Kraj se připravuje na šíření varianty omikron. Opatření se může týkat třeba veřejné dopravy

13. leden 2022 16:05

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji sílí. Počet nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za poslední týden 412, včera to bylo již 459. Královéhradecký kraj se zároveň připravuje na možnost šíření varianty omikron. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Podle dat z ministerstva zdravotnictví je aktuálně nejhorší situace v okrese Hradec Králové. Zároveň za včerejšek přibylo v kraji 492 případů s onemocněním covid-19, ve srovnání před týdnem to bylo 315.

Nakažlivější varianta koronaviru omikron se pak aktuálně podle mluvčí krajských hygieniků Veroniky Krejčí šíří v regionu komunitně. „Odhadem u téměř 70 procent pozitivních případů, u kterých je prováděno další vyšetření na mutace, je na základě diskriminačního PCR testu podezření na variantu omikron. Sekvenačně máme aktuálně variantu omikron potvrzenu v sedmi případech.“

Kraj se tedy připravuje na šíření varianty omikron a tím pádem i zhoršení epidemické situace. Jaké kroky chystá?

Hejtmanství například počítá s možnou větší nemocností řidičů a dalších pracovníků ve veřejné dopravě.

Čtěte také

Kraj je tak připraven v případě potřeby přijmout nutná opatření, která budou mít co možná nejmenší dopad na cestující.

Potvrzuje to mluvčí kraje Dan Lechmann. „Naší prioritou je udržet v provozu spoje veřejné dopravy, které zajišťují přepravu do škol a zaměstnání. A v neposlední řadě také do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.“

Informace o případných náhlých změnách v jízdních řádech chce kraj zveřejňovat především na krajském webu a sociálních sítích veřejné dopravy Královéhradeckého kraje.

Připravují se na variantu omikron i nemocnice?

Čtěte také

Ano. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové v případě zvýšeného počtu pacientů, je připravena navýšit covidová lůžka. Vše ale bude záviset na vývoji epidemie, protože aktuálně naopak nemocnice eviduje v posledních dnech mírný pokles celkového počtu pacientů s koronavirem.

Hospitalizováno je tam zhruba 50 pacientů a přibližně třetina vyžaduje intenzivní péči. Co se týče krajských nemocnic, tak ani tam se nezvyšuje počet hospitalizací, nyní tam leží 85 pacientů a asi čtvrtina z nich je na jednotkách intenzivní péče.

Spustit audio

Související