Chcete zhubnout? Přeprogramujte svou mysl. Je to jediná šance na úspěch! | Moje zdraví

Chcete zhubnout? Přeprogramujte svou mysl. Je to jediná šance na úspěch!

Chcete zhubnout? Přeprogramujte svou mysl. Je to jediná šance na úspěch!
Autor: istock.com
22. března 2024 • 06:00

Pečlivě kontrolujete, co jíte, odměřujete si porce a pravidelně cvičíte. Vaše váha ale přesto neklesá a vy se ptáte, co děláte špatně. Odpověď najdete ve svém mozku. Zřejmě jste ho na hubnutí jednoduše „nepřepli“. Dobrou zprávou je, že se to dá naučit.

Mindset je jednoduše a stručně způsob myšlení člověka, v překladu z angličtiny doslovně „nastavení mysli“. V poslední době se o něm mluví v souvislosti s nejrůznějšími oblastmi života (sebevědomí, úspěch), v širším slova smyslu ale jde o to, jak přistupujeme ke svému životu jako celku, což se dá aplikovat třeba i na naše zdraví či hubnutí.

Video se připravuje ...
Jak má vypadat rovnováha mezi příjmem a výdejem energie?VIDEO 

Když se chce, všechno jde

V základní verzi se mindset dělí na rostoucí a stagnující. Těm, kteří dokážou nastavit svou mysl pozitivně (rostoucí způsob), se v různých oblastech života daří mnohem lépe, než těm, kteří stagnují. Stejně tak to podle odborníků funguje i u přístupu k vlastnímu tělu, hubnutí a zdraví obecně. „Když budete cvičit a jíst zdravě, ale u toho si neustále opakovat, že to nikdy nedokážete a že se brzy něčeho zase přejíte, nedopadne to dobře. Jakmile ale začnete myslet kladně a uvěříte tomu, že se vaše postava postupně změní podle vašich představ, tak se tak taky stane,“ popisuje techniku „mindset“ fitness trenérka Adéla Třetinová.

Největší problém nejrůznějších diet je ten, že fungují jen krátkodobě, protože k nim lidi vede pouze povrchní motivace („Chci zhubnout do plavek“) nebo si dávají nerealistické cíle („Musím zhubnout do svatby aspoň pět kilo“). Mindset je oproti tomu skutečná změna myšlení, díky které si začneme uvědomovat své tělo a také s ním správně pracovat. Jak ale přeprogramovat svou mysl a nastavit ji tak, abychom zhubli natrvalo?

Čtěte knížky a sledujte videa

Každý by si měl najít svůj způsob. Stačí, když budete číst knihy o osobním rozvoji nebo sledovat videa na stejné téma. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsou velmi motivující,“ radí fitness trenérka. „Celý proces se dá vylepšit ještě tzv. ,vizualizací‘ neboli naší představivostí. Totiž cokoli, co si dokážeme představit, je možné. Proto když si alespoň jednou denně zavřete oči a představíte si vaši ideální postavu, začnete se zhmotňovat i v reálném životě,“ říká Třetinová.

Důležité ovšem je, abychom si uvědomili, že „přeprogramování mysli“ je dlouhodobý proces. „Našemu mozku trvá vypěstování nového zvyku 21 až 90 dnů a je potřeba tento zvyk praktikovat každý den. Pokud se tedy budete věnovat práci sami na sobě denně alespoň na půl hodinky po dobu jednoho měsíce, máte zčásti vyhráno,“ uzavírá fitness trenérka.

Více o tom, jak funguje náš metabolismus, čtěte ZDE.

Zajímá vás, jestli máte nadváhu? Spočítejte si BMI na on-line kalkulačce zde nebo zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.