Sponzorováno

Závislost na balzámu na rty – existuje, nebo je to hloupost? 4.83/5 (12)

Pokud jste jedním z mnoha, kteří si balzám na rty aplikují desítkykrát během dne, nějaký dobrý přítel vás pravděpodobně obvinil, že máte závislost na balzámu na rty

Pokud jste jedním z mnoha, kteří si balzám na rty aplikují desítkykrát během dne, nějaký dobrý přítel vás pravděpodobně obvinil, že máte závislost na balzámu na rty

Máte drsné rty? Rychle a automaticky sáhnete po „zázračné“ tyčince a znovu je vše v pořádku. Alespoň na krátkou dobu. Jenže pak si musíte rty znovu promazat… a tak stále a stále dokola. Otázka zní: Existuje závislost na balzámech na rty? Nebo je to hloupost?

Jsou lidé, kteří mají pocit, že rty si musí mazat stále častěji. Je to začarovaný kruh? Způsobuje balzám na rty závislost a proto po této „droze“ saháme stále častěji? Dělají to výrobci záměrně, abychom produkt rychleji vypotřebovali a byli donuceni koupit nový?

Používání balzámů na rty – je to závislost?

Péče o rty samozřejmě není návyková v klasickém, chorobném smyslu. Když tyčinku přestaneme používat, nebudeme mít žádné fyzické abstinenční příznaky. Opakující promazávání rtů však lze nazvat rituálem a v nejhorším případě i lehkou obsedantně kompulzivní poruchou.

Opravdu neexistuje nic takového jako závislost na balzámu na rty – alespoň ne fyziologicky řečeno. Přesto se z toho může stát zvyk, který způsobuje určité trápení.

Jaký je rozdíl mezi návykem a závislostí?

Pokud často aplikujete balzám na rty, pravděpodobně jste si vytvořili návyk. Jedná se o naučené chování, do kterého se instinktivně zapojujete (to znamená, že o něm ve skutečnosti ani tak moc nepřemýšlíte).

Na druhé straně závislost je chronické onemocnění postihující mozek. Způsobuje intenzivní touhu po látce nebo chování, což vede k nutkavému nebo obsedantnímu pronásledování navzdory negativním důsledkům.

Experti na behaviorální vědy se domnívají, že vše, co je schopné poskytnout stimulaci, může být návykové a návyk, který se změní v povinnost, lze považovat za závislost. Teoreticky by se tedy dala potenciálně vyvinout behaviorální závislost na balzámu na rty.

Jak funguje balzám na rty?

Balzámy na rty obsahují oleje a zvlhčovače, které zklidňují suchou pokožku. Zejména naše rty jsou celkem hodně náchylné k suchosti a prasklinám, protože nemají téměř žádné potní nebo mazové žlázy, které by pokožku pomohly zvlhčit.

Proč musíme balzám na rty stále nanášet?

Důvody suchých rtů se obvykle péčí odstranit nedají. Často se jedná o suchý vzduch z topení v domácnosti, klimatizace nebo silné sluneční světlo. A zatímco zde jsou tyto vnější vlivy, rty budou vždy drsné.

Sponzorováno

Pozor na mentol, mátu a kafr

Některé produkty však obsahují také složky, které mohou u některých lidí způsobit mírné podráždění, a tedy i opačné účinky. Například mentol, mátu peprnou nebo kafr ne všichni tolerujeme a po krátké době mohou dokonce suchost podpořit.

Řešení častého používání balzámu na rty

Máte-li pocit, že si musíte natírat rty příliš často, jednoduše změňte produkt za jiný, s jinými složkami. Ne všichni tolerujeme všechno stejně dobře – jednoduše vyzkoušejte něco nového. Totéž platí i v případě tělového mléka.

Jak poznám, že to přeháním?

Pokud to přeháníte, je pravděpodobné, že někdo zmínil, jak často si balzám na rty aplikujete.

Zde jsou některé další známky toho, že jej můžete nadměrně užívat:

  • Nosíte ho s sebou, kamkoli jdete. Prostě úplně všude.
  • Snažíte se to získat či koupit, i když to znamená, že přijdete někam pozdě.
  • Balzámy na rty máte schované všude, jako je taška, stůl, auto atd.
  • Utratíte za ně spoustu peněz.
  • Máte potíže se soustředěním, pokud ho nejste schopna ihned aplikovat.

To vše mohou být příznaky potenciální behaviorální závislosti nebo návyku, který se může vymknout kontrole.

Jak se můžete zbavit tohoto zlozvyku?

Pokud chcete omezit používání balzámu na rty, vyzkoušejte tuto moji strategii ve třech krocích:

  1. Identifikujte své spouštěče. To je první krok k odbourání jakéhokoli zlozvyku. Máte tendenci ho aplikovat častěji, když se cítíte ve stresu? Saháte po něm neustále, když máte hlad? Když to aplikujete, zastavte se a přemýšlejte o tom, co cítíte a proč ho právě nyní aplikujete.
  2. Udělejte něco se spouštěči. Nyní, když víte, jaké jsou vaše spouštěče, je čas se s nimi vypořádat. Pokud například víte, že stresující den v práci je spouštěčem, nenoste s sebou v práci balzám na rty. Nechte ho doma nebo venku v autě.
  3. Najděte si náhradu. Nemáme na mysli jinou značku nebo příchuť balzámu na rty. Vytvořte si jiný plán, jak se vypořádat se svým spouštěčem. Místo aplikace balzámu na rty se napijte vody nebo vstaňte a projděte se, i když jen pár kroků. Časem se tato náhražka stane svým vlastním zvykem.

Pokud zjistíte, že používání balzámu na rty způsobuje extrémní potíže, zvažte oslovení odborníka na duševní zdraví.

Sponzorováno

Balzám na rty neobsahuje žádné návykové látky. Jeho nadměrné používání nezpůsobí, že rty a jejich okolí přestanou produkovat přirozenou vlhkost.

A dále si na toto téma přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Dara Slánská (více o nás)

     

    Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva