InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Další sportovci darovali krev. Tentokrát z Cyklo Teamu Tábor

Noví dárci krve jsou z Cyklo Teamu Tábor. Tady již o půl litru krve lehčí. Po darování je třeba si odpočinout, doplnit tekutiny , Autor: Eva Výborná

Noví dárci krve jsou z Cyklo Teamu Tábor. Tady již o půl litru krve lehčí. Po darování je třeba si odpočinout, doplnit tekutiny     Autor: Eva Výborná

TÁBOR – Další čtvrtek dnes 13. ledna na Poliklinice Světlogorská v Táboře byl odběrovým dnem pro dárce krve. Koronavirová situace do jisté míry zapříčinila nedostatek krve potřebné v nemocnicích například pro operace. Dnes podle evidence bylo nahlášeno 80 dobrovolných dárců, kteří se rozhodli pomoci. Mezi nimi se dopoledne také dostavili další sportovci. Tentokrát byli darovat drahocennou tekutinu cyklisti z oddílu cyklistiky ČEZ Cyklo Team Tábor. Skupinka přišla ve složení: Tomáš Bakus, Václav Dostál a jejich trenér Michal Bednář. Tomáš Bakus jezdí republikové závody, Václav Dostál je reprezentantem České republiky v cyklokrosu. Oba mladí sportovci jsou prvodárci. Trenér Michal Bednář vlastně také, ale dříve již daroval krevní plazmu.

Jak uvedly zdravotní sestry Naďa Boucníková a Helena Uhlířová, před darováním krve je dobré se ráno trochu najíst, aby člověk neměl hlad. Při odběru krve totiž dárci mírně poklesne tlak, a proto je vhodné být lehce najedený. Je to odlišné od odběru krve na nějaké lékařské vyšetření, kdy se na rozdíl od darování krve odebírá pouze pár mililitrů a člověk má přijít na lačno.

Ani večer před darováním krve není vhodné jíst tučná jídla jako bůček, ořechy, sýry, smetanu. Jídla s obsahem tuku a sladké je vhodné si nechat až po darování krve. Ovšem na druhou stranu je potřeba před darováním i po něm doplňovat tekutiny, hodně pít.

V samotné odběrové místností jsou pohodlná polohovatelná odběrová křesla. Veškerý zdravotnický personál se stará, aby vše běželo jako na drátkách a dárci se cítili dobře a měli veškeré pohodlí a potřebné informace.

Naďa Boucníková a Helena Uhlířová také vždy poradí, co má dárce po odběru zařadit do svého jídelníčku, aby se počet červených krvinek postupně doplnil na původní hodnotu. Jsou to potraviny s obsahem železa. Jedná se třeba o červené maso, ořechy, zeleninu.

V den odběru je dobré se nenamáhat, ani nesportovat, mít klidový režim. Je třeba si odpočinout, vždyť darování téměř půl litru své krve je úctyhodný výkon. Sestřičky z Českého červeného kříže se starají o pohodlí dárců před a po odběru. Nabízí kávu, čaj, kolu, nealko pití a na cestu dárce vybaví energetickým balíčkem.

Prvodárci dostávají za první darování krve odznak ve tvaru červené kapky od Českého červeného kříže. Dnes byli darovat krev samozřejmě také další lidé, například Kateřina Hladíková z Tábora, Jaroslav Marcilis z Dírné nebo Magdaléna Čapková ze Sezimova Ústí.

Dárce do odběrového centra přijel pozdravit náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro venkov, kulturu a památkovou péči Pavel Hroch.

Další informace přinese středeční Táborsko.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 14.1.2022 13:01:09

    • Eva 

      Reagovat

       

      Napsala bych, že byste se mohl připojit, ale snad radši ne, abyste svojí hulvátskou krví nějakého chudáka příjemce neinfikoval.

      Vloženo 14.1.2022 13:23:23

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace