Fialova vláda má důvěru sněmovny. Co ukázala rekordně dlouhá schůze?

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Ještě nikdy netrvala schůze poslanců před hlasováním o důvěře vládě tak dlouho jako ta, která ve čtvrtek skončila vyslovením důvěry vládě Petra Fialy. Začala ve středu v 9:00, a protože se poslanci ani za dvaadvacet hodin k hlasování nedostali, pokračovala ve čtvrtek od 18:00. Ze všeho nejvíc to byl cirkus, neboť jenom málokdo si chtěl nechat ujít možnost vystoupit v přímém přenosu ČT24. Přesto to bylo přínosné – viděli jsme, co nás příští čtyři roky čeká. Vládu podpořilo 106 přítomných koaličních poslanců. 87 zástupců ANO a SPD mu důvěru nevyjádřilo.

Hlavní závěr není překvapivý, ostatně už jsme o tom tady psali. Ale přesto: v každém politologickém úvodu se dočtete, že pro vývoj demokracie není zrovna moc dobré, pokud opozici tvoří pouze antisystémové nebo populistické formace. A nekonečný sněmovní maraton nám ukázal, že nás skutečně v tomto volebním období nečeká nic moc pěkného. Opozici tvoří pouze populistické hnutí ANO a v některých ohledech extremistický byznysprojekt Tomia Okamury SPD. A to jsme teprve na začátku…

Především Okamura je schopný prakticky všeho – je demagogický, stále dokola opakuje několik agresivních a ve své podstatě odporných frází. Chová se často jako hulvát.

Posuďte sami: „Ano, byli tu lidé, kteří třeba po okupaci Československa nacisty uvažovali Fialovsky a řekli – třetí říše je realita, nemá smysl spekulovat, jak by to bylo jinak, teď pojďme využít příležitost, které nám dává. Ale to přeci není podle mého názoru ta správná cesta. Brusel a jeho snahy likvidovat jak naši svrchovanost, tak naši ekonomiku, energetiku, potravinovou bezpečnost, ale také třeba i kulturu, nejsou a nemůžou být dobrou příležitostí. Ale chápu, že pro ty, kdo naplňují definici vlastizrady, to je příležitost, jak z toho těžit.“

A dále: „Ale pro nás, pro občany České republiky věrné odkazu prezidenta Masaryka, českých legionářů, odbojářů, odkazu tisíců obětí boje za naši samostatnost to je příležitost bojovat a odporovat zlu. Nikdy nemůžeme a nebudeme kolaborovat s kolaboranty. Nikdy nezradíme zájmy naší země, našich národů a našich občanů.“ Kritizovat vládu nebo Evropskou unii je legitimní, způsob, jakým to činí Okamura, je ale zhola nepřijatelný. Podobnými křupanskými a demagogickými nehoráznostmi se to v jeho projevech pravidelně jenom hemží.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak reagovat, pokud Okamura nepřistoupí na pravidla hry?
  • Co sleduje Babiš?
  • A jak bývalou vládu vyškolil ministerský nováček Síkela?
sinfin.digital