Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kvitová se v Melbourne utká na úvod s Cirsteaovou, Krejčíková zase s Petkovicovou

Tenisový svět už zná los prvního kola Australian Open. Barbora Krejčíková narazí v úvodním grandslamu sezony na Němku Andreu Petkovicovou, Petra Kvitová se střetne s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Srb Novak Djokovič by se měl utkat s krajanem Miomirem Kecmanovičem, stále ale není jisté, zda se v turnaji po koronavirové kauze představí.

Petra Kvitová
zdroj: AP autor: Rob Prange

Nejtěžší los má Kateřina Siniaková, která se střetne s šestou nasazenou a finalistkou Turnaje mistryň Anett Kontaveitovou z Estonska. Markéta Vondroušová bude hrát s domácí Priscillou Honovou, Tereza Martincová s Lauren Davisovou z USA a Marie Bouzková s hráčkou z kvalifikace.

Zatím jediný český zástupce v mužské dvouhře Jiří Veselý má za soupeře na divokou kartu startujícího Stefana Kozlova z USA. Z kvalifikace mohou postoupit Tomáš Macháč a Jiří Lehečka.

Loňská vítězka Roland Garros Krejčíková bude hrát hlavní soutěž Australian Open ve dvouhře potřetí a v předešlých dvou letech došla do druhého kola. S Petkovicovou (72. WTA) se utkala jednou a loni ve druhém kole US Open vyhrála ve dvou setech.

V případném čtvrtfinále by mohla Krejčíková narazit na Španělku Paulu Badosaovou a v semifinále na světovou jedničku, domácí Ashleigh Bartyovou. Největší favoritka turnaje začne s hráčkou kvalifikace a v osmifinále může hrát s obhájkyní titulu Japonkou Naomi Ósakaovou.

Finalistka turnaje z roku 2019 Kvitová se znovu po roce na Australian Open potká s Cirsteaovou. Loni s aktuálně 38. hráčkou světa prohrála ve druhém kole ve třech setech. Od té doby se spolu nepotkaly. Celkově vede Kvitová vzájemnou bilanci 5:3.

Podle Navrátilové by se měl Djokovič vrátit domů

Obhájce titulu Djokovič má ve své části pavouka Itala Mattea Berrettiniho, a především v semifinále jednoho z dvojice Alexander Zverev z Německa – Rafael Nadal. Španěl může stejně jako Srb získat rekordní 21. grandslamový titul. Ve druhé půlce jsou druhý nasazený Daniil Medvěděv z Ruska, jeho krajan Andrej Rubljov, Řek Stefanos Tsitsipas či norský tenista Casper Ruud.

Ministr pro imigraci Alex Hawke se dosud nevyjádřil, jestli Djokovičovi ponechá vízum, které první hráč světa získal na základě výjimky z povinného očkování. Podle deníku The Age ani ve čtvrtek nerozhodne.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který je odpůrcem vakcinace, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open, úřady mu však vízum po příletu zamítly. Djokovič díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu a byl do země vpuštěn. Od té doby se čeká na vyjádření ministra Hawkea.

Kdyby Djokovičovi vízum odebral, může se tenista obrátit znovu na soud, na což se podle australských médií chystá. Soud by se zřejmě případem zabýval přes víkend krátce před startem Australian Open. List The Age s odkazem na důvěrný zdroj uvedl, že vláda se přiklání k tomu Djokovičovi vízum zrušit. Když Hawke oznámí svůj krok až v pátek, zbude světové jedničce minimum času na snahu o zvrácení ministrova rozhodnutí. Djokovičovi hrozí nejen deportace, ale i následný zákaz vstupu do země až na tři roky.

Hráč se navíc dostal do hledáčku španělských úřadů, jež začaly prověřovat jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel. Podle rozhlasové stanice Cadena Cope a dalších médií se světová jednička neprokázala očkovacím průkazem ani nepožádala o zvláštní povolení, které je pro neočkované Srby ve Španělsku povinné. Vláda v Madridu prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

Čtvrteční los Australian Open byl o hodinu a čtvrt odložen kvůli nejistotě, zda vláda podruhé nezruší Djokovičovi vízum. Nakonec se ale losování uskutečnilo. Australský premiér Scott Morrison situaci nekomentoval.

Djokovič znovu trénoval v Areně Roda Lavera. Devítinásobný vítěz Australian Open je ve stejné polovině pavouku jako třetí nasazený Alexander Zverev. S Němcem loni prohrál na olympiádě v Tokiu i na Turnaji mistrů v semifinále a ve stejné fázi turnaje by na sebe mohli narazit v Melbourne.

Legendární česká rodačka Martina Navrátilová řekla v australské televizi, že by se měl Djokovič vrátit domů. "Máte dvě možnosti, očkovat se, nebo nehrát. Občas je dobré osobní přesvědčení potlačit a brát v potaz ostatní," uvedla bývalá světová jednička.

Djokovičovi navíc hrozí v Srbsku kvůli porušení izolace pokuta, nebo dokonce vězení, jak tvrdí tamní právníci. Nejpravděpodobnější je ale podle nich varianta obecně prospěšných prací. Srbská premiérka Ana Brnabičová uvedla, že sportovcovo chování se jeví jako "zjevné porušení" pravidel, na což upozornil list The Guardian. Djokovič ve středu přiznal, že se po pozitivním testu na koronavirus, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe.

Jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. "Dělá to, na co nemělo hodně hráčů dost odvahy, zvláště poté, co ATP oznámila daná kritéria pro vstup hráčů do země," řekl Tsitsipas zpravodajskému kanálu WION.

"Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními. Chce to hodně odvahy, riskovat grandslam, což by podle mě udělal málokdo," konstatoval dvojnásobný semifinalista Australian Open.

Podle ATP má 97 hráčů z první stovky žebříčku očkování. "Malá část se rozhodla jít vlastní cestou, takže většina vypadá jako hlupáci," uvedl Tsitsipas.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články