Průjem po antibiotikách: příčiny a možnosti léčby!

15. dubna 2023 7:20

Jako průjem po antibiotikách označujeme tři a více vodnatých stolic v souvislosti s užíváním antibiotik, což jsou léky užívané na léčbu bakteriálních infekcí.

Obsah článku

  1. Příznaky
    1. Příznaky infekce Clostridioides difficile (dříve též označovaná jako Clostridium difficile)
  2. Kdy vyhledat lékaře?
  3. Příčiny
  4. Jaká antibiotika způsobují průjmy?
    1. Která antibiotika vyvolávají infekci Clostridioides difficile
  5. Rizikové faktory
  6. Komplikace
  7. Prevence
  8. Diagnostika
  9. Léčba
    1. Režimová opatření
    2. Léčba mírných, nezávažných průjmů souvisejících s užíváním antibiotik
    3. Léčba těžkých průjmů spojených s infekcí Clostridioides difficile
  10. Co si z článku odnést?

Jako průjem po antibiotikách označujeme tři a více vodnatých stolic v souvislosti s užíváním antibiotik, což jsou léky užívané na léčbu bakteriálních infekcí.

Průjem a další zažívací potíže po antibiotikách trápí zhruba 20 % pacientů, kteří antibiotika užívají, nicméně některé studie naznačují, že tyto obtíže postihují až 30 % dospělých a 40 % dětí na antibiotické léčbě. 

Ve většině případů průjmy spojené s užíváním antibiotik poměrně rychle odezní i bez nutnosti léčby, a to do několika dní poté, co přestanete antibiotika užívat.

V případě, že se po antibiotikách objeví těžké průjmy, které narušují kvalitu života pacienta a vyvolávají dehydrataci, je nutné vyhledat lékařskou pomoc a požádat lékaře o předepsání jiných, alternativních antibiotik nebo o jejich vysazení.

Nikdy byste ale antibiotika neměli vysazovat bez předchozího souhlasu svého lékaře.

Příznaky

Pokud se průjem v souvislosti s užíváním antibiotik objeví většinou se jedná jen o epizody lehce vodnaté stolice, které nejčastěji začínají zhruba týden poté, co pacient začne antibiotika užívat.

Někdy se průjem může objevit již za jeden či dva dny po začátku antibiotické léčby nebo naopak i několik týdnů poté, co jste antibiotika dobrali.

Příznaky infekce Clostridioides difficile (dříve též označovaná jako Clostridium difficile)

Clostridioides (Clostridium) difficile jsou baktérie produkující toxiny, které mohou vyvolat závažný průjem po užívání antibiotik.

Příčinou je přemnožení těchto baktérií ve střevě v důsledku užívání některých antibiotik, která vyhubí ostatní střevní mikroflóru a umožní tak přerůstání (přemnožení) baktérií Clostridioides difficile ve střevech.

Mezi příznaky infekce Clostridioides difficile, mimo jiné, patří:

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud v souvislosti s užíváním antibiotik trpíte silnými průjmy, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Příčin průjmových onemocnění je velké množství a je velmi důležité, aby lékař provedl vyšetření (například laboratorní vyšetření krve nebo vzorku stolice), která mu umožní stanovit diagnózu a zahájit léčbu.

Příčiny

I když přesnou příčinu toho, proč se u řady pacientů vyskytují po užívání antibiotik průjmy neznáme, lékaři se domnívají, že jednou z hlavních příčin je narušení rovnováhy mezi zdraví prospěnými a zdraví škodlivými baktériemi v trávicím traktu.

Antibiotika tak nejspíše vyhubí zdraví prospěšné baktérie, čímž umožní přemnožení zdraví škodlivých baktérií.

Jaká antibiotika způsobují průjmy?

Prakticky všechny druhy antibiotik mohou vyvolat průjmy, nicméně nejčastěji se s tímto problémem setkáváme u následujících antibiotik:

  • Makrolidy (například klarithromycin)
  • Cefalosporiny (například cefdinir, cepodoxim, ceftriaxon, cefepim, apod.)
  • Fluorochinolony (například ciprofloxacin nebo levofloxacin)
  • Penicilinová antibiotika, jako je například amoxicilin (například lék Amoksiklav) nebo ampicilin

Která antibiotika vyvolávají infekci Clostridioides difficile

Pokud antibiotika naruší normální rovnováhu mezi zdraví prospěšnými a zdraví škodlivými baktériemi, mohou se baktérie Clostridioides difficile přemnožit a začít produkovat toxiny, které poškozují střevní sliznici.

Průjmy mohou vyvolat prakticky všechny druhy antibiotik. Nejčastěji se s nimi ale setkáváme u penicilinových antibiotik, makrolidů a cefalosporinů.

Průjmy mohou vyvolat prakticky všechny druhy antibiotik. Nejčastěji se s nimi ale setkáváme u penicilinových antibiotik, makrolidů a cefalosporinů.

To se projeví průjmy a dalšími příznaky, jako jsou bolest břicha nebo nechutenství.

Mezi antibiotika, které nejčastěji vyvolávají infekci Clostridiodes difficile patří zejména klindamycin, fluorochinolony, cefalosporiny a peniciliny, ale v zásadě mohou tuto infekci vyvolat prakticky všechny druhy antibiotik.

Rizikové faktory

Průjem po antibioticích může postihnout každého kdo tyto léky užívá, nicméně vyšší riziko máte, pokud:

  • jste průjem v souvislosti s užíváním antibiotik již v minulosti prodělali
  • užíváte antibiotika delší dobu
  • užíváte kombinaci antibiotik

Komplikace

Nejčastější komplikací jakéhokoli průjmu je ztráta tekutin a elektrolytů, což odborně označujeme pojmem dehydratace.

Těžká dehydratace může být život ohrožující.

Mezi příznaky dehydratace patří sucho v ústech, abnormální pocit žízně, úplná či téměř úplná zástava odchodu moči (oligurie až anurie), motání hlavy, slabost, nevolnost a/nebo ztráta vědomí.

Prevence

Někdy není možné průjmu po antibioticích zabránit, nicméně dodržováním následujících opatření můžete snížit riziko na minimum:

  • Užívejte antibiotika pouze tehdy, je-li to skutečně nezbytné: antibiotika byste měli užívat pouze tehdy, pokud vám je předepsal lékař. Nepožadujte předepsání antibiotik na virové infekce, jako jsou COVID-19, nachlazení, zánět nosohltanu nebo chřipka. Antibiotika jsou léky na infekce vyvolané baktériemi a na viry, plísně ani parazity neúčinkují.
  • Požádejte ošetřovatele, aby si vydezinfikoval ruce, než se vás dotkne: pokud se léčíte v nemocnici nebo v domovech sociální péče, kde je vysoké riziko nákazy nozokomiálními infekcemi, poproste ošetřovatele, aby si vydezinfikoval ruce, než se vás dotkne. Dodržování hygienických opatření je sice v náplni práce všech zdravotníků, ale pokud máte pocit, že na vás ošetřovatelé nebo lékaři sahají bez toho, aniž by si předtím vydezinfikovali ruce, slušně je požádejte, ať tak učiní.
  • Informujte lékaře, pokud jste někdy prodělali průjem v souvislosti s užíváním antibiotik nebo pokud jste měli infekci Clostridioides difficile (Clostridium difficile). V takovém případě vám totiž lékař může předepsat jiná antibiotika nebo léčbu celkově změnit.

Diagnostika

Součástí diagnostiky průjmových onemocnění souvisejících s užíváním antibiotik je odběr anamnézy (zejména cílené dotazy na výskyt obdobných obtíží v minulosti a na to, zda jste v nedávné době neužívali antibiotika).

Pokud má lékař podezření na klostridiovou infekci (Clostridioides difficile), odebere vám vzorek stolice a odešle ho na kultivaci a mikrobiologické vyšetření, ze kterého lze zjistit původce průjmu.

Léčba

Léčba průjmu po antibioticích závisí na vyvolávající příčině a na celkové závažnosti příznaků. V léčbě post-antibiotických průjmů mají své místo i režimová opatření.

Režimová opatření

Součástí režimových opatření v léčbě průjmu je doplňování tekutin, dočasná změna jídelníčku, volně prodejné léky proti průjmům (antidiarhoika), jako je například loperamid a probiotika.

Dostatek tekutin

Vzhledem k tomu, že při průjmech dochází ke zvýšeným ztrátám vody z organizmu je důležité doplňovat tekutiny. Ideální je pít čistou vodu a/nebo speciální rehydratační roztoky, které si zakoupíte v lékárně. Ty obsahují elektrolyty (sůl) a další důležité minerály. Vyhněte se nápojům které obsahují velké množství cukrů, nápojům s obsahem kofeinu (včetně kávy nebo silného čaje) a alkoholu.

Tyto nápoje mohou naopak obtíže zhoršovat.

Pro děti s průjmy existují speciální rehydratační roztoky, které pomáhají doplnit tekutiny i ztracené elektrolyty. Požádejte svého lékaře nebo lékárníka, aby vám pomohl s výběrem nejvhodnějšího rehydratačního přípravku pro vaše děti.

Změna jídelníčku

Při průjmech je vhodné vyhnout se některým potravinám, zejména mléčným výrobkům a tučným a kořeněným jídlům. Tyto potraviny mohou totiž obtíže zhoršovat.

Léky proti průjmu

V některých případech vám může lékař doporučit užívání léků proti průjmu, jako je například loperamid (v ČR se prodává například pod názvem Imodium).

Tyto léky jsou většinou volně prodejné, ale vždy je dobré se o jejich užívání předem poradit se svým lékařem, protože mohou zhoršovat vylučování toxinů ze střev a způsobit závažné komplikace.

Platí to zejména při infekci Clostridioides difficile, kdy byste žádné léky proti průjmu neměli užívat.

Probiotika

Někteří lékaři doporučují pacientům spolu s antibiotiky užívat i probiotika (živé bakteriální kultury, které obsahují zdraví prospěšné střevní baktérie a do jisté míry tak kompenzují jejich úbytek v souvislosti s užíváním antibiotik).

Na trhu existují speciální probiotické přípravky, které obsahují vysoké koncentrace prospěšných bakteriálních kultur a můžete si je zakoupit v lékárně.

Můžete také konzumovat některé potraviny, které jsou bohatým zdrojem probiotik (například některé jogurty nebo kysané zelí).

Účinnost probiotik v prevenci a léčbě průjmů po užívání antibiotik není jednoznačně prokázána, nicméně obecně platí, že užíváním probiotik nic nezkazíte.

Pokud ale máte oslabenou imunitu, vždy se o užívání probiotik předem poraďte se svým lékařem.

Léčba mírných, nezávažných průjmů souvisejících s užíváním antibiotik

Pokud má pacient jen mírné obtíže, obvykle průjmy odezní do několika dnů poté, co přestanete antibiotika užívat.

Někdy vám lékař může doporučit dočasně antibiotika přestat používat, dokud průjmy neodezní, ale bez předchozího souhlasu svého lékaře byste nikdy neměli žádné léky vysazovat.

Léčba těžkých průjmů spojených s infekcí Clostridioides difficile

V případě, že je příčinou průjmu po antibiotikách infekce Clostridioides difficile, lékař vám nejspíše vysadí antibiotika, která užíváte a nasadí jiná antibiotika, která přemnožené klostridie zahubí.

Nejčastěji se v tomto případě předepisuje vankomycin, fidaxomycin nebo tigecyklin (1).

Post-antibiotické průjmy způsobené přemnožením baktérií Clostridioides (Clostridium) difficile vyžadují speciální antibiotickou a podpůrnou léčbu

Post-antibiotické průjmy způsobené přemnožením baktérií Clostridioides (Clostridium) difficile vyžadují speciální antibiotickou a podpůrnou léčbu

Tato antibiotika se mohou podávat perorálně nebo intravenózně.

Při léčbě infekce Clostridioides difficile vám někdy lékař může doporučit i vysazení léků na snížení tvorby žaludeční kyseliny (inhibitory protonové pumpy nebo blokátory histaminových H2 receptorů).

Léčba post-antibiotických průjmů jejichž příčinou je klostridiová infekce může být někdy svízelná a dlouhodobá a vyžaduje proto pečlivý lékařský dohled.

Co si z článku odnést?

Průjem je jedním z častých nežádoucích účinků spojených s užíváním antibiotik.

Ve většině případů jsou obtíže pacientů jen mírné a rychle (do několika dnů) odezní po ukončení antibiotické léčby.

Pokud se tak nestane, může lékař předepsat léky proti průjmu, spolu s podpůrnou terapií (rehydratační roztoky na doplnění tekutin, změna jídelníčku, probiotika, apod.).

V léčbě post-antibiotických průjmů způsobených přemnožením baktérií Clostridioides difficile (dříve označované jako Clostridium difficile) se často využívají speciální antibiotika, která klostridie zabijí (vankomycin, fidaxomicin nebo tigecyklin).

Pokud se při užívání antibiotik objeví průjmy, neprodleně kontaktujte svého lékaře, který vám příslušná antibiotika předepsal a poraďte se s ním o dalším postupu.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Mayoclinic.org

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 15. dubna 2023 7:20
Datum příští revize: 15. dubna 2025 7:20
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace