Zadlužená žďárská škola „chybně zjednodušila“ popis prohraného soudního sporu

Základní škola Švermova ve Žďáru nad Sázavou „chybně zjednodušila“ popis prohraného soudního sporu s b´ývalou učitelkou. Ředitelem školy je radní města Jaroslav Ptáček (ODS).

Jaroslav Ptáček: Myslím, že náš volební program v oblasti školství a  vzdělání je sexy. Proč? Čím? – ODS – Občanská demokratická strana

Ředitel zadlužené základní školy Jaroslav Ptáček patří dlouhodobě mezi významné místní sponzory ODS. Mezi roky 2014-18 odeslal Ptáček celkem 122 500 Kč. Nejvyšší sponzorský dar byl ve výši 100 000 Kč.

Škola vedená radním Ptáčkem (ODS) ve výroční zprávě za rok 2021 uvedla:

„V únoru 2020 rozhodl Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou o výši náhrad platu z pracovněprávního sporu z roku 2007, který příspěvková organizace vyhrála i následná odvolání. Škola byla nyní povinna uhradit téměř 4 miliony korun, kterými nedisponuje. Zřizovatel město Žďár nad Sázavou poskytl škole příspěvek 2,350 mil. Kč na úhradu tohoto sporu, protože příspěvková organizace nemohla předjímat zásadní obrat v rozhodnutí ústavního soudu, který nastal po devíti letech.“

Na formulaci ve výroční zprávě upozornil opoziční zastupitel Jan Havlík (Změna 2018) naprosincovém zastupitelstvu města po té, kdy text schválila školská i městská rada. „Při opětovném prostudování výroční zprávy za školní rok 2020/2021 bylo zjištěno, že  údaje uvedené ve zmíněném odstavci jsou nepřesné,“ stojí v usnesení školské rady. Správná citace je následující:

V únoru 2020 rozhodl Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou o výši náhrad platu z pracovněprávního sporu. 

Tato kauza probíhala od listopadu roku 2007 a po celou dobu soud rozhodoval ve prospěch školy. Zvrat nastal až v září roku 2016, kdy ústavní soud zrušil rozhodnutí všech soudů, které byly ve prospěch žalované organizace. Škola byla povinna uhradit 4 miliony korun, kterými nedisponovala. 

Proto požádala zřizovatele, město Žďár nad Sázavou, o poskytnutí návratné finanční výpomoci ve výši 2 350 000 Kč. PO nemohla předjímat zásadní obrat v rozhodnutí ústavního soudu, který nastal po 9 letech. To je i předmětem podané žaloby PO na ministerstvo spravedlnosti.

Vyjádření starosty města Martina Mrkose, místostarostů Ludmily Řezníčkové a Rostislava Dvořáka i dalších místních politiků doplníme, jakmile se vyjádření podaří získat.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů