Britská ekonomika se v listopadu dostala nad úroveň před pandemií

foto Automobily Honda vyrobené v Swindonu. Ilustrační foto.

Londýn - Britská ekonomika v listopadu poprvé překonala úroveň z doby před začátkem pandemie nemoci covid-19. Hrubý domácí produkt (HDP) se v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 0,9 procenta, což je více, než čekali analytici. Byl zároveň o 0,7 procenta vyšší než v únoru 2020. Oznámil to dnes britský statistický úřad (ONS).

Existují však obavy, že po rozšíření koronavirové varianty omikron a po nových protiepidemických opatřeních vlády růst opět zpomalí.

"Ekonomika měsíc před úderem omikronu silně rostla, přičemž architekti, maloobchodníci, kurýři a účetní měli skvělý měsíc," uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Grant Fitzner. "Stavebnictví se také zotavilo po několika slabých měsících, protože množství základního materiálu bylo dostupnější."

Podle analytiků společnosti Capital Economics britské hospodářství podpořil růst o 3,5 procenta v sektoru stavebnictví. Podle nich pomohlo k vysoké aktivitě ve stavebnictví také neobvykle suché počasí. Zlepšila se však i produkce zpracovatelského sektoru a zrychlila ekonomická aktivita u odborných profesí, zřejmě díky přesunu architektonických a inženýrských činností z prosince.

Ekonomové očekávali, že HDP v listopadu vzroste o 0,4 procenta, uvedl server BBC.

Hlavní ekonom společnosti Pantheon Macroeconomics Samuel Tombs nicméně upozornil, že HDP v prosinci téměř jistě klesl, protože domácnosti v reakci na koronavirovou variantu omikron utlumily aktivitu. Údaje, jako je počet lidí v restauracích, využití dopravy a tržby kin, ukazují na snížení spotřebitelských výdajů za služby v minulém měsíci. Omikron ale také snížil nabídku práce. Tombs nicméně očekává, že omikron odezní téměř stejně rychle jako se objevil, a že v únoru se ekonomika opět vzpamatuje.

Statistický úřad rovněž dodal, že na čtvrtletní bázi ekonomika Británie v posledních třech měsících dosáhne či překoná úroveň před covidem, tedy úroveň z posledních třech měsíců roku 2019, pokud HDP v prosinci stoupl nejméně o 0,2 procenta a pokud nedojde k revizi údajů za říjen a listopad směrem dolů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 11°C

Celá předpověď