Přerov: Buňka v prostoru nebo stádo dinosaurů. 3D realita míří do škol

13.01.2022 12:03 | Tisková zpráva

Výuka přírodních věd se pro přerovské školáky stane zábavnou zážitkovou lekcí. Děti pomocí speciálních 3D brýlí vstoupí do virtuální reality a naskytne se jim úplně jiných pohled, než jaký jim nabízí „plochá učebnice“.

Přerov: Buňka v prostoru nebo stádo dinosaurů. 3D realita míří do škol
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Mohou si zblízka a v prostoru prohlédnout třeba buňku, ocitnou se v pralese nebo se vydají prozkoumat povrch Měsíce. Projekt, který do škol prosadila radnice, je prvním svého druhu v celém Olomouckém kraji. Město do něj investovalo 800 tisíc korun.

Několik stovek elektronicky zpracovaných materiálů ve formě 3D modelů, animací a videí, simulací, panoramatických fotek či rozšířené reality budou mít k dispozici učitelé přírodních věd z přerovských základních škol už ve druhé polovině tohoto školního roku. „Partnerem města se stala společnost Corinth, která dodá školám unikátní software, 3D brýle a v závěru ledna proškolí pedagogy především přírodních věd, jak učební pomůcku 21. století maximálně využívat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast školství Petr Kouba.

Jako učitel, který za katedrou strávil čtvrt století, se domnívá, že chystaná novinka děti nadchne a podpoří jejich přirozenou zvídavost. „Přerovští školáci budou mít jako první v kraji možnost stát se součástí ojedinělého výukového programu, na němž se podíleli odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zcela jistě ocení, když si budou moci prohlédnout třeba stavbu rostlin, části lidského těla, geometrické vzorce, molekuly ve 3D rozlišení, nebo videa experimentů, které nelze z důvodu extrémního nebezpečí provádět ve školních laboratořích,“ doplnil Kouba. Software lze použít na zařízeních jako PC, tablety, interaktivní tabule, dotykové obrazovky – to všechno už dnes mají školy běžně k dispozici.

I pedagogové očekávají, že se školákům z druhého stupně bude líbit, když se dostanou k věcem, které na obrázcích v učebnicích nenajdou, navíc některé objekty si mohou přibližovat a zkoumat je v detailech. I fyzika, chemie, přírodověda či zeměpis se mohou stát atraktivnějšími předměty. „Je to zajímavé zpestření výuky, které vítáme. Věříme, že naše školáky bude díky této novince probíraná látka více bavit,“ říká ředitelka Základní školy Trávník Kamila Burianová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…