Potraviny, které bychom umývat neměli, ale myjeme je, a potraviny, které bychom naopak umývat měli, ale neděláme to

Mytí potravin před jejich konzumací je samozřejmě všeobecně považováno za vhodné. Pomáhá odstranit nejen případnou špínu a nečistoty, ale také potenciálně nebezpečné bakterie. Jen si vzpomeňte, kolikrát vám maminka či babička v dětství říkaly, abyste si ovoce nebo zeleninu nezapomněli důkladně umýt. Nicméně pravdou je, že existuje několik potravin, které by se měly ve fázi přípravy vyhnout kuchyňskému dřezu.

Které potraviny je vhodné mýt?

Než se dostaneme k tomu, co nemýt, probereme si několik potravin, které by se měly umývat, i když se mnoho lidí pravděpodobně domnívá, že to není nutné. Například ovoce a zeleninu, která má slupku, kterou následně vyhazujeme, mnoho lidí nemyje. Typickým příkladem mohou být pomeranče, brambory, melouny či avokádo. Nicméně odborníci se domnívají, že je vhodnější je umývat. Stejně tak balené potraviny, jako jsou fazole v plechovce či rýže v sáčku, bychom měli před použitím omýt, abychom zajistili co nejlepší přípravu. Přesto existuje několik potravin, které by se oplachování podrobovat neměly.

zdroj: pixabay.com

Které potraviny neumývat a proč?

Jednou z potravin, kterou řada z nás omývá, ale neměli bychom, je překvapivě syrové kuřecí maso. Mytím syrového kuřete ve dřezu totiž velmi pravděpodobně rozneseme bakterie, včetně salmonely, Clostridium perfringens či Campylobacter, po celé kuchyni, včetně čistých povrchů i našeho oblečení, a to zejména prostřednictvím šplouchání a kapání. V tomto případě se někdy používá pojem křížová kontaminace. Co se týče odstraňování bakterií, můžeme s jistotou říci, že mytí kuřete je neúčinný způsob, naopak teplo při vaření zvládne patogeny bez problémů zahubit.

Z podobných důvodů se nedoporučuje mýt ani další maso. Navíc například u červeného masa též platí, že přidaná vlhkost při mytí vytvoří páru, která ovlivní i chuť. Podobně i omývání vajec může aktivně napomáhat přenosu škodlivých bakterií, jako je salmonela, z vnější strany vejce na další povrchy v kuchyni.

Závěr?

Ovoce, zelenina a balené potraviny snesou před konzumací pořádné vydrhnut, aby se však škodlivé bakterie nešířily na pracovní desku a do jídla, držte od dřezu dále maso a vejce.

Zdroj: eatthis.com, bestlifeonline.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu