Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hrozba nové daně pro neočkované zabrala: V kanadské provincii se na vakcínu stojí fronty

Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2022
16:35

Kanadská provincie Quebec patří mezi covidem-19 nejhůře zasažené části země, tamní vláda se proto rozhodla vystoupit proti neočkovaným, které viní z nastalé situace. Premiér François Legault proto vyhlásil tzv. zdravotní daň, kterou platí jen neočkovaní. Tvrdý zákrok se zřejmě vydařil a jen den po zavedení tohoto opatření vzrostl počet registrací na první dávku, uvedla stanice CNN.

„Je to povzbudivé, počet nově očkovaných přibývá po tisících,“ komentoval quebecký ministr zdravotnictví Christian Dubé na svém twitteru. Údaje ukázaly, že se jedná o největší zájem o první dávku za posledních několik dní. Daň, případně finanční postih, jak opatření mnozí označují, se samozřejmě netýká těch, kteří se nemohou dát očkovat ze zdravotního důvodu. Quebec se rovněž snaží urychlit přeočkování třetí dávkou.

Podle quebeckého ministerstva zdravotnictví už má za sebou jednu dávku alespoň 90 procent populace. I tak však neočkovaní značně zatěžují zdravotnický systém. Detaily o „zdravotní dani“ nejsou úplně známé, premiér země Justin Trudeau nepovažuje rozhodnutí Quebeku za nejšťastnější. Zatím neuvažuje o tom, že by něco takového platilo pro celou Kanadu, také Trudeau požaduje bližší podrobnosti o dani.

Opatření v Kanadě

V Kanadě už nyní platí dost přísná vakcinační pravidla, hlavně v dopravě nebo na státních úřadech. „Pro lidi, kteří dál váhají, zda se nechat očkovat, nebo ne, by rozhodování mělo být jasné. Jako neočkovaní ztrácejí řadu privilegií třeba při cestování letadlem nebo vlakem, ať už při vnitrostátní, nebo zahraniční cestě,“ uvedl premiér Trudeau. Také jeho vláda v posledních dnech řeší, jak přimět neočkované, aby šli na vakcínu.

Provincie Quebec skutečně sahá k radikálním řešením, kromě finančního postihu minulý týden například začalo platit, že si neočkovaní nesmějí koupit alkohol nebo marihuanu. Očkovací certifikát je také nutný při návštěvě restaurace, fitness centra nebo sportovních a kulturních událostí. Trudeau a jeho ministr zdravotnictví Jean-Yves Duclos zatím pokutovat neočkované nechtějí, přiznávají však, že většina lidí hospitalizovaných v quebeckých nemocnicí je neočkována.

Video  „Neopatrné a riskantní" Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Cejnek ( 14. ledna 2022 18:27 )

No u nás to taky funguje. Máme pět testů zdarma,slovy pět 🖐 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa