Ministryně Hubáčková chce o Turówu jednat příští týden ve Varšavě. Nechce navrhovat žádné změny

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) chce příští týden jednat ve Varšavě o původní smlouvě, která řeší pokračování těžby v hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice, dopadech těžby a případných kompenzacích škod pro českou stranu. Nejbližším možným termínem je úterý 18. ledna, podmínkou je vyslovení důvěry vládě, řekla ve čtvrtek v Hrádku nad Nisou Hubáčková při své návštěvě v Libereckém kraji.

Hrádek nad Nisou (Liberecko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Hubáčková

Anna Hubáčková | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jednání se zastavila na konci září, když se obě strany nedohodly na možnostech výpovědi smlouvy.

Advokát soudu Evropské unie se ke sporu Česka a Polska o důl Turów vyjádří začátkem února

Číst článek

„Budeme polské straně nabízet jednání ve Varšavě, protože poslední jednání se uskutečnila v Praze,“ řekla Hubáčková. Jednat se podle ní bude o původní smlouvě, kterou měly obě strany v ruce a naposledy o ní jednaly na konci loňského září.

„Vím, že polská strana dávala nějaké připomínky, ty ale česká strana nepřijala. Nebudeme tam navrhovat žádné změny,“ dodala. S polskou ministryní životního prostředí Annou Moskwovou se už Hubáčková potkala v Bruselu, smlouvu o Turówu ale neprobíraly. „V té době jsem neměla dostatek informací a nepřipustila jsem tu debatu,“ řekla.

Obce v českém příhraničí bojují proti rozšíření dolu už šest let, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Voda přitom z oblasti mizí už teď. Hubáčková se ve čtvrtek jela podívat přímo do Uhelné, která je polskému dolu na české straně nejblíž.

Diskutovala se starosty obcí, kterých se problematika Turówa nejvíc týká a také s vedením Libereckého kraje a zástupci vodárenských firem. Sejít se chce i se zástupci ekologických organizací.

Polský premiér se rozhodl odvolat z Česka velvyslance. Krok souvisí s výroky k dolu Turów

Číst článek

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Těžit se Poláci chystají až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Pokračuji neshody o rozšiřování polského dolu Turów. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme