InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Timudej

    sobota 4.5 20:00 - MC Fabrika, České Budějovice

    Koncert.

  • Slavičí dům - pozvánka na benefiční představení

    sobota 4.5 19:30 - Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jindřichohradecké náměstí Míru ozdobí anděl z ledu

Sochař se svými pomocníky na náměstí Míru z ledu staví konstrukci, ze které o víkendu vznikne anděl. , Autor: Lucie Váchová

Sochař se svými pomocníky na náměstí Míru z ledu staví konstrukci, ze které o víkendu vznikne anděl.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC - Umělecký kovář a sochař Jan Albrecht z Kačleh se začal ve čtvrtek 13. ledna na náměstí Míru v Jindřichově Hradci připravovat na tvorbu ledové sochy. Pokud mu bude počasí přát a vše půjde hladce, měl by náměstí do konce tohoto týdne zdobit anděl vysoký dva a půl metru. Během prvních dvou dnů bude výtvarník spolu se svými pomocníky sestavovat potřebné ledové panely, o víkendu pak chce vyřezávat konkrétní podobu.

„Vytvořit na náměstí sochu anděla napadlo mě samotného. Zašel jsem s tím nápadem na město, tam se jim to líbilo a dokonce mi zaplatili led, který pro výrobu sochy potřebuju. Půjde o dvouapůlmetrového anděla. Doufám, že práce na soše budou hotové nejpozději do pondělí. O víkendu by tu pak měla být pro lidi nejlepší podívaná. A chci taky poděkovat svým pomocníkům. Kdyby ti kluci nepřišli, nevzniklo by tu nic," zmínil Jan Albrecht.

Ve čtvrtek a v pátek se budou pouze stavět ledové kvádry do potřebného tvaru. „Dneska jsme rádi, že jsme složili dvě palety. Na té zemi to není moc příjemné. Potom nahoře už to bude jednodušší. Přivezeme sem celkem dvacítku ledových kostek, ze kterých socha vznikne," dodal sochař. Ledové kostky jsou o rozměrech jeden metr na půl metru a pětadvacet centimetrů. Jedna váží přibližně osmdesát kilo. Výtvarník je nechal dovézt z výrobny v Plzni, kde se ledové kostky vyrábí ve velkém.

„Sochy z ledu jsem začal dělat před pěti lety právě tady na náměstí, ta akce se tu uskutečnila dokonce dvakrát. Letos se nic takového nekonalo, tak jsem došel na město a věřil jsem, že to klapne. Doufám, že tu socha vydrží co nejdéle, třeba až do března. Záleží na počasí. Pokud bude několik dnů teplota i v noci nad nulou, tak se rozpadne. Když ale bude alespoň v noci mrznout, tak se krásně zatáhne a jede se dál," poznamenal Jan Albrecht. Už při stavbě konstrukce se ledové kostky prolévají vodou, aby se spojily a základy se nerozpadly ještě před samotným vyřezáváním díla.

Socha anděla má podle jejího autora obyvatele Jindřichova Hradce chránit, měla by být baculatější, spíše mateřského typu. Jednu sochu nedávno věnoval také místní nemocnici. „Její zaměstnanci se o nás v současné době opravdu hodně starají, tak si to zaslouží," řekl umělecký kovář. Od jeho plánů ho neodradil ani úraz. Na konci loňského roku si totiž přeřezal šlachy na levé ruce. Aby nyní mohl pracovat s motorovou pilou, nechal si k ruce přisádrovat železný hák.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace