Djokovič bojuje dál, musí opět k výslechu. Jeď už konečně domů, nabádá ho Navrátilová

Miroslav Harnoch Miroslav Harnoch
Aktualizováno 14. 1. 2022 15:30
Až den před startem Australian Open se může rozhodnout o osudu Novaka Djokoviče v Melbourne. Ministr pro migraci Alex Hawke mu opět zrušil víza a v letadle z Austrálie by ho už nejraději viděla i legendární Martina Navrátilová, srbský tenista však stále nevzdává svůj boj o účast na úvodním grandslamu sezony.
Novak Djokovič
Novak Djokovič | Foto: Reuters

První tenista světového žebříčku musí v sobotu ráno na výslech k imigračním úředníkům a poté nastoupit do detenčního zařízení.

Federální soud bude o jeho již podruhé odebraném australském vízu, uděleném na základě výjimky z povinného očkování proti koronaviru, rozhodovat v neděli v 10:00 australského času, tedy o půlnoci českého.

Tři hodiny po pátečním zrušení víza se případ dostal znovu k soudu. Slyšení u Federálního a rodinného soudu vedl před půlnocí místního času Athony Kelly, který v pondělí rozhodoval už při prvním napadení zrušeného Djokovičova víza. Srbskému tenistovi tehdy vyhověl z důvodu procesního pochybení imigračních úředníků.

Djokovič v pondělí opustil detenční hotel a mohl v Melbourne Parku trénovat. Dnes ale ministr pro imigraci Alex Hawke využil svého práva a zrušil hvězdnému tenistovi vízum podruhé. Vysvětlil to veřejným zájmem s ohledem na zdraví a dodržování pořádku.

Djokovičův obhájce Nick Wood označil důvod druhého zrušení víza za jasně iracionální s tím, že je veden z přesvědčení, že Djokovič může podněcovat antivaxerský sentiment. Právník oponoval, že hráč sice není očkován, ale nevede kampaň proti očkování obecně.

Obhájce se snažil, aby tenista nebyl vyhoštěn ze země před rozhodnutím soudu, čemuž Kelly vyhověl. Tenista je zatím volný, ale v sobotu v osm ráno musí na výslech k imigračním úředníkům a poté může zůstat na poradu se svými právníky.

Odpoledne by pak měl Djokovič nastoupit do detenčního zařízení a jeho zástupce požádal, aby to bylo jinam než poprvé, kdy strávil čtyři noci v Park Hotelu v melbournské čtvrti Carlton. "Máme obavu o bezpečnost a z mediálního cirkusu," vysvětloval Wood.

Djokovičova "válka" o účast na turnaji tak pokračuje, i když i Martina Navrátilová doporučovala, aby Srb složil zbraně. "Ta nejlepší věc, co by teď mohl Novak udělat, je prohlásit: OK, bylo tam příliš mnoho chyb, další neočkovaní hráči už odletěli, měl bych jet taky domů," uvedla pro australskou stanici Seven Network tenisová legenda českého původu.

Nejde totiž jen o to, že je Djokovič odpůrce očkování proti koronaviru. Vlnu negativních reakcí vyvolalo i jeho porušení karantény při prosincové nákaze. V době, kdy už věděl, že má pozitivní test, si šel plnit mediální povinnosti. Za to se v týdnu Srb omluvil. 

Španělské úřady zase prošetřují jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel. Vláda v Madridu prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

A pochyby vzbuzuje i pravost jeho údajného pozitivního testu.

"Je to takový mišmaš chyb ze všech stran. Někdy by mělo osobní přesvědčení ustoupit většímu dobru. Ale nemyslím si, že to udělá, bude chtít bojovat o jednadvacátý grandslam," dodává Navrátilová.

Také ona byla ostatně zpočátku proti očkování proti koronaviru. "Protože jsem nevěděla, co to udělá s mým tělem. Pak jsem ale pochopila, že je to správná věc, která je potřeba podstoupit pro dobro celé země," vysvětlila. 

K přijetí vakcíny nabádá Djokoviče rovněž jeho dřívější trenér a bývalý tenista Boris Becker. 

"Hodně si tím rozhodnutím ztěžuje život. Není jednoduché v současném světě fungovat, když nejste očkovaný, takže bych mu radil, ať to udělá. Ale je to samozřejmě svobodná volba nás všech," prohlásil pro Eurosport někdejší německý šampion.

Srbovi navíc nehrozí jen deportace, ale zákaz vstupu do země na tři roky. Podle australských médií je pravděpodobné, že se Djokovič pokusí zvrátit osud právními kroky, nemá na ně ale příliš času, Australian Open startuje už v pondělí. 

 

Právě se děje

Další zprávy