Adaptogeny známé i méně známé

AdobeStock 411913718 scaled

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Adaptogeny je název pro skupinu léčivých rostlin nebo hub, které nám mohou pomoci zvýšit odolnost našeho organismu v této nepříznivé době. Jejich význam vzrůstá, protože v současnosti jsme ohrožováni nejen epidemií koronaviru (a i dalších virových respiračních onemocnění, které se obvykle v této roční době pravidelně vyskytují), ale nepřímo (i když stejně nebezpečně) také vzrůstajícím dlouhodobým stresem, jehož jsou zdrojem média a vládní opatření, jímž se různě můžeme vyhýbat, jak je to jen možné, ale kterým stejně úplně neutečeme.

Původně, v počátcích dějin člověka, plnil stres užitečnou funkci, protože vyburcoval organismus k reakci „útok nebo útěk“. To vše pomáhalo tehdy lidem k přežití – buďto nebezpečí čelili, nebo před ním utekli. Při stresové situaci dochází k vyplavení hormonů z nadledvinek – adrenalinu a kortizolu. Jejich účinkem dochází ke zvýšení srdeční frekvence, krevního tlaku, zvýšení hladiny glukózy v krvi (představuje zdroj energie) a dojde k omezení funkcí, které pro tuto situaci nejsou vhodné (trávení, rozmnožování).

Problém je v tom, že nyní toto ohrožení není „teď a tady“ (čili nečelíme okamžitému nebezpečí), ale (dá se říct, že doslova) je v ovzduší kolem nás. Navíc tělo není nastaveno na to, abychom čelili dlouhotrvajícímu stresu, který je sice jakoby „ v pozadí“, ale je vytrvalý a živený atmosférou strachu a úzkosti, rozhodující mírou vytvářenou médii a zesilovanou často špatnými či zmatenými opatřeními ze strany státu.

Je celá řada možností, jak posilovat svůj organismus, aby byl připraven čelit vyššímu tlaku, jak po psychické (viz předchozí odstavec), tak imunitní a adaptační (obrana před infekcemi a zdravá připravenost celého těla) stránce. Můžeme dodržovat (a měli bychom!) zdravou životosprávu, přiměřeně sportovat, otužovat se, mít v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, vyhýbat se stresu a tak dále. Ovšem ne vždy je vše možné dodržet, a proto adaptogeny představují možnost, jak zejména v prevenci posílit naši obranyschopnost.

Nejznámější adaptogeny

Adaptogeny pomáhají, jak napovídá název, adaptovat se na nestandardní podmínky, ve kterých se člověk ocitá.

Mezi nejznámější patří Ženšen všehoj (Panax ginseng, obsahuje ginsenosidy), Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea, obsahuje rosaviny a kyselinu salidrovou), Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus, obsahuje eleutherosidy) a také Indický ženšen (Withania somnifera, obsahuje withanolidy). Mezi méně známé patří například Klanopraška čínská (Schizandra chinensis) či Leuzea (též parcha) saflorová (Leuzea carthamoides).

Mediciální houby

Druhou skupinu tvoří medicinální (léčivé) houby jako například lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) známá pod názvem Reishi nebo housenice čínská (Cordyceps sinensis). K méně známý patří například shiitake (Lentinula edodes, houževnatec jedlý).
Rád bych se o několika z nich zmínil trochu podrobněji. Nutno ovšem zmínit, že skupina adaptogenů je velká a dosti proměnlivá. Každý z odborníků může zmínit přírodní látky, které zase jiný odborník do této skupiny nezařadí. U jednotlivých léčivých rostlin a hub okrajově poznamenám také jejich další užitečné vlastnosti.

Rdesno velkokvěté (Polygonum multiflorum) bylo oblíbené již v tradiční čínské medicíně, kdy bylo používáno při nespavosti a pro zmírnění napětí a úzkosti. Jako léčivá droga se z něj používá kořen, který obsahuje například stilbeny, flavonoidy, chinony nebo antrachinony (celkem kolem stovky látek!).

Reishi (Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá) je také u nás velmi oblíbená medicinální houba. Oblibě se těšila také ve staré Číně, kde dostala lichotivý název „houba nesmrtelnosti“. Obsahuje mimo jiné terpenoidy (způsobují její hořkou chuť), ke kterým patří hlavně kyselina ganodermová a lucidenová. Tyto látky mají působit protizánětlivě. K dalším důležitým látkám patří polysacharidy, které jsou strukturně podobné beta glukanům. Působí podle názoru odborníků nejen imunostimulačně, ale také imunomodulačně. K dalším obsaženým látkám patří adenosin, germanium, esenciální aminokyseliny, železo, selen, vitamíny ze skupiny B, antioxidanty, vláknina nebo enzymy.

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) je léčivá rostlina, která je pozoruhodná z hlediska farmaceutické botaniky. V řadě tradičních léčitelství získala oblibu jako prostředek pro obnovení fyzických a psychických sil. Mezi obsahové látky rozchodnice patří flavonoidy, glykosidy, jednoduché fenolické látky, monoterpeny a další látky. Hlavní obsahové látky jsou rhodiolosid a p-tyrosol (patří mezi zmíněné jednoduché fenolické látky). K jejím hlavním pozitivním efektům na naše zdraví patří centrální stimulační účinek, zvyšuje bdělost, zlepšuje paměť, zvyšuje hladinu dopaminu, zvyšuje imunitní reakci organismu a normalizaci hladiny glukózy v krvi. Působí blahodárně na žaludeční sliznici a pomáhá chránit srdce. Rozchodnice se nesmí kombinovat s barbituráty, ale takových léků je již nyní velmi poskrovnu.

Shiitake (Lentinula edodes, houževnatec jedlý) pochází z jihovýchodní Asie. Stejně jako Reishi si získala oblibu v tradiční čínské medicíně jako houba podporující dlouhověkost. Příznivě působí v případě zvýšeného krevního tlaku, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a posiluje obranyschopnosti organismu (také proti virovým infekcím). Úspěšně se osvědčila při léčbě a prevenci akné. Za podporou imunity stojí obsažená látka lentinan. Jedná o polysacharid, glukan. Přisuzují se jí imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitární infekční onemocnění), protinádorové a radioprotektivní účinky. Řadí se také k antioxidantům, které působí proti škodlivým volným radikálům z okolního prostředí.

Panax ginseng (ženšen všehoj) patří naopak k velmi známým léčivým rostlinám. Zvyšuje také odolnost vůči nepříznivým vlivům z okolí, které nás oslabují. Může se například jednat o chřipkovou epidemii nebo smog či popílek ve velkých městech. Konkrétně adaptogenní působení ženšenu odborníci přisuzují změnám v absorpci kyslíku tkáněmi a přechodnými změnami v metabolismu cukrů a tuků. Ženšen také zlepšuje bdělost a činnost mozku obecně. Tím také pozitivně ovlivňuje naši psychiku. Oproti kofeinu má výhodu v tom, že nijak nenaruší náš spánek.

Další léčivá rostlina Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) obsahuje tzv. eleuterosidy (velká skupina), dále deriváty kyseliny benzoové, polysacharidy, tokoferoly a další látky. Eleuterokok stimuluje imunitu, zesiluje činnost některých žláz s vnitřní sekrecí, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje aktivitu některých enzymových systémů, má pozitivní účinek na metabolismus, pomáhá zlepšovat psychický stav a rovněž se udává jeho ochranný účinek při některých typech infekcí (zásahem do obecné adaptačního syndromu vyvolaného infekcí). Podává se jako doplněk celkové léčby u nemocí, které mohou negativně ovlivnit stres, u starších astenických pacientů nebo vůbec u celkově oslabených pacientů. Doplňky stravy s obsahem eleuterokoka by se měly užívat nepřetržitě 3 týdny. Pak je třeba udělat týden přestávku v užívání. Nežádoucí účinky jsou u této rostliny poměrně vzácné, občas se může objevit ospalost či útlum. Nesmí se užívat současně s digoxinem a barbituráty (stejně jako rozchodnice). Rovněž se nesmí užívat při tzv. spánkové apnoe, narkolepsii, vysokém krevním tlaku a také v období těhotenství a kojení.

K méně známým léčivým rostlinám patří Vitánie spavá (Withania somnifera). Také je označována jako indický ženšen, vitánie či ašvagandha. Rostlina obsahuje především alkaloidy (dusíkaté látky se silným účinkem na organismus). V lidovém léčitelství se používá ke zmírnění stresu, optimalizaci krevního tlaku a zejména pro své spasmolytické působení (uvolňuje křeče hladkého svalstva). Příznivě působí na psychický stav, posiluje imunitu a také přispívá ke snížení nadměrné hladiny škodlivého cholesterolu a krevního cukru. Pozitivní je pro unaveného člověka rovněž to, že posiluje paměť. Pro všechny tyto zmíněné přínosy se podává jako doplněk léčby při rekonvalescenci, nespavosti či při stavech duševního a fyzického vyčerpání. Při vážnějších zdravotních problémech je třeba se poradit s ošetřujícím lékařem. Tuto bylinu nesmí užívat těhotné a kojící ženy.

Již zmíněná léčivá rostlina Klanopraška čínská (Schizandra chinensis) obsahuje z důležitých látek organické kyseliny (vinná, jablečná, citronová), peptidy, sacharidy, vitamin C, silici, schizandrin, pryskyřici a minerální látky. Klanopraška má tonizující účinek na lidský organismus. Konkrétně stimuluje cévní systém, dýchání a krevní tlak. Rovněž posiluje centrální nervový systém. Také zlepšuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávicí proces. Pacienti s vysokým krevním tlakem a epilepsií by měli být při užívání přípravků se schizandrou opatrní.

Leuzea neboli Parcha saflorová (Leuzea carthamoides) je také označována jako maralí kořen. Obsahuje sloučeniny označované jako ekdysteroidy. Hlavním zástupcem této skupiny je hlavně ekdysteron. Ekdysteron je přírodní látkou typů sterolů. Je tedy sice svou podstatou látkou steroidní a má anabolický efekt, ale nemá charakter mužských steroidních hormonů nebo syntetických anabolik. K dalším účinným látkám patří polypodin, flavonoidy, tzv. polyacetyleny, deriváty thiofenu, silice, třísloviny, pryskyřice, kumariny a další látky. Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, draslík a další prvky. Kromě obecně posilujícího působení jako adaptogen také posiluje bdělost, podporuje syntézu glykogenu a působí kardioprotektivně a hepatoprotektivně. V přírodní medicíně se leuzea používá jako tonikum při stavech vyčerpání, ale rovněž při infekčních nemocech.

Další zástupce skupiny medicinálních hub je Housenice čínská (Cordyceps sinensis). Tato houba je vlastně cizopasník, který se vyskytuje v horských oblastech Číny a Tibetu. V letním období vystřeluje spory, které napadají hmyz, na jehož těle pak cizopasí.
Obecně zmírňuje únavu, zlepšuje jak fyzickou, tak psychickou odolnost, takže se dá řadit také mezi adaptogeny. Používají ji i sportovci, protože zlepšuje okysličení organismu tím, že pomáhá rozšiřovat dýchací cesty. Toto působení napomáhá k regeneraci po zvýšené fyzické aktivitě při sportu. Housenice čínská se také tradičně doporučuje pro harmonizaci funkce jater a ledvin (pozitivně ovlivňuje funkci ledvin a chrání jaterní tkáň). Často se používá v kombinaci se ženšenem. Z přírodních látek obsahuje glukany a nukleotidy, které posilují imunitní systém.

Společenství adaptogenů je velmi rozmanité a nabízí celou řadu možností, jak posílit a zpevnit náš zdravotní stav. Nejsou to látky všemocné, ani to samozřejmě nejsou léky a nemohou je nahradit. Ale jsou to léčivé rostliny či houby, které jsou velmi užitečné a je třeba mít na mysli, že mají význam hlavně v prevenci jako jeden z dílků celkové mozaiky opatření, kterými posílíme svůj organismus, jenž je pak lépe schopen čelit nebezpečí ze strany infekčních nemocí, ale také lépe odolávat době prosycené stresem, napětí a úzkostí.