dokského kostela a stala se jeho významnou památkou. V nástavci oltáře se nachází obraz sv. Bartoloměje od Jana  Hickela z České Lípy (1725), na bocích oltáře jsou umístěny sochy sv. Petra a Pavla z roku 1755 pocházející z dílny bratří Jelínků z Kosmonos.

Hlavní oltář

V jižní boční kapli stojí oltář sv. Barbory a 14 sv. pomocníků z poloviny 18. stol. Na oltáři pod baldachýnem je na obraze znázorněna Panna Maria Pomocná. Tento obraz namaloval v roce 1729 Kryštof František Richter a až do roku 1760 visel na stromě při Mariánské cestě v blízkosti Králova stolce. V severní boční kapli sv. Kříže se nachází bronzový reliéf, který zobrazuje svatou rodinu. Pochází od mexického malíře Romua Roza. Tento malíř reliéf kostelu daroval na památku svého sňatku s dcerou dokského přednosty stanice Ch. Krause, který se konal 26. 12. 1927 v dokském kostele. Obrazy křížové cesty na bočních stěnách kostela namaloval v roce 1809 mimoňský malíř Josef Schmidt.

V roce 1998 byla umístěna u vstupu do hlavní chrámové lodi zrestaurovaná socha Panny Marie z mariánského sousoší na náměstí.

Podle webu města Doksy

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...