Bývalá rychlobruslařka Erbanová si olympijský turnaj nezahraje, do nominace hokejistek se nevešla

Jedenadvacet hokejistek, které se v listopadu podílely na historickém postupu ženské reprezentace na olympijské hry, zařadil trenér Tomáš Pacina do finální nominace na únorový turnaj v Pekingu. Do kádru se nevešly bronzová olympijská medailistka v rychlobruslení Karolína Erbanová a Andrea Trnková, místo kterých se do týmu vracejí Tereza Vanišová a Michaela Pejzlová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Erbanová

Karolína Erbanová | Zdroj: Profimedia

Vanišová nehrála na kvalifikačním turnaji v Chomutově kvůli trestu na klubové úrovni, Pejzová byla zraněná.

Na olympiádě chceme udělat super výsledek, těší se kapitánka ženských hokejistek Mills

Číst článek

„Byla to dlouhá, dlouhá, dlouhá cesta pro Českou republiku a pro český ženský hokej se na olympiádu dostat. A pro holky taky. Cesta, která začínala v malých klubech v Česku a cesty šly většinou přes Ameriku, Švédsko, Finsko, kde holky hrály a uplatňovaly se ve světovém hokeji. Až jsme se konečně na olympiádu dostali, z čehož máme obrovskou radost,“ řekl Pacina na online tiskové konferenci.

Uvědomuje si, že řada hokejistek je nyní smutná, že se do výběru nedostala. „Cítíme radost, ale i smutek za ty, které tam nemohou být. To je ale součást sportu,“ podotkl.

Pacina s asistenty Jiřím Vozákem a Jakubem Peslarem zařadili do třiadvacetičlenného výběru tři brankářky, sedm obránkyň a třináct útočnic.

Nechybí v něm opory Klára Peslarová, Denisa Křížová, Kateřina Mrázová, Alena Mills nebo Vanišová. Nejvyšší počet hráček – jedenáct – působí ve švédské nejvyšší soutěži.

Obavy z covidu

„Přáli bychom si, aby se holky mohly bezstarostně připravovat na olympiádu. Beze strachu. Ale bohužel celosvětová situace je taková, že je tady covid a opatření, testování a očkování, takže jistotu, že nakonec pojede na olympiádu, nemá nikdo,“ řekl Pacina.

„Myslím si, že spousta holek prožívá obavy, strach a stres. Dnešní doba je bohužel taková, že se v podstatě řeší jen opatření a nemoc. A ne sport a radost ze sportu, což by na olympiádě mělo být,“ dodal.

Na protikoronavirová opatření a možné problémy s pozitivně testovanými hráčkami se připravuje i vedení českého týmu. Vedle nominace je například určeno i jedenáct náhradnic.

„Jsme v nejistotě. Každý den řešíme různé možnosti, které mohou nastat, a těch je tisíce. Rádi bychom se koncentrovali na sport a náš výkon, ale situace nám to nedovoluje,“ stěžoval si reprezentační trenér.

„Že by se turnaj nedohrál jako juniorské mistrovství světa, to neřešíme, soustředíme se na to, co můžeme sami ovlivnit. Například to, aby byly připravené náhradnice, kdyby někdo ze základní sestavy vypadl,“ řekl Pacina.

Erbanová mezi náhradnicemi

Oproti poslední nominaci na olympijskou kvalifikaci udělal trenérský tým dvě změny. O návratu Vanišové a Pejzlové do kádru prý nebylo pochyb.

„Míša i Tereza do národního týmu dlouhodobě patří. Svoji nominaci neustále na všech akcích potvrzují. Jsem si vědom, že pro holky, které na olympiádu nejedou, je to velké zklamání, ale ony jsou tam zaslouženě,“ uvedl reprezentační kouč.

Dodal, že například Erbanová figuruje mezi prvními náhradnicemi. „Což pro ni považujeme za úspěch. Dostala se dál, než jsme očekávali. Hráčky, které jsou před ní, tam jsou zaslouženě,“ zopakoval Pacina.

Devětadvacetiletá Erbanová, která se jako rychlobruslařka představila na třech olympijských hrách, přiznala, že ji rozhodnutí trenérů nezaskočilo.

„Tato informace nebyla něčím, co bych se dozvěděla právě dnes. Já svoji pozici v týmu znala dlouho dopředu. Proto nejsem překvapena. Rozhodnutí trenéra beru s pokorou. Mým úkolem nyní je být připravena, kdyby bylo potřeba, abych nastoupila jako náhradnice,“ uvedla Erbanová pro web Vrchlabinky.cz.

České reprezentantky se sejdou k závěrečné přípravě v pondělí 24. ledna v Praze, do Pekingu odletí o tři dny později. Ještě před startem olympijských her sehrají dvě neoficiální přípravná utkání s Ruskem a Švédskem.

Do turnaje vstoupí svěřenkyně kouče Paciny 3. února zápasem proti domácí Číně, dále se ve skupině B utkají se Švédskem, Dánskem a Japonskem. Tři nejlepší týmy postoupí do play-off, ve kterém doplní pětici celků z elitní skupiny A.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme