Krejčíková odvrátila sedm mečbolů a zahraje si v Sydney finále

foto Ilustrační foto - Česká tenistka Barbora Krejčíková.

Sydney/Adelaide - Tenistka Barbora Krejčíková si zahraje na úvod sezony na turnaji v Sydney finále. Loňská vítězka Roland Garos odvrátila v semifinále s Anett Kontaveitovou sedm mečbolů, Estonku porazila 0:6, 6:4 a 7:6 a může získat čtvrtý titul v kariéře. Tereza Martincová s Markétou Vondroušovou nedosáhly na deblový titul na turnaji v Adelaide.

Soupeřkou šestadvacetileté Češky v sobotním finále bude Paula Badosaová, která porazila dvakrát 6:2 Darju Kasatkinovou z Ruska. Se španělskou soupeřkou se Krejčíková zatím utkala dvakrát loni a ještě s ní neuhrála ani set.

Dnes v první sadě s Kontaveitovou sice dostala Krejčíková "kanára", ale převážně se hrály vyrovnané gamy. "Ona začala skvěle a hrála tvrdě. Cítila jsem, že moje šance přijde a musím ji využít a bojovat. Jsem ráda, že jsem našla plán B," řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková, která druhý set rozhodla brejkem na 5:4.

Ve třetím setu vzala Estonce podání na 2:1, ale vzápětí přišla o svůj servis. Za stavu 5:6 odvrátila při svém podání tři mečboly. V tie-breaku další čtyři a vyhrála ho 14:12. Sama proměnila pátý mečbol a duel ukončila po chybě soupeřky za dvě a půl hodiny. Kontaveitové tak oplatila porážku z Turnaje mistryň a popáté v kariéře zdolala hráčku světové desítky.

"Byl to skvělý zápas. Je to začátek sezony a cítím se dobře. Jsem nadšená z finále. Podívám se na druhé semifinále a pokusím se připravit co nejlépe," řekla Krejčíková.

Loni získala Krejčíková první tři tituly na okruhu WTA ve dvouhře. Vedle grandslamové Paříže uspěla také ve Štrasburku a v Praze. V Sydney může vítězstvím navázat na krajanky Petru Kvitovou, svoji bývalou trenérku Janu Novotnou a Martinu Navrátilovou.

V mužské dvouhře si Brit Andy Murray v semifinále poradil 6:7 a dvakrát 6:4 s Reillym Opelkou z USA a po více než dvou letech si zahraje o titul. Bývalý první hráč světa se utká s prvním nasazeným Aslanem Karacevem z Ruska.

Čtyřiatřicetiletý Murray si naposledy na okruhu ATP zahrál finále v říjnu 2019 při triumfu v Antverpách. Trojnásobný grandslamový vítěz, který se kvůli vleklým problémům s kyčlemi propadl až do druhé stovky žebříčku, bude usilovat o 47. titul v kariéře.

Vondroušová s Martincovou nevyužily mečbol ve finále čtyřhry v Adelaide

Martincová a Vondroušová nevyužily mečbol a premiérový titul ve čtyřhře na okruhu WTA nezískaly. Český pár prohrál finále v Adelaide s třetími nasazenými Eri Hozumiovou a Makoto Ninomijaovou z Japonska 6:1, 6:7 a 7:10 v super tie-breaku.

Vondroušová s Martincovou do utkání skvěle vstoupily, vedly 4:0 a první sady ovládly. Ve druhé dotahovaly náskok soupeřek. Za stavu 4:5 prolomily čistou hrou podání Japonek a ve dvanácté hře mohly duel ukončit, ale Martincové se nepovedlo na síti zakončit důrazněji a Vondroušová poslala míč do autu. Následný tie-break ztratily 4:7 a super tie-break 7:10.

Martincová prohrála na úvod sezony ve finále čtyřhry podruhé. Minulý týden hrála sedmadvacetiletá rodačka z Prahy poprvé deblové finále v Melbourne, v němž s Egypťankou Majar Šarífovou podlehly Kateřině Siniakové a Američance Bernardě Peraové.

Macháč a Lehečka se kvalifikovali do Australian Open

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jiří Lehečka prošli úspěšně kvalifikací Australian Open v Melbourne. Lehečka si tak poprvé zahraje grandslamový turnaj.

Dvacetiletý Lehečka porazil v závěrečném třetím kole kvalifikace Dmitrije Popka z Kazachstánu ve třech setech 4:6, 6:3 a 6:3 za dvě a čtvrt hodiny, O rok starší Macháč si poté poradil s Nizozemcem Jesperem De Jongem 6:2, 6:3 a v kvalifikaci Australian Open uspěl stejně jako loni.

"Z postupu jsem nadšený," řekl Lehečka pro web Tenisový svět. "Hraju teď opravdu dobře, dnes to byl vynikající zápas. Předvedl jsem stoprocentní výkon, nebyla tam skoro žádná chybička. Zůstávám nadále soustředěný, těším se na další výzvy," uvedl po kvalifikaci Macháč.

Daviscupový reprezentant Macháč v letošním roce vyhrál už osm utkání v řadě. Prvních pět zaznamenal minulý týden cestou za titulem na challengeru v australském Traralgonu.

Macháčovým soupeřem v 1. kole turnaje bude Argentinec Juan Manuel Cerundolo (81. v pořadí ATP) a teoreticky ve druhém kole dvaadvacátý nasazený Američan John Isner. Lehečkovi los pro grandslamovou premiéru nachystal turnajovou šestadvacítku Bulhara Grigora Dimitrova.

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj mužů a žen v Sydney

(tvrdý povrch, muži dotace 521.000 dolarů / ženy  703.580 dolarů):

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Karacev (1-Rus.) - Evans (4-Brit.) 6:3, 6:7 (13:15), 6:3, A. Murray (Brit.) - Opelka (4-USA) 6:7 (6:8), 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

Krejčíková (3-ČR) Kontaveitová (4-Est.) 0:6, 6:4, 7:6 (14:12), Badosaová (5-Šp.) - Kasatkinová (Rus.) 6:2, 6:2.

 

Turnaj mužů a žen v Adelaide

(tvrdý povrch, dotace muži 430.530 dolarů / ženy 239.477 dolarů)

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Rinderknech - Moutet (oba Fr.) 6:1, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

Riskeová (USA) - Zidanšeková (4-Slovin.) bez boje.

Čtyřhra - finále:

Hozumiová, Ninomijaová (3-Jap.) - Martincová, Vondroušová (ČR) 1:6, 7:6 (7:4), 10:7.

 

Kvalifikace na Australian Open:

Muži - 3. kolo:

Lehečka (18-ČR) - Popko (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:3, Macháč (20-ČR) - De Jong (Niz.) 6:2, 6:3

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď