Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do Pekingu pojede hned 113 sportovců. Jde o rekordní účast, poprvé v historii nebudou Češi chybět v žádném sportu

Jiří Kejval, archivní foto foto:  Michal Růžička, MAFRA

Rekordní olympijskou výpravu vyšle Český olympijský výbor do čínského Pekingu. Do nominace na XXIV. olympijské hry se zatím vtěsnalo 113 sportovců, o které se bude starat 140 členů doprovodu. Česko bude mít poprvé v historii svého zástupce ve všech patnácti sportech.
  19:01

Punc slavnostního aktu, který tradičně obstarává Míčovna Pražského hradu, tomu pochopitelně chyběl.

To podstatné se ale odehrálo.

Plénum Českého olympijského výboru prostřednictvím elektronické pošty schválilo návrhy nominace předložené jednotlivými sportovními svazy a do Pekingu vyšle minimálně 113 sportovců.

„Jsem přesvědčený, že všichni členové pléna toto opatření za současné situace chápou. Zvážili jsme všechny okolnosti a s přihlédnutím k nepříznivému vývoji pandemie a blížícímu se začátku zimních olympijských her jsme se v souladu se stanovami udělali tento logický krok. Do odletu přípravného týmu a sportovců zbývají už jen dny, takže děláme maximum proto, abychom snížili riziko nákazy,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Zvlášť po covidovém letu do Tokia pochopitelná věc.

Do Pekingu tak Češko vyšle největší výpravu v historii, minimálně 113 sportovců. Doteď nejpočetnější parta vyrážela před čtyřmi lety do Pchjongčchangu, kam odcestovalo 94 sportovců. V Soči soutěžilo 88 lidí, ve Vancouveru 93.

„Máme největší výpravu v historii, ještě nikdy necestovalo na zimní olympijské hry více než 100 sportovců. Ester Ledecká má znovu dvě nominace, v alpském lyžování i ve snowboardingu. Výprava je tak početná hlavně díky premiérové účasti českých hokejistek,“ řekl Kejval.

Skromné medailové naděje

Nebudou to ale jen hokejistky, které se na hrách představí vůbec poprvé. Svou premiéru prožijí i čeští curleři nebo skokanky na lyžích.

Unikátem zůstává Ester Ledecká, která bude podobně jako před čtyřmi lety startovat ve dvou různých sportech. A v obou bude obhajovat zlatou medaili.

Ester Ledecká bude zlato obhajovat na lyžích i na snowboardu.

Dalšími českými medailovými nadějemi budou rychlobruslařka Martina Sáblíková, která se objeví už na páté olympiádě (na třech předchozích přitom brala minimálně jednu medaili) nebo biatlonová mistryně světa Markéta Davidová.

A v případě, že vyléčí své zlomené nohy, tak pochopitelně i Eva Samková, zlatá ze Soči a bronzová z Pchjongčchangu.

„Eva je kvalifikovaná i nominovaná svazem a o tom, zda pojede, se bude rozhodovat na poslední chvíli. Podmínka účasti sportovce samozřejmě je, aby měl odpovídající zdravotní stav. O něm rozhodnou její lékaři. Budeme respektovat jakékoli Evino rozhodnutí,“ ujistil šéf výpravy Martin Doktor.

Martina Sáblíková na trojce v Calgary.
Markéta Davidová, vítězka vytrvalostního závodu v Östersundu
Snowboardcrossařka Eva Samková na trati v čínském Secret Garden

Martina Sáblíková, Markéta Davidová a Eva Samková.

S dalšími medailovými nadějemi už to tak vesele nevypadá. Překvapit jistě může některý z biatlonistů, stříbro ze sprintu bude obhajovat Michal Krčmář.

Michal Novák už zase na běžkách v této sezoně obsadil pátou příčku. A bez hráčů z NHL si na medaili myslí i čeští hokejisté.

„V současné době, kdy není nic jisté, je těžké cokoli odhadovat. Ale já jako šéf olympijského výboru našim sportovcům věřím. Ester Ledecká a Martina Sáblíková jsou stálice, máme skvělé biatlonisty,“ podotkl Kejval. „Držíme pěsti Evce Samkové, aby se stihla uzdravit. A samozřejmě všem, aby si splnili na olympijských hrách své sportovní sny. Třeba se dočkáme i nějakého skvělého překvapení.“

Otevřená nominace

Nominace v některých sportech ale finální stále není, ta se bude uzavírat v příštích dnech.

Třeba biatlonisté by definitivní nominaci měli oznámit o víkendu po Světovém poháru v Ruhpoldingu. Případné zranění nebo nemoc ji ale může změnit.

Jistotu v tuto chvíli má ženská pětice Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Tereza Voborníková.

Mezi muži pak mají čtyři místa obsadit Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Mikuláš Karlík. O posledním nominovaném se teprve rozhodne.

V podobné situaci jsou i hokejisté.

Ve čtvrtek trenér hokejové reprezentace Filip Pešán spolu s generálním manažerem Petrem Nedvědem představili 24 hokejistů, se kterými počítají. Pochopitelně bez hráčů z NHL, kteří znovu nemohou startovat.

Kouč českých hokejistů Filip Pešán.

Tedy aktuálně počítají, ale do Pekingu nejspíš všichni nevyrazí.

„Nominace určitě ještě není konečná a osobně si myslím, že se bude s ohledem na současnou situaci ve světe ještě dramaticky měnit. Pracujeme s celou řadou dalších jmen,“ prozradil na tiskové konferenci Pešán, který má na seznamu ještě 30 náhradníků.

Premiéru na hrách prožijí české hokejistky, jejich nominaci oznámil trenér Tomáš Pacina rovněž ve čtvrtek. Chybí mezi nimi bronzová žena z posledních her v Pchjongčchangu – bývalá rychlobruslařka Karolína Erbanová.

„Hlavním důvodem bylo, že se Michaela Pejzlová a Tereza Vanišová vrátily do nominace. Karolína nám pomohla dostat se na olympijské hry, a je jednou z prvních náhradnic. Hráčky před ní, co jsou v nominaci, jsou tam zaslouženě,“ zdůraznil Pacina.

Hokejová komunita tak tvoří skoro polovinu české výpravy, má 48 členů.

Do počtu českých účastníků mohou také zasáhnout změny v kvalifikacích i přerozdělování míst od mezinárodních sportovních federací, což bývá případ zejména lyžařů a snowboardistů.

O sportovce se na místě postará medicínský tým, který v čele se šéflékařem Jiřím Neumannem a hlavním fyzioterapeutem Pavlem Kolářem bude pracovat ve třech olympijských vesnicích.

Otázkou zůstává, kdo ponese 4. února při slavnostním zahájení her v Ptačím hnízdě českou vlajku. Na předchozích pěti zimních hrách připadla tato pocta opravdovým českým sportovním osobnostem: Aleši Valentovi, Martině Sáblíkové, Jaromíru Jágrovi, Šárce Strachové a Evě Samkové.

Právě Strachovou se Samkovou za vlajkonošky zvolili sami sportovci.

Koho zvolí tentokrát?