Tisícová pokuta za znevažování symbolu: Vlajku ozdobil romským kolem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Tisícová pokuta za znevažování symbolu: Vlajku ozdobil romským kolem

Podobné vlajky v roce 2019 v centru města.
Podobné vlajky v roce 2019 v centru města. (Foto Miroslav Brož)

Aktivista Miroslav Brož (42) musí zaplatit 1000 korun za to, že před rokem vyvěsil z balkónu svého bytu českou vlajku s romským symbolem. Prapor sem umístil u příležitosti Mezinárodního dne Romů a její fotku pak sdílel na Facebooku.

„Jeden z uživatelů pak sepsal udání a s fotkou ho poslal na ústecký magistrát,“ přiblížil Brož, kterého si následně předvolala i policie. „Ptali se mě, zda jsem tu vlajku vyvěsil a já se samozřejmě přiznal. Pak tu věc předali zpět na město, které, aniž by se mě na cokoliv ptalo, mi vyměřilo pokutu za znevažování státního symbolu,“ doplnil aktivista. Brož pokutu odmítá zaplatit a podá proti pokutě odpor. Sankci potvrdil i samotný magistrát.

Umělecké dílo?

Podobné vlajky vylepil například v prosinci 2019 ústecký Dům umění na plakátovací plochy ve městě. Tehdy šlo ale o poutače na výstavu výtvarníka Tomáše Rafy s názvem Blokáda extremismu. „To nikomu nevadilo, přitom úřady by měly jednat i z vlastní iniciativy. Nevidím příliš rozdíl mezi mojí vlajkou a uměleckým dílem pana Rafy,“ dodal Miroslav Brož.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.